Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ποιος δημοσιογράφος έπαιρνε 5.000 ευρώ μηνιαίο μισθό από την ΕΠΟ;

Τις βασικές διατάξεις της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ), που υπεγράφη στις 28 Ιανουαρίου 2016 (δηλαδή επί ημερών Γκιρτζίκη) ανάμεσα στην διοίκηση της ΕΠΟ και τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Ομοσπονδίας, αποκάλυψε το sdna.gr. Στη σύμβαση προβλέπονται πολλά προνόμια προς τους εργαζόμενους, με κοινωνικές παροχές, δανειοδοτήσεις κ.λπ. και οι οποίες είναι εξαιρετικές μέσα στο γενικό εργασιακό τοπίο της χώρας που γίνεται όλο και περισσότερο απεχθές με τη λαίλαπα των μνημονίων. Βέβαια, ανάμεσα στους όρους τής ΕΣΣΕ υπάρχει αναφορά για τα διευθυντικά
στελέχη, οι αμοιβές των οποίων «δεν διέπονται από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» αλλά «καθορίζονται από τη Διοίκηση της ΕΠΟ» και «εμπεριέχουν την αμοιβή απόδοσης»!

Εδώ, δηλαδή, έχουμε μια κατά περίπτωση διαμόρφωση των αμοιβών οι οποίες – όπως ορίζεται κατηγορηματικά – «δεν μπορεί να είναι κατώτερες των μισθολογικών κλιμακίων που προβλέπονται από την εκάστοτε ισχύουσα Ε.Σ.Σ.Ε.». Υποθέτουμε ότι αυτές οι αμοιβές είναι παχυλές, κάτι που μας θυμίζει την περίπτωση δημοσιογράφου ο οποίος – όπως έχουμε πληροφορηθεί – προσελήφθη με μισθό 5.000 ευρώ χωρίς η παρουσία του να είναι απαραίτητη - ή, τουλάχιστον, απολύτως απαραίτητη. Τελικά η συνεργασία δεν ευδοκίμησε και διεκόπη στο πλαίσιο γενικότερων αλλαγών που έγιναν στην Ομοσπονδία. Ωστόσο, υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε η συνεργασία να μεγαλουργήσει!

** Το ρεπορτάζ του sdna.gr για την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΕΠΟ θα το βρείτε εδώ