Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Το ξεγύμνωμα ολοκληρώνεται

Η Ελλάδα έχει πεθάνει και δεν το ξέρουμε, απλώς τη διατηρούν στη φορμόλη πριν την κηδέψουν. Αυτή είναι η υπερβολική απαισιόδοξη πλευρά. Υπάρχει και η άλλη, εκείνη με τα ψήγματα αισιοδοξίας: ότι
η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Ουδέποτε άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες ο στίχος του ύμνου δεν απέδιδε τόσο καθαρά αυτό που συμβαίνει στη χώρα: τη χτυπάνε από έξω ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ αλλά δεν πεθαίνει, τουλάχιστον προς το παρόν. Είναι μια χώρα που μαστιγώνεται επί έξι χρόνια – έξι χρόνια! –, μια χώρα σε ρόλο πειραματόζωου πάνω στο οποίο κάνουν την πτυχιακή τους οικονομολόγοι που για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις.

Και μαζί εκπαιδεύονται (και τρώνε ταυτόχρονα) οικονομικοί δολοφόνοι, μαθητευόμενοι γιατροί της οικονομίας που θα καταλήξουν νεκροτόμοι, πολιτικοί Ναπολέοντες σαν τον Γερμανό φιρερίσκο που κυβερνάει την Ευρώπη. Είναι ο ίδιος φιρερίσκος που πριν από μερικούς μήνες δήλωνε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να του στήσουν ανδριάντα γιατί τους έσωσε.

Πόσο τους/μας έσωσε, το αποκάλυψε μόλις τώρα – που έχουμε φάει όλον τον καυτό χυλό των μνημονίων – η δική τους «Handelsblatt», η γερμανική οικονομική εφημερίδα. Από τα 220 δισεκατομμύρια, έγραψε, που φόρτωσαν στην πλάτη τής Ελλάδας, το 95% πήγε για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αλλά εμείς όταν έπρεπε δεν το εκμεταλλευτήκαμε, δεν διαπραγματευτήκαμε – υποκύψαμε, υποκλιθήκαμε και συρθήκαμε στις θελήσεις τους. Όπως συρόμαστε στη Βουλή για να εξαφανιστούν ασφαλιστικά δικαιώματα που οικοδομήθηκαν για ολόκληρες δεκαετίες, αλλά θα γκρεμιστούν δια μιας την Κυριακή με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

 Η Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει αλλά συνεχώς ψυχορραγεί, παραλύει το διήμερο από τις κινητοποιήσεις (μαζί και οι δικές μας, στον Τύπο) αλλά είναι ανύπαρκτες οι πιθανότητες του πειραματόζωου να ξεφύγει από τους οικονομικούς Μένγκελε – τους Ευρωπαίους αλλά και τους πέραν του Ατλαντικού. Γιατί, δυστυχώς, μετά από όλους τους άλλους γονατίζει μια ηττημένη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Τελειώνοντας: Η «Handelsblatt», που αποκάλυψε ότι οι «σωτήρες» βγάζουν τα δισεκατομμύρια από τη μια τους τσέπη και να τα βάζουν στην άλλη, είχε γράψει το 2012 ότι «Οι Έλληνες δίνουν και το τελευταίο τους πουκάμισο». Τέσσερα χρόνια μετά τα έχουν δώσει όλα και προσφέρουν το ασφαλιστικό τους. Το ξεγύμνωμα ολοκληρώνεται.

Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)