Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Δημοσιογράφοι, όπως... κλωστήρια!

ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ - ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ - ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ

Στην ιστορία του ελληνικού Τύπου υπάρχουν δύο μεγάλες απεργίες. Η πρώτη έγινε το 1975, από τους δημοσιογράφους, με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Πέρα από τη δικαίωση, προϊόν αυτής της απεργίας ήταν η «Ελευθεροτυπία». Η δεύτερη έγινε το 1980, από τους τεχνικούς, όταν οι εφημερίδες πέρασαν από τη λινοτυπία στη φωτοσύνθεση. Από αυτήν την
απεργία προέκυψε η «Αυριανή». Και οι δύο απεργίες είχαν σαφή στόχο και ξεκάθαρο διεκδικητικό πλαίσιο. Οι εργαζόμενοι στάθηκαν απέναντι στους εργοδότες τους απαιτώντας καλύτερες αμοιβές και βελτίωση της θέσης τους στο περιβάλλον της συγκεκριμένης αγοράς.

Ο κλάδος πέρασε τριάντα υπέροχα χρόνια. Διογκώθηκε σε εξωπραγματικό επίπεδο με επενδύσεις πέρα από κάθε επιχειρηματική λογική -οι περισσότερες για να εξυπηρετήσουν παράλληλες δραστηριότητες. Η ευημερία των δανεικών οδήγησε σε τεράστια άνοδο της διαφημιστικής δαπάνης, δηλαδή σε μεγάλες εισπράξεις αγγελιόσημου, του πόρου που ενισχύει την ιατροφαρμακευτική και επικουρική περίθαλψη των ανθρώπων του Τύπου. Κάπως έτσι, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας υπήρχαν πολλά και καλά «μαγαζιά» που πλήρωναν κάθε 1η και 15η του μήνα. Το Ταμείο κάλυπτε ως και δαπάνη για γυαλιά ηλίου, τα παιδιά μας ήταν… περιζήτητα στις κατασκηνώσεις και κάθε Χριστούγεννα τους χαρίζαμε μία υπέροχη γιορτή. Παρόλα αυτά, οι δημοσιογράφοι συνέχιζαν και στα καλά χρόνια να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά πρόωρων θανάτων, διαζυγίων και διαταραχών που συνδέονται το άγχος.

Οταν τελείωσαν τα «ψέματα», τελείωσαν και οι θέσεις εργασίας εκείνων που είχαν προσληφθεί για να τα γράφουν. Η διαφημιστική δαπάνη κατέρρευσε και ο κλάδος έζησε καταστροφή αντίστοιχη εκείνης που πέρασαν οι εργαζόμενοι των κλωστηρίων. Σήμερα ακόμα και κραταιές επιχειρήσεις του Τύπου αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις μισθολογικές υποχρεώσεις τους. Σοβαροί και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι είναι άνεργοι ή ψάχνουν ένα μεροκάματο με μπλοκάκι. Η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης υποχωρεί συνεχώς. Και ο ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο υγειονομικής περίθαλψης και επικουρικής ασφάλισης, απειλείται με κλείσιμο. Μιλάμε για κανονικό λουκέτο έτσι και καταργηθεί το αγγελιόσημο. Κλείνει, κατεβαίνουν ρολά.
Εδώ, για όσους δεν γνωρίζετε τα του Τύπου, υπάρχει ο εξής παραλογισμός.

** Απόσπασμα από άρθρο του ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ στο Protagon με τίτλο «Γιατί απεργούν οι δημοσιογράφοι». Τα bold στο κείμενο έγιναν από τον Harddog. Διαβάστε εδώ τη συνέχεια.
** Η εικονογράφηση του θέματος στον Harddog έγινε με (ευρηματική) φωτογραφία που βρήκαμε στο mediatvnews (δεν ξέρουμε αν η διαδικτυακή πατρότητά της ανήκει ή όχι αλλού). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΝ HARDDOG:
1) Οι σχέσεις του Ιβάν Σαββίδη με τα ΜΜΕ. Θέλει να μπει στον Alpha;
2) Κρίσιμη γενική συνέλευση εργαζομένων στο MEGA. Το... μενού των χθεσινών διαρροών
3) Αντιπαράθεση Τσαγκαρουσιάνου για την «εισβολή ηλιθίων» στο διαδίκτυο
4) Γιατί θαύμασα τον Στραβελάκη
5) Τα επαναστατημένα πρωτοπαλίκαρα και οι Μπουμπουλίνες του Βήμα FM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG... ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
1) Τι θα ήταν ο Πειραιάς χωρίς Ολυμπιακό
2) Η Βίλλυ μάς ταξιδεύει
3) Γυναίκας πόδια (σειρά φωτογραφιών)
4) Θέατρο: Μικρές ιστορίες φόνων, μεγάλα αγγίγματα ψυχής
5) Πέη σε ποδόσφαιρο και Πολιτισμό