Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Πόσα λεφτά είχαν τα (άλλα;) φακελάκια του Κοσκωτά προς δημοσιογράφους;

ΠΟΙΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΔΩΡΑΚΙ ΤΩΝ 500  ΕΥΡΩ; - ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΕΙ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ;

Ο Κοσκωτάς δεν ήταν μόνο ένας οικονομικός καταχραστής, ήταν και ένας διαφθορέας. Αλίμονο! Δεν πετυχαίνεις παράνομα τόσο πολλά χωρίς να ρίχνεις λάδι σε έναν μηχανισμό – πολιτικών, αλλά όχι μόνο – για να δουλέψει καλά. Ο δημοσιογράφος ο οποίος φέρεται να μιλάει με
τον Σάββα Θεοδωρίδη κάνοντας διαλόγους που ξενίζουν – και καταγράφηκαν από τον υπερκοριό τής ΕΥΠ – δημοσίευσε στην εφημερίδα που εργάζεται μακροσκελή απάντηση που εν πολλοίς πείθει με κάποια από τα επιχειρήματά της, αλλά σε αυτήν υπάρχει και μια παράγραφος που δεν βεβαιώνει την ευθύτητα, την καθαρότητα και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ του δημοσιογραφικού κόσμου.

Λέει λοιπόν, ο συνάδελφος, ότι την περίοδο του Κοσκωτά, όταν ο Ολυμπιακός βρισκόταν για προετοιμασία στο εξωτερικό, ο τότε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ μέσω της Λόλας Νταϊφά – που ήτα το δεξί του χέρι – πρόσφερε ένα δώρο στους ρεπόρτερ που ακολουθούσαν την ομάδα για να καλύψουν την προετοιμασία της και οι οποίοι, φυσικά. ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ. Ήταν για τον καθέναν φάκελος που περιείχε 500 γερμανικά μάρκα.

«Συμβολικό δώρο»

Ο συνάδελφος χαρακτηρίζει το δώρο συμβολικό «γιατί το ποσό δεν άλλαζε τη ζωή κανενός» και, άλλωστε, όπως υποστηρίζει, τι ίδιο «συμβαίνει σε όλες τις ομάδες του κόσμου και για αυτό δε υπάρχει μεμπτό για του συναδέλφους μου». Προσωπικά, όπως αναφέρει, αρνήθηκε να πάρει τον δικό του φάκελο και αυτό, λέει, «έκανε αίσθηση στους ίδιους τους Κοσκωτάδες» που θέλησαν να τον ανταμείψουν δίνοντάς του μια μεγάλη αποκλειστική είδηση.

Για τον συνάδελφο το φακελάκι με τα χαρτονομίσματα (σε πολύτιμο για την εποχή συνάλλαγμα) δεν ενέχει κάτι ηθικά παράτυπο επειδή ουδείς θα έφτιαχνε τη ζωή του με πεντακόσια μάρκα. Όπως δεν τη φτιάχνει ο υπάλληλος της εφορίας με τα διακόσια ευρώ που μπορεί να ζητήσει για μια μικροεξυπηρέτηση, ο γιατρός με ένα φακελάκι των πεντακοσίων και ο υπάλληλος της πολεοδομίας με μερικά κατοστάρικα.

Πόσο αδέσμευτοι ήταν στη δουλειά τους;

