Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Οι Τουρκοκύπριοι παίζουν σε Μουντιάλ

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ «ΤΗΣ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ». ΤΟ ΣΛΟΓΚΑΝ  ΤΟΥΣ: «ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ»

Οι Τουρκοκύπριοι παίζουν σε Μουντιάλ… Το προσεχές Σάββατο στο μακρινό και πολύπαθο Σουχούμι της Αμπχαζίας ξεκινάει ένα διαφορετικό ποδοσφαιρικό Παγκόσμιο Κύπελλο. Μην το αναζητήσετε στις επίσημες ανακοινώσεις της ΦΙΦΑ ή της ΟΥΕΦΑ. Η συγκεκριμένη διοργάνωση περιγράφεται από τους
συντελεστές της ως το Μουντιάλ της σκοτεινής πλευράς του ήλιου! Κι αυτό, διότι συμμετέχουν ομάδες που προσπαθούν μέσω του ποδοσφαίρου να προωθήσουν άλλα ζητήματα, πολιτικά και εθνικά! Το 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου της CONIFA (Confederation of Independent Football Associations, Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών), για μη αναγνωρισμένα κράτη, μειονότητες ή απάτριδες που δεν αναγνωρίζονται από τη ΦΙΦΑ (τον ορισμό τον δίνει η ίδια η CONIFA ΚΑΙ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια γραφικότητα, ή ακόμα και με συμπάθεια).

Το σλόγκαν των συγκεκριμένων ανθρώπων είναι «όλοι έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι». Κι αυτό ακριβώς (λένε ότι) υπηρετούν: Να φέρουν στο γήπεδο ανθρώπους που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν την πατρίδα τους σε εθνικό επίπεδο. Στην Αμπχαζία, ένα μέρος που κανονικά αποτελεί αυτόνομη περιοχή της Γεωργίας, αλλά αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη και αναγνωρίζεται μόνο από τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα, θα μαζευτούν μέσα στην εβδομάδα άλλες 11 ομάδες που εκπροσωπούν διάφορες περιοχές και λαούς του πλανήτη.

Ο λόγος που ασχολούμαστε τόσο αναλυτικά είναι διότι μία απ’ αυτές τις ομάδες είναι και αυτή της Βόρειας Κύπρου, η οποία μάλιστα θεωρείται και από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου! Υποτίθεται ότι από το 2013 και μετά η τουρκοκυπριακή ομοσπονδία έχει συμφωνήσει με την ΚΟΠ (Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) να συνεργαστούν, έτσι ώστε να υπάρξει μια ομαλή ένταξη των τουρκοκυπριακών ομάδων στο ποδοσφαιρικό σύστημα του νησιού. Τον Μάρτιο του 2015, μάλιστα, οι Τουρκοκύπριοι ενημέρωσαν την ΚΟΠ ότι θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για εναρμόνιση του καταστατικού τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΦΙΦΑ, ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στην ΚΟΠ. Η συμμετοχή αυτή, που προβάλλεται πολύ και στα τουρκοκυπριακά μέσα, αλλά και στα τουρκικά, δεν έχει την έγκριση της Κυπριακής Ομοσπονδίας, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει αυτού του είδους τις διοργανώσεις με απαξίωση.

Οι ομάδες που συμμετέχουν σ’ αυτή τη διοργάνωση θα μπορούσαν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη βλέπουμε κράτη που λειτουργούν ως ανεξάρτητα, αλλά έχουν ελάχιστη ή καθόλου διεθνή αναγνώριση. Εκτός από το τουρκοκυπριακό μόρφωμα (που, θυμίζουμε, αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία) τέτοια είναι η Αμπχαζία και η Σομαλιλάνδη, το βόρειο κομμάτι της Σομαλίας που λειτουργεί ανεξάρτητα από την υπόλοιπη χώρα από το 1991.

Η δεύτερη κατηγορία είναι ομάδες περιοχών που θα ήθελαν στο άμεσο ή όχι τόσο άμεσο μέλλον να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους. Το Ιρακινό Κουρδιστάν (ΦΩΤΟ) ήδη λειτουργεί αυτόνομα από το υπόλοιπο Ιράκ, το Παντζάμπ προβάλλει την διαφορά θρησκείας του από την υπόλοιπη Ινδία (στο Παντζάμπ είναι συγκεντρωμένοι οι Σιχ) για να διεκδικήσει περισσότερη αυτονομία.

Τα άγνωστα νησιά Τσάγκος στον Ινδικό Ωκεανό στην ουσία συντηρούν ένα όνειρο: Η ομάδα αποτελείται από τα παιδιά των γηγενών κατοίκων των νησιών, οι οποίοι απομακρύνθηκαν δια της βίας πριν 50 χρόνια, ώστε να μην… ενοχλούν την τεράστια βρετανική ναυτική και αεροπορική βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία. Περίπτωση επιστροφής τους εκεί ρεαλιστικά δεν υπάρχει, αλλά κανείς δεν τους απαγορεύει να προσπαθούν…

Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τέτοιου είδους μειονότητες. Η Παντάνια π.χ. είναι η ομάδα που έφτιαξε η ιταλική Λέγκα του Βορρά στην προσπάθειά της να διαχωρίσει τους βόρειους Ιταλούς από τους νότιους. Η ιδέα, βέβαια, του πολιτικού διαχωρισμού δεν έχει σοβαρή βάση, αν και η Λέγκα συνεχίζει να υπάρχει και έχει σταθερή βάση ψηφοφόρων στα βόρεια της χώρας.

Η Σέκελι είναι η ομάδα των Ούγγρων της Ρουμανίας. Η Δυτική Αρμενία είναι η ομάδα των Αρμένιων που έχουν καταγωγή από τις περιοχές που σήμερα ανήκουν στην Τουρκία. Η Σάπμι είναι η ομάδα των Λαπώνων, γηγενών κατοίκων των βόρειων περιοχών όλων των κρατών της Σκανδιναβίας. Η Ραιτία εκπροσωπεί το καντόνι Γκρισόνς της Ελβετίας, στο οποίο οι κάτοικοι μιλούν μια ιδιαίτερη γλώσσα, που αναγνωρίζεται μάλιστα ως επίσημη της χώρας μαζί με τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά! Υπάρχει και μια ομάδα Κορεατών που ζουν στην Ιαπωνία, η οποία συμμετέχει μάλιστα κανονικά και στο ποδοσφαιρικό σύστημα της Ιαπωνίας, στην τοπική κατηγορία του Τόκιο.

 Στην CONIFA ανήκουν και άλλες ομάδες, οι οποίες είτε δεν προκρίθηκαν είτε απέσυραν τη συμμετοχή τους από τη διοργάνωση για λόγους ασφαλείας (η Αμπχαζία είναι τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Γεωργία). Ανάμεσά τους η γαλλική περιοχή της Νις, η ομάδα των Ούγγρων της Σλοβακίας, η ομάδα των Τσιγγάνων και η Νήσος του Μαν, ένα μικρό νησί ανάμεσα στη Βρετανία και την Ιρλανδία, το οποίο διατηρεί την αυτονομία του από το βρετανικό στέμμα και είναι γνωστό στους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού επειδή κάθε χρόνο φιλοξενεί έναν από τους πιο διάσημους αγώνες μοτοσυκλετών.

Αργύρης Παγαρτάνης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Κυριακής)