Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Πολιτικά παιχνίδια στην μπάλα: Αναγνωρίζουμε όποιον μας βολεύει…

H επίσημη παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα μεγάλωσε χθες κατά δύο μέλη. Το Γιβραλτάρ (φωτό) και το Κόσοβο, δύο περιοχές στην ήπειρό μας, έγιναν δεκτά από τη ΦΙΦΑ κι έχουν, μάλιστα, το δικαίωμα να συμμετάσχουν από το… παράθυρο στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018, που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Παρ’ ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν συντριπτικά υπέρ της αποδοχής τους (93% υπέρ για το
Γιβραλτάρ, 86% για το Κόσοβο), η ΦΙΦΑ μόνη της… κατάργησε τον ίδιο τον κανονισμό της! Και δεν το έκανε πρώτη φορά… Το άρθρο 10 των επίσημων κανονισμών της ΦΙΦΑ αναφέρει ότι μια ομοσπονδία που εκπροσωπεί ένα κράτος μπορεί να γίνει δεκτή ως μέλος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας, αρκεί «να αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει αυτή η αναγνώριση έχει μείνει ασαφές, προφανώς για να… βολεύει τέτοιου είδους δύσκολες περιπτώσεις. Επί Μπλάτερ η ΦΙΦΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι θα αποδέχεται μόνο μέλη που θα γίνονται δεκτά στον ΟΗΕ. Το Κόσοβο δεν είναι ακόμα μέλος του ΟΗΕ (αν και αναγνωρίζεται από 108 κράτη-μέλη). Το μικροσκοπικό Γιβραλτάρ δεν είναι καν ανεξάρτητο κράτος, αλλά εξαρτώμενο έδαφος της Βρετανίας! Η καταστρατήγηση αυτού του κανονισμού, στην οποία βέβαια συμφώνησε η πλειοψηφία των μελών, δίνει μια σαφή εικόνα του πόσο θολό είναι το τοπίο στο θέμα αναγνώρισης ή μη μιας ομοσπονδίας.

Αν φτάνει στο σημείο η ΦΙΦΑ μόνη της να «ξεχειλώνει» τον κανονισμό της για να δέχεται μέλη που δεν έχουν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, τότε δίνει ελπίδες και σε άλλες φωνές να διεκδικήσουν την αυτόνομη εκπροσώπησή τους. Από χθες π.χ. πανηγυρίζουν διάφορες κουρδικές (!) ιστοσελίδες, αθλητικές και μη, προεξοφλώντας ότι αυτή η απόφαση-δεδικασμένο μπορεί να λειτουργήσει σαν μπούσουλας και για τη δική τους αναγνώριση. Πολλές άλλες περιοχές, ανάμεσά τους και πολιτικά ευαίσθητες για μας, όπως η ομοσπονδία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, θα πάρουν θάρρος.

Η ΦΙΦΑ, πάντως, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της κρατούσε μια διφορούμενη στάση σχετικά με το ποιον δέχεται και ποιον όχι ως μέλος. Ήδη από το συνέδριο του 1906 άρχισαν τα όργανα, όταν οι τέσσερις βρετανικές ομοσπονδίες (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Ιρλανδία) έκαναν αίτηση να ενταχθούν στη ΦΙΦΑ, αν και ουσιαστικά εκπροσωπούσαν ένα κράτος, τη Μεγάλη Βρετανία. Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί άρχισαν να απειλούν ότι αν γίνει αυτό, θα επιτρέψουν στις περιφερειακές τους ομοσπονδίες να κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στη ΦΙΦΑ ως αυτόνομα μέλη! Οι Γερμανοί, μάλιστα, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι θα έχουν 38 διαφορετικές εθνικές ομάδες! Η ΦΙΦΑ κατάφερε να αποφύγει αυτό το δυναμίτη μόνο με ιστορικά κριτήρια. Έπεισε τους άλλους ότι αφού το μοντέρνο ποδόσφαιρο ήταν μια βρετανική ανακάλυψη, οι Βρετανοί έπρεπε να χαίρουν κάποιων παραπάνω προνομίων… Παρ’ όλα αυτά τον επόμενο χρόνο δέχτηκαν την Ουγγαρία ως πλήρες μέλος, αν και τότε η Ουγγαρία αποτελούσε μόνο τμήμα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και όχι ανεξάρτητο κράτος.

Το 1929 η ΦΙΦΑ δέχτηκε ως πλήρες μέλος την Παλαιστίνη, μια ομοσπονδία που δεν εκπροσωπούσε ανεξάρτητο κράτος ( η Παλαιστίνη βρισκόταν τότε υπό βρετανική κυριαρχία) και δεχόταν στους κόλπους της μόνο παίκτες με εβραϊκές ρίζες, αν και τότε οι εβραϊκής καταγωγής κάτοικοι αποτελούσαν μειοψηφία στην περιοχή. Οι… αυθαιρεσίες τέτοιου είδους συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν επί προεδρίας Χαβελάνζε, όταν το κάθε αυτόνομο νησάκι της Καραϊβικής και του Ειρηνικού απέκτησε ομοσπονδία και εθνική ομάδα, αν και ακόμα βρίσκεται υπό βρετανική, γαλλική ή και αμερικάνικη κυριαρχία!

 Προφανώς οι λόγοι αυτής της ανάπτυξης ήταν και ψηφοθηρικοί, αλλά και είχαν να κάνουν με το αθλητικό πρεστίζ. Κάθε σπορ ήθελε να παρουσιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη και εξάπλωσή του, γι’ αυτό και αναζητούσε μέλη ακόμα και σε απομακρυσμένα νησάκια με ελάχιστο πληθυσμό. Μεγαλύτερο… ζήλο, μάλιστα, από τη ΦΙΦΑ δείχνει η FIVB, η παγκόσμια ομοσπονδία βόλεϋ, που έχει στις τάξεις της 220 μέλη! Αποτέλεσμα; Σήμερα η ΦΙΦΑ έχει στις τάξεις της όχι μία και δύο, αλλά… 26 ομοσπονδίες που δεν εκπροσωπούν ανεξάρτητα κράτη! Ορισμένες απ’ αυτές, όπως π.χ. το Πουέρτο Ρίκο, η Παλαιστίνη, η Ταϊβάν και το Χογκ Κογκ έχουν και τον πληθυσμό και την ανάπτυξη να παράγουν επιτυχίες. Άλλες, όπως π.χ. το Μοντσεράτ, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι και η Αμερικάνικη Σαμόα, γνωρίζουν εξαρχής ότι δεν μπορούν παρά μόνο να χαίρονται τη συμμετοχή τους και να προσπαθούν να κρατάνε τα σκορ της ήττας τους σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Σ’ αυτή την κούρσα δεν θα μπορούσαν να μην υπάρξουν και… τραγελαφικές καταστάσεις. Η ΦΙΦΑ π.χ. δέχεται την ομοσπονδία των Νησιών Φερόε, που διοικητικά αποτελούν κτήση του βασιλείου της Δανίας, αλλά αρνείται την αίτηση της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί επίσης κτήση της Δανίας με ακριβώς το ίδιο νομικό καθεστώς, επειδή δεν είναι μέλος του ΟΗΕ…

Αργύρης Παγαρτάνης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Κυριακής με τίτλο «Αναγνωρίζουμε όποιον μας βολεύει»)