Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Πείτε «όχι» στους στυγνούς εκβιαστές

«ΘΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕΤΕ Ή ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΤΟ ΑΣΠΡΙΣΜΑ

Η FIFA έδωσε περιθώριο δέκα ημερών στον Κοντονή πριν αποφασίσει για την καρατόμηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι η σαδιστική επιμήκυνση της αγωνίας από τον βασανιστή. Και η μόνη απάντηση που πρέπει να δίνεται σε τέτοιους εκβιαστές είναι η ανυποχώρητη Άρνηση. Ο Ινφαντίνο, η FIFA, η UEFA, με την προτροπή των εντολοδόχων τής Αθήνας, απλώνουν το μακρύ τους χέρι εκεί που δεν τους πέφτει λόγος: στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Η ελληνική Πολιτεία – η όποια ελληνική Πολιτεία, κόκκινη, γαλάζια ή
πράσινη – έκρινε ότι το Κύπελλο έπρεπε να διακοπεί επειδή η κατάσταση στο ποδόσφαιρο είναι εκτός ελέγχου. Δικαίωμά της να αποφασίσει τα μέτρα όπως εκείνη νομίζει. Τα άλλα που προτείνουν οι Ευρωπαίοι ποδοσφαιροπαράγοντες ας τα πάρουν στο λερωμένο ποδοσφαιρικό σπίτι τους.

 Η χθεσινή επιστολή του γραμματέα της FIFA – που δηλώνει ουσιαστικά ότι αγνοεί ΚΑΙ την ελληνική Δικαιοσύνη – αποτελεί στυγνή πρόκληση. Όχι για τον Κοντονή αλλά για μέσο Έλληνα που νιώθει ότι υπάρχουν ακόμα πάνω του μερικά ξέφτια αξιοπρέπειας μετά από πολιτικούς εκβιασμούς έξι χρόνων.

Ινφαντίνο και Σία απειλούν ότι θα πατήσουν το κουμπί της ανατίναξης. Ας το κάνουν, αλλά γρήγορα. Η υπόθεση θυμίζει τον ψυχρό πόλεμο της Δύσης στη Σερβία του 1999 πριν αρχίσει ο θερμός με βομβαρδισμούς. Οι οποίοι αναβάλλονταν και απλώς επικρέμονταν. Τότε ήταν που οι Σέρβοι γέμισαν το Βελιγράδι με εικονίδια στόχων, αυτών με τους ομόκεντρους κύκλους. Τα έβαλαν σε δρόμους, σε ταράτσες, σε μπλουζάκια. Και με αυτά οι πολίτες κυκλοφορούσαν απαντώντας προκλητικά στο έτσι και αλλιώς αναπόφευκτο: «Βομβαρδίστε!» Και, ακόμα, τότε ήταν που κάποιος Σέρβος έφτιαξε ένα τεράστιο πανό και το άπλωσε στην ταράτσα του σπιτιού του. «Θα βομβαρδίσετε ή να αρχίσω τα άσπρισμα;» έγραφε. Μαύρο χιούμορ πριν από την ισοπέδωση.

Φυσικά τα μεγέθη ανάμεσα στα τότε και στα τωρινά γεγονότα είναι τελείως διαφορετικά. Τότε μιλούσαμε για το βίαιο γκρέμισμα μιας χώρας. Καμιά σύγκριση. Αλλά και τώρα επιχειρείται η άλωση της Ελλάδας, φυσικά όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Είδατε τον κυνισμό των Ευρωπαίων επιφανών μετά τις διαρροές των WikiLeaks για νέους εκβιασμούς κατά της χώρας; Τις πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων και ύστερα είπαν πως φταίνε οι Έλληνες!

Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)