Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

Με συμπεριφορά απατημένης

Το διευθυντήριο της Ενωμένης Ευρώπης – αυτό που αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς – βγάζει αφρούς για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Με την υστερία της απατημένης συζύγου (που φταίει για την εξώθηση σε μοιχεία) θέλει να πετάξει, εδώ και τώρα, έξω – για παραδειγματισμό – τους Βρετανούς. Το διευθυντήριο έχει βγάλει τα ρούχα τού άπιστου στο μπαλκόνι και ετοιμάζεται να του τα ρίξει στο δρόμο.
Κανείς από δαύτους δεν κάθισε να σκεφθεί (και να ομολογήσει) γιατί
οι Βρετανοί αναγκάστηκαν να πηδήξουν στο κενό αγνοώντας τις γκραν γκινιόλ καταστροφολογίες για το μέλλον τους . Ουδείς τους αναλογίζεται γιατί και οι Έλληνες είπαν το δικό τους βροντώδες «όχι» στην πολιτική των Βρυξελλών και του Βερολίνου – άσχετα αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έγινε ένα μεταλλαγμένο «ναι»; Και ουδείς απάντησε στο ερώτημα γιατί, τέλος πάντων, φτερνίζεται ο Σόιμπλε στο Βερολίνο και κρυολογεί η Αθήνα, η Λισσαβόνα και το Δουβλίνο;

Τώρα το διευθυντήριο προσπαθεί να μετριάσει τις εντυπώσεις από την βρετανική έξοδο. Ενώ πριν από το δημοψήφισμα ο Ντόναλντ Τουσκ –ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – δήλωνε ότι αν οι Βρετανοί ψηφίσουν έξοδο αυτό μπορεί να σημάνει την «αρχή του τέλους για την ΕΕ», τώρα προσποιείται τον ψύχραιμο και αντλεί τσιτάτα από τη φιλοσοφία του Νίτσε: «Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό», λέει. Και ηθελημένα αγνοεί ότι πιο δυνατή θα γίνει η Ευρώπη μόνο αν σκύψει πάνω στα προβλήματα των λαών της και αν πάψει να γεμίζει ολόκληρη την ήπειρο με νεόπτωχους πολίτες, υποταγμένους στα «θέλω», στα «πιστεύω» και στα γονίδια των Γερμανών που είναι ρυθμισμένα στο να κατακτούν: να κατακτούν είτε με τα όπλα είτε, όπως αυτή τη φορά, με τα κεφάλαιά τους.

Τώρα τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης τoυ διευθυντηρίου έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι κατά εκατομμύρια οι Βρετανοί μετανοούν για την ψήφο τους στο Brexit. Και ξεφυτρώνουν (σπαρμένοι από τα ίδια τα κανάλια) μπροστά στην κάμερα για να δηλώσουν με δάκρυα ότι θα ήθελαν να ξαναψηφίσουν για να ρίξουν την ψήφο τους στο Bremain. Δεν βρέθηκε ένας – εξ όσων τουλάχιστον έχω δει – από την (εργατική) Βόρεια Αγγλία να δηλώσει μπροστά στην κάμερα «ναι, ψήφισα έξοδο και δεν μετανιώνω». Αυτούς τους κρύβουν.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)