Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Ο Κόσμος στο ψυχιατρείο…

Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΑΡΥΝΕ ΜΙΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ΓΙΛΕΚΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ, Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ»

Ο Κόσμος παραφρονεί. Παραφρονεί ατομικά και μαζικά. Αν η Υδρόγειος πήγαινε σε ψυχίατρο θα την έκλειναν στο τμήμα βαρέων περιστατικών του ψυχιατρείου, δεμένη από το πόδι στο κρεβάτι… Ο Κόσμος σκοτώνει και σκοτώνεται. Δεν ψάχνει αφορμή,
υπάρχουν οι αιτίες. Στο Ορλάντο μανιακός αιματοκυλά ολόκληρο μπαρ: πενήντα νεκροί. Αλλά ο παραλογισμός της οπλοφορίας στις ΗΠΑ παραμένει αμετακίνητος σαν τοίχος. Οι λογικές σκέψεις και οι φωνές σύνεσης συντρίβονται πάνω του και διαλύονται σε αιμάτινες ακτίνες. Τυφλές επιθέσεις σε τόπους διασκέδασης, σε συναυλιακούς χώρους, σε ναούς, σε σχολεία.

Πριν από 4-5 χρόνια η παραφροσύνη εισέβαλε σε κινηματογράφο του Ντένβερ με τη μορφή ανθρώπου της διπλανής πόρτας που σκότωνε αδιακρίτως στην κατάμεστη, για την πρεμιέρα του «Μπάτμαν», αίθουσα. Ο δολοφόνος είχε σχεδόν λευκό ποινικό μητρώο – τον βάρυνε μόνο μια κλήση για υπερβολική ταχύτητα... Ωστόσο, η παράνοια στον Κόσμο δεν απεμπολεί το δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα. Στην Οκλαχόμα μια επινοητική εταιρία φτιάχνει και πουλάει αλεξίσφαιρα γιλέκα ειδικά για μαθητές. Για να πηγαίνουν με αυτά στο σχολείο και να προστατεύονται από πιθανή επίθεση οπλοφόρων παρανοϊκών. Τρέλα!

Στη Γαλλία ένας τζιχαντιστής σφαγιάζει – κυριολεκτικά σφαγιάζει – στο σπίτι τους ένα αστυνομικό και τη γυναίκα του, μπροστά στο τρίχρονο παιδί τους. «Θα κάνουμε το Euro νεκροταφείο» φωνάζει πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών. Στην Αγγλία το «μέσα ή έξω» από την Ευρωπαϊκή Ένωση αιματοκυλιέται από έναν ακροδεξιό με νεοναζιστικές καταβολές, που παραφρονεί. «Πρώτα η Βρετανία», κραυγάζει το σύνθημα των εθνικιστών καθώς σκοτώνει τη βουλευτή του εργατικού κόμματος Τζο Κοξ.

 Όλα αυτά, και πάμπολλα άλλα, μας διοχετεύονται σε ένα ενέσιμο μείγμα υποδαυλιζόμενου φόβου και απειλών. Από παντού προβολή κινδύνων στην οθόνη του μυαλού μας. «Η Ρωσία εκσυγχρονίζει τις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις της και ετοιμάζεται για πόλεμο. Σε εξήντα ώρες θα μπορεί να καταλάβει όλες τις χώρες της Βαλτικής», υποστηρίζει η κυβέρνηση του Καναδά επικαλούμενη πληροφορίες, προφανώς των μυστικών της υπηρεσιών. Και θέλει να στείλει στρατιώτες της σε χώρες της πρώην ανατολική Ευρώπης προκειμένου να ενωθούν με δυνάμεις του ΝΑΤΟ που θα βρεθούν εκεί «για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας». Εντάξει, καταλάβαμε…

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύτηκε στη «Live Sport» του Σαββάτου, 18 Ιουνίου)