Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Ο Μαρινάκης των ΜΜΕ

Ο ΑΡΤΙΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΜΕ – ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ... ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΙΓΧΑΜ 

γράφει η ΜΑΡΙΑ ΔΕΔΟΥΣΗ

Ξεκινάς να γράψεις για το Βαγγέλη Μαρινάκη και λες “από που ν' αρχίσω τώρα...” Μόνο που αυτή δεν είναι η σωστή απορία. Η σωστή απορία είναι που πρόκειται να φτάσει η “διεύρυνση” της αυτοκρατορίας του 73ου ισχυρότερου
εφοπλιστή στον κόσμο, η οποία είναι και η βασική ιδιότητά του Μαρινάκη... Με πολλές παράπλευρες.

Ο άνθρωπος που ΔΕΝ θέλει να γίνει ο Έλληνας Μπερλουσκόνι
“Για να τα λέμε καθαρά και πειραιώτικα, όπως συνηθίζουμε εδώ στο λιμάνι, προσωπικά δεν έκανα ούτε πρόκειται να κάνω δουλειές με το Δημόσιο, άρα δεν μπορώ και δεν θέλω να γίνω Έλληνας Μπερλουσκόνι”. Τάδε έφη Βαγγέλης Μαρινάκης, στο “Βήμα”, στις 4 Μαΐου 2014, απαντώντας στο ερώτημα αν εισάγει στην Ελλάδα τη σχολή Μπερλουσκόνι, με επιχειρήσεις, ποδόσφαιρο, ΜΜΕ, και πολιτική.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Μαρινάκης έπαιρνε 14.010 ψήφους, πρώτος των πρώτων δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά, με δεύτερο -και μόλις 3.585- τον Πέτρο Κόκκαλη και τρίτη την Ειρήνη Νταϊφά, μια ηχηρή εφοπλιστική-επιχειρηματική τριπλέτα. Η ιστορία κατέγραψε ότι Δήμαρχος στο λιμάνι εξελέγη ο Γιάννης Μώραλης, αλλά αυτό είναι πιθανό κανείς να μην το θυμάται μερικά χρόνια μετά. Τον Μαρινάκη αντιθέτως, οι Πειραιώτες δύσκολα θα τον ξεχάσουν. Οι περισσότεροι, άλλωστε, τον θεωρούν -εσφαλμένα κατά τους τύπους- δήμαρχό τους. Κι εκείνος κάνει τα πάντα για να τους ευχαριστήσει, προσφέροντας τεράστιο έργο στην πόλη τους. Και στην ομάδα τους, της οποίας παραμένει Πρόεδρος, παρά τα τεράστια πρόσφατα σκάνδαλα στο χώρο του ποδοσφαίρου, που θα μπορούσαν να τον έχουν κάνει να παραιτηθεί.

Σκάνδαλα πάντα υπήρχαν στο ποδόσφαιρο, θα πείτε τώρα, το σηκώνει ο χώρος. Όντως. Ενίοτε δε, τα παρασηκώνει. Τι μας λείπει για να συμπληρωθεί το καρέ; Καράβια έχουμε, για την πολιτική τα είπαμε, μπάλα “παίζουμε”, α, ναι, τα ΜΜΕ. Μόλις προχθές, λοιπόν, ο επιχειρηματίας που δεν θέλει να γίνει ο Έλληνας Μπερλουσκόνι, κατέθεσε αίτηση για μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που προτίθεται να δώσει το κράτος. Με έναν φάκελο που χαρακτηρίζεται απ' όσους τον είδαν ως “εντυπωσιακός”, πλέον δείχνει ότι -και- σ' αυτόν τον τομέα σκοπεύει να βγει στο προσκήνιο και μάλιστα δυναμικά.

