Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Δημοσιογραφική… ανηθικότητα

Φυσικά και δεν είναι αρεστή η αντικατασκοπεία όπως και όπου να ασκείται. Αλλά είναι μια κλειδαρότρυπα σε έναν κόσμο από τον οποίο σε έχουν αποκλείσει . Αν δεν υπήρχε ο υπερκοριός, παραδείγματος χάρη, δεν θα μαθαίναμε ποτέ για τους εντιμότατους κυρίους με τα πακιστανικά και κινεζικά τηλέφωνα, για τους υπέροχους διαλόγους που αποκαλύπτουν συνδιαλλαγή στο παρασκήνιο, για επιβολή αποφάσεων σε επιτροπές και για ένα σωρό καταστάσεις που όζουν. Αν δεν υπήρχαν WikiLeaks δεν θα ξέραμε πώς ακριβώς (γιατί στο περίπου το υποψιαζόμασταν)
στήνεται το παιχνίδι της πίεσης, του φόβου και της εξάντλησης σε βάρος της Ελλάδας – και προφανώς όχι μόνο από τη Βελκουλέσκου και τον Τόμσεν όπως αποκαλύφθηκε. Ένα παιχνίδι που εύρισκε πρόθυμα ελληνικά χέρια για να το λειτουργήσουν τόσο έντονα, επίμονα και χοντροκομμένα, ακόμα και παραμονές κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.

Φυσικά οι διαρροές δεν αρέσουν στους κρατούντες, που θέλουν να κινούνται σε στεγανά και στο ημίφως. Όπως λ.χ. ο χερ Σόιμπλε που δηλώνει (μέσω του αντιπροσώπου του) πως «δεν είναι σωστό να γίνονται υποκλοπές συνομιλιών και μετά να δημοσιεύονται». Ο κώδικας ηθικής του χερ δεν επιτρέπει τόση δημοσιογραφική… ανηθικότητα (γιατί ΚΑΙ από δημοσιογραφική έρευνα προήλθαν οι διαρροές). Ο χερ φτιάχνεται στο σκοτάδι, εκεί κινείται άνετα – σαν να κολυμπάει στο αμνιακό υγρό του –, εκεί περνάει θέσεις, επιβάλει αποφάσεις, εξυφαίνει τα σχέδιά του.

Τώρα τα WikiLeaks αποκάλυψαν το περίφημο Panama Papers που συνταράζει τον κόσμο. Εντεκάμισι εκατομμύρια έγραφα και πληροφορίες αποθηκευμένες στον τερατωδώς μεγάλο ηλεκτρονικό χώρο δυόμισι τεραμπάιτ, αποκαλύπτουν τεράστια φοροδιαφυγή ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού πολιτικών, επιχειρηματιών, αρχηγών κρατών και τα συγγενών τους – βέβαια και αθλητικών παραγόντων σαν και αυτούς που τώρα μας απειλούν με γκρέξιτ.

Θέλετε και το κερασάκι στην τούρτα που βρωμάει; Από τον ποταμό εγγράφων που διέρρευσαν αποκαλύπτεται ότι το γραφείο νομικών υπηρεσιών του Χουάν Πέδρο Δαμιάνι είχε επιχειρηματικές σχέσεις (προφανώς σε εξωχώριες εταιρίες) με τρία άτομα σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σχετικά με το γνωστό σκάνδαλο της FIFA. Λεπτομέρεια: ο Πέδρο Δαμιάνι είναι μέλος της Επιτροπής Ηθικής της παγκόσμιας Ομοσπονδίας! Ένας λύκος που τον έβαλαν να φυλάει τα πρόβατα.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)