Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Σκούντηξε τη σφηκοφωλιά

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ Η FIFA ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ

Εκεί που τελειώνει ο πόλεμος αρχίζει η διπλωματία. Κοντονής, ΕΠΟ και FIFA έδωσαν τα χέρια – τρόπος του λέγει δηλαδή τα έδωσαν! – και μετράνε κέρδη. Όλοι έχουν από λίγα. Όπως έχουν και κομμάτια ήττας. Κατά τη γνώμη μου τα περισσότερα τα φορτώθηκε, προς το παρόν, ο Σταύρος Κοντονής που έστριψε
το τιμόνι λίγο πριν από τη σύγκρουση. Στην τελευταία σελίδα της δευτεριάτικης «Live Sport», έγραφα ότι «θα δούμε αν ο Κοντονής σήκωσε περισσότερα από όσα άντεχαν οι ώμοι του (όπως σήκωσε η κυβέρνησή του και μετά λύγισε) ή αν θα απαντήσει αποφασιστικά στους εκβιασμούς τους». Τελικά, δεν μετακίνησε ώς την άκρη του δρόμου ΟΛΟ το βάρος και δεν κατάφερε να απομακρύνει εδώ και τώρα όσους έπρεπε, αλλά ελπίζει για το άμεσο μέλλον.

 Βέβαια στην Ιστορία θα μείνει ως ο άνθρωπος που ενεργοποίησε τις εξελίξεις. Αυτός που σκούντηξε τη σφηκοφωλιά και άρχισαν να φτερουγίζουν τα κεντριά που κατασπάραξαν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Προς το παρόν είναι αυτός που υπέστειλε τη σημαία της επανάστασης. Όπως την υπέστειλε ο Τσίπρας όταν λύγισε στους αδίστακτους εκβιαστές. Τουλάχιστον, όμως, έστω και την τελευταία στιγμή υποχρέωσε την FIFA – την έσυρε από το μανίκι και τη γραβάτα στην πραγματικότητα – να έρθει μπροστά στο Δ.Σ. της ΕΠΟ και να ρίξει με τον εκπρόσωπό τους, χύδην στη μούρη τους, τις ευθύνες:
Για το Koriopolis,
για την οργάνωση που τη λένε εγκληματική,
για το ποδοσφαιρικό μας χάλι,
για την έκθεσή τους σε όλον τον κόσμο.

Έπρεπε να γίνει αυτός ο χαμός έως ότου οι πάπες, οι καρδινάλιοι και οι τιτουλάριοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να παραδεχτούν τα αυταπόδεικτα, τα αυτονόητα και τα αυτόδηλα. Το αν ο Κοντονής μάς έβαλε στην αφετηρία της κάθαρσης θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Τότε που θα δούμε κατά πόσο η FIFA θα υποχρεώσει την ΕΠΟ να εναρμονιστεί γρήγορα και άμεσα με ό,τι ισχύει στον πολιτισμένο ποδοσφαιρικό κόσμο και όχι στο δικό της τριτοκοσμικό κρατίδιο. Και, ακόμα, τότε που θα δούμε αν η Επιτροπή Δεοντολογίας, με λυμένα τα χέρια από πονηρές υποσημειώσεις στον νόμο, θα πετάξει όσους πρέπει σαν την τρίχα από το ζυμάρι.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύτηκε στη Live Sport της Τετάρτης)