Ο Μαρινάκης την “παλεύει” εδώ και χρόνια με τα ΜΜΕ 
Να ξεκινήσουμε με τα βασικά. Είναι προφανές ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν θέλει να μπει στα ΜΜΕ για να βγάλει λεφτά. Απ' αυτά έχει άπειρα κι επίσης τα ΜΜΕ, ειδικά στην Ελλάδα, λεφτά σου τρώνε, δεν σου βγάζουν. Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι τα 50, πρώτα και ζεστά, εκατομμύρια που σκοπεύει να ρίξει στην τηλεόραση, αν πάρει την άδεια με την εταιρία “Άλτερ Έγκο”, στοχεύουν να κλείσουν την τρύπα που άνοιξε στον εγωισμό του η κόντρα του με το Γιάννη Αλαφούζο, όταν υπήρξαν συνέταιροι στο ΣΚΑΙ. Ο Μαρινάκης κατείχε το 20% της εταιρείας "ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ" (sic), η οποία ήλεγχε το ΣΚΑΙ κι ο Αλαφούζος σχεδόν όλα τα υπόλοιπα.

Την εποχή που μπήκε στο ΣΚΑΙ, εικάζεται ότι ο Μαρινάκης είχε προσπαθήσει να αγοράσει και τον “Ελεύθερο Τύπο”, αλλά τον πρόλαβε... στη γωνία η άσπονδη φίλη του Γιάννα Αγγελοπούλου. Την ώρα που Αλαφούζος και Μαρινάκης γίνονταν συνέταιροι στο ΣΚΑΙ, γίνονταν ταυτόχρονα ιδιοκτήτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού αντίστοιχα. Σύντομα ο συνεταιρισμός κατέληξε σε σκηνές απείρου κάλους με το Μαρινάκη να βλέπει στο σταθμό του οποίου ήταν συνιδιοκτήτης ρεπορτάζ που “έκραζαν” τον ίδιο και την ομάδα του, τα εξώδικα να πέφτουν σαν το χαλάζι, και τον Μαρινάκη να απαντά μέσω της FREE PRESS εφημερίδας “Metro”, η οποία στο μεταξύ είχε περάσει στη “σφαίρα επιρροής” του.

Εκείνη την εποχή ο Μαρινάκης έκανε διάφορες σκέψεις για άνοιγμα στα ΜΜΕ και οι πληροφορίες λένε ότι είχε καλέσει κοντά του την παλιά του φίλη, Λίζα Δουκακάρου, με στόχο να της αναθέσει τη δημιουργία μίνι-συγκροτήματος με έντυπα ποικίλου περιεχομένου. Επίσης, είχε εκτεταμένες συνομιλίες με το Νίκο Χατζηνικολάου και το Γιώργο Κουρή για την εξαγορά του Alter, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν, καθώς δεν είχε απεμπλακεί από το ΣΚΑΙ. Οι σκέψεις έμειναν σκέψεις, τελικά, και ο Μαρινάκης, που είναι αναμφίβολα πανέξυπνος άνθρωπος, προτίμησε να μείνει εκτός προσκηνίου στα ΜΜΕ, μέχρι να του έλθει η κατάλληλη ευκαιρία να βγει μπροστά.

Τα πάντα -κατά βάθος- είναι πολιτική... 
Βέβαια, η κόντρα του με τον Αλαφούζο είχε και πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο Μαρινάκης τον κατηγόρησε ότι στις εκλογές του 2011 πρόβαλε επί τούτου δημοσκόπηση που έδινε προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να “χειραγωγήσει” τις εξελίξεις στην κεντροδεξιά. Κι εδώ έρχονται οι “άλλοι”, εκείνοι που διατείνονται ότι το ενδιαφέρον του Μαρινάκη για τα ΜΜΕ έχει και πολιτικές διαστάσεις. Κάτι που, εν μέρει αποδεικνύεται από την κατάθεση πρότασης για σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας και όχι αμιγώς αθλητικού περιεχομένου, ας πούμε. Οι πολιτικές συμπάθειες του Μαρινάκη δεν είναι άγνωστες. Όπως δεν είναι άγνωστη και η στενή φιλία και κουμπαριά του με την Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία και έχει παντρέψει με τον Ισίδωρο Κούβελο. Υπό μία έννοια και η μέχρι τώρα εμπλοκή του με τα ΜΜΕ, θρυλούμενη ή πραγματική, δείχνει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν ενδιαφέρεται αμιγώς για κάποιο Μέσον που θα μας λέει τα “νέα της κόκκινης ΠΑΕ” και μόνο. Ναι, είναι προφανές ότι τον ενδιαφέρει και ο αθλητικός Τύπος, γι αυτό και πάλευε να πάρει τον Ρ/Σ Sentra Fm από τον Μπόμπολα, αλλά και την εφημερίδα Goal, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Δεν τον ενδιαφέρει ωστόσο ΚΥΡΙΩΣ ο αθλητικός Τύπος.

