Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ο βρυχηθμός του Άνφιλντ

Αγαπάμε την Μπάλα γιατί μας αγαπάει. Γιατί συχνά μας φτιάχνει τα βράδια, μας ανεβάζει την αδρεναλίνη, μας προσφέρει οπτική ευδαιμονία. Όπως μας πρόσφερε το βράδυ της Πέμπτης με το παιχνίδι του Άνφιλντ που έκανε άλμα και πέρασε στην πλευρά της Ιστορίας με
τους αξέχαστους αγώνες ποδοσφαίρου. Άλλωστε, οι παίκτες της Λίβερπουλ ήταν από την ανάπαυλα του ημιχρόνου «φτιαγμένοι» για να γράψουν Ιστορία. Βγείτε έξω και κάντε κάτι που θα διηγείστε στα παιδιά και στα εγγόνια σας, τους είπε ο Κλοπ. Οι Κόκκινοι πήραν την εντολή και την εφάρμοσαν με ιερή ποδοσφαιρική προσήλωση σε αυτό το θρυλικό γήπεδο που είναι ίσως η πιο ζεστή, η πιο όμορφη έδρα του κόσμου.

Το Λίβερπουλ-Ντόρτμουντ και το 4-3 της επικής ανατροπής ξεπερνάει το επίπεδο του Γιουρόπα Λιγκ, αφήνει πίσω το ύψος τού Τσάμπιονς Λιγκ και φτάνει στην αιωνιότητα του ποδοσφαίρου. Όχι μόνο λόγω του ίδιου του αγώνα αλλά και για τα όσα προηγήθηκαν και για όσα ακολούθησαν. Γι’ αυτόν το συσσωρευμένο ποδοσφαιρικό πολιτισμό που ξεχύθηκε πριν και μετά το παιχνίδι.

** Πριν: Με την απόλυτη, λες μυσταγωγική, ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Χίλσμπορο. Σπάνια συναντάς περίπτωση τιμητικής σιγής που να μη βρεθεί έστω ένας ανόητος να φωνάξει κάτι.
** Μετά: Με εκείνη την πλημμυρίδα ποδοσφαιρικού πολιτισμού. ΟΤΑΝ η κερκίδα αποθέωνε τραγουδώντας, ΟΤΑΝ οι παίκτες της Ντόρτμουντ χειροκρότησαν και χειροκροτήθηκαν από τους οπαδούς τους, ΟΤΑΝ ο Κλοπ κατευθύνθηκε προς την κίτρινη κερκίδα των φίλων της παλιάς του ομάδας, ΟΤΑΝ χαιρέτησε και πήρε πίσω το χειροκρότημα του κόσμου που άλλοτε τον λάτρεψε.

Το βράδυ της Πέμπτης ξεδιπλώθηκε όλη η σημασία της θρυλικής γηπεδικής επιγραφής «This is Anfield». Ένα γήπεδο που συνεχώς τραγουδάει και διαρκώς βρυχάται χωρίς να παρεκτρέπεται. Αυτός ο βρυχηθμός ήταν που βοήθησε για να κατατροπωθεί η Ντόρτμουντ.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος τόπος, γήπεδο και χώρος στον κόσμο, που αν σου κλείσουν τα μάτια και σε κατεβάσουν με ένα ελικόπτερο δεν θα καταλάβεις αμέσως που είσαι. «This is Anfield» θα πεις, πριν πατήσεις το πόδι σου στη γη.