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτοί οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο εξωτερικό μαζί με το «συμβολικό δώρο» που δέχονταν, αναλάμβαναν ατύπως και δεσμεύσεις πάνω στη δουλειά τους; Λόγου χάρη αν θα μπορούσαν να μεταδώσουν στις εφημερίδες τους ένα επεισόδιο στη διάρκεια της προετοιμασίας, μια δυσαρέσκεια παίκτη για τον προπονητή του – κάτι τέλος πάντως που δεν θα έπρεπε να αποσιωπηθεί. Και όχι μόνο τότε, στην προετοιμασία με το χαρτζιλίκωμα, αλλά και άλλες φορές στη διάρκεια του ρεπορτάζ.
Και, βέβαια, η αποκάλυψη για τα 500 μάρκα βγάζει και άλλα ερωτήματα. Πόσο συχνά ήταν τα (χρηματικά) δωράκια του «μεγιστάνα» όχι μόνο σε ρεπόρτερ αλλά, πιθανόν, και σε δημοσιογράφους άλλων κατηγοριών και όχι μόνο αθλητικών; Πόσων έφτιαξε τη ζωή όχι με «συμβολικά ποσά» αλλά υψηλά τιμήματα; Από πόσα μάρκα, δολάρια ή φράγκα το δώρο δεν θα ήταν συμβολικό; Μήπως τότε οι εφημερίδες ή κάποιες από αυτές - και όχι αποκλειστικά οι αθλητικές - κάλυπταν τζάμπα τις αποστολές, δηλαδή με όλα τα έξοδα πληρωμένα από την ή τις ΠΑΕ;

Όπως και να έχει, επειδή τα 5000 μάρκα ήταν  ένα αθώο συμβολικό – άδολο – δωράκι πολύ θα θέλαμε να μάθουμε ποιοι ήταν οι ρεπόρτερ που το πήραν. Μήπως θα έπρεπε να ενδιαφερθεί η ΕΣΗΕΑ και ας συμπληρώνονται κοντά τριάντα χρόνια από τότε; Όχι για τίποτε άλλο, αλλά για το «γαμώτο» ενός κλάδου που λοιδορείται δηλαδή. Και κάτι ακόμα. Είναι «τρόπος του λέγειν» ή κυριολεξία το επιχείρημα ότι «αυτό συμβαίνει σε όλες τις ομάδες του κόσμου»; Ότι δηλαδή είναι κάτι σαν… θεσμός να χαρτζιλικώνουν επαγγελματίες δημοσιογράφους στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Ιταλία, στη Ζουαζηλάνδη;

Το απόσπασμα 

Το επίμαχο απόσπασμα στην απάντηση του συναδέλφου, όπως αναδημοσιεύτηκε από τους Zoornalistas (δείτε εδώ περισσότερα), είναι το εξής:

«(…) Θυμάμαι, την περίοδο του Κοσκωτά, όταν η ομάδα βρισκόταν για προετοιμασία και δόθηκε ένας φάκελος στους ρεπόρτερ από την Λόλα Νταϊφά, ως συμβολικό δώρο από τον πρόεδρο. Είχε μέσα 500 γερμανικά μάρκα και ήμουν ο μόνος που δεν τον πήρα. Προσέξτε, συμβολικό ήταν πράγματι το ποσό καθώς δεν θα άλλαζε η ζωή κανενός και συμβαίνει σε όλες τις ομάδες του κόσμου για αυτό και δεν υπάρχει κάτι μεμπτό για τους συναδέλφους μου αλλά προσωπικά θέλησα να απέχω».

Ανταμοιβή με αποκλειστικότητα 

Αμέσως πιο κάτω, ο συνάδελφος συμπληρώνει:
«Το γεγονός αυτό έκανε αίσθηση και στους ίδιους τους Κοσκωτάδες και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε θέλησαν να με «ανταμείψουν» με διαφορετικό τρόπο. Παρά το γεγονός ότι όλα τα θέματα του Ολυμπιακού τα έδιναν τότε στην εφημερίδα τους, τις 24 ώρες μου έδωσαν εμένα στα ΝΕΑ (που τους έκαναν και πόλεμο) την είδηση ότι ο Ολυμπιακός είχε συμφωνήσει με τον Σαραβάκο. Χαμός είχε γίνει τότε και το διέψευδαν όλοι οι εμπλεκόμενοι μέχρι που κάποια στιγμή προέκυψε η λίστα από την Τράπεζα Κρήτης με τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν λάβει χρήματα(…)»

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Κοσκωτάς με την πολυέξοδη μεταγραφή του, τον Λάγιος Ντέταρι