Στην κατηγορία “θρυλούμενες εμπλοκές”, ανήκει και η περίπτωση των “Παραπολιτικών”, του Γιάννη Κουρτάκη, ενός μίνι-συγκροτήματος που περιλαμβάνει μια πολιτική εφημερίδα, έναν Ρ/Σ και ένα gossip έντυπο. Θα μας επιτρέψετε να εμμείνουμε στη λέξη “θρυλούμενες”, διότι η “Αυγή” που κάποτε συνέδεσε ευθέως το Μαρινάκη με το συγκρότημα, έφαγε αγωγή από τον Κουρτάκη, με συνήγορό του μάλιστα το Μάκη Βορίδη... Το συγκρότημα του Κουρτάκη, λοιπόν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι τον Μαρινάκη... «τον παρακολουθώ όπως και εσείς, ως επιχειρηματία», δείχνει να εκτιμά ιδιαίτερα τον εφοπλιστή και οι κακόπιστοι επιμένουν ότι αυτό φάνηκε στις υποκλαπείσες συνομιλίες από τον υπερκοριό της ΕΥΠ.

Πάντως, η μάχη του συγκροτήματος Κουρτάκη με το αντίστοιχο του Φιλιππάκη (“Δημοκρατία”, “Espresso”), το οποίο τυγχάνει της “συμπάθειας και υποστήριξης” του Δημήτρη Μελισσανίδη, ορκισμένου εχθρού του Μαρινάκη, κάτι έχει να πει για όλα αυτά... Μια μάχη που κορυφώνεται, με δημοσιεύματα, καταγγελίες και ευθεία αντιπαράθεση μέχρι και στο χώρο του gossip, όπου η Espresso του Φιλιππάκη απειλείται από τη Freddo του Κουρτάκη.

Ρομπέν των Δασών, ή σερίφης του Νότιγχαμ;
Ο Μαρινάκης, στο μεταξύ, ανοίγει τα ποδοσφαιρικά και επιχειρηματικά του φτερά, έχοντας έλθει πολύ κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση του 80% των μετοχών της Αγγλικής Νότιγχαμ Φόρεστ, της ομάδας που έχει πάρει το όνομά της από το περίφημο δάσος στο οποίο δρούσε ο Ρομπέν των Δασών εναντίον του Σερίφη του Νότιγχαμ. Η συμφωνία δείχνει να είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της, με μοναδικό “σκοτεινό σημείο” τα όσα ανέφερε πρόσφατα το τηλεοπτικό δίκτυο του Sky Sports στην Αγγλία, ότι δηλαδή η συμφωνία βρίσκεται στον «αέρα». Κι αυτό, διότι, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού υπάρχει πιθανότητα να μην περάσει τα απαραίτητα τεστ της Football League, λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στο σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα πράγματα, βέβαια, είναι κάπως περίπλοκα, καθώς η Football League είναι αδύνατο να εμποδίσει τη συμφωνία μέχρι να αποδειχθεί ένοχος. Με τα έως τώρα νομικά δεδομένα της πολύκροτης υπόθεσης για την ύπαρξη Εγκληματικής Οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη εκκρεμούν πέντε κατηγορίες, ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί η καν πρόταση του εισαγγελέα για το ποιοι από τους εμπλεκόμενους στη δικογραφία θα παραπεμφθούν τελικά σε δίκη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σε περίπτωση που ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρεθεί κατηγορούμενος θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες για να αποδειχτεί η ενοχή ή η αθωότητά του...

 (Δημοσιεύτηκε στη Live Sport της Κυριακής με τίτλο «Στο μυαλό του Βαγγέλη Μαρινάκη»)