Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Η SportDay κατηγορεί τα άλλα αθλητικά ΜΜΕ: «Βλάπτουν σοβαρά την υγεία»!

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ

Για μια και μοναδική ημέρα, το γεωμετρικό πρωτοσέλιδο της SportDay, υπό την νέα διεύθυνση, βγήκε την Κυριακή από τα κουτάκια του – τα τετράγωνα και τα παραλληλόγραμμα των χτυπημάτων τής θεματολογίας – για να μιλήσει περί ντέρμπι. Αλλά επιτέθηκε στον αθλητικό Τύπο! Πρωτότυπο, όχι όμως απροσδόκητο. Η SpoptDay της νέας ηγεσίας μάς έχει συνηθίσει σε νεωτερισμούς. Γι' αυτό δεν ξαφνιάζει ότι βομβαρδίζει το καράβι πάνω στο οποίο και αυτή βρίσκεται.


Το υποσέλιδό της σε μαύρο αρνητικό, παρέπεμπε στην καπνιστική αντιδιαφήμιση που υπάρχει στα πακέτα των τσιγάρων: «Η SporDay προειδοποιεί: Τα αθλητικά ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά την υγεία, ενημερωθείτε υπεύθυνα!» έγραφε με κεφαλαία γράμματα. Γενικά «τα αθλητικά ΜΜΕ» και όχι κάποια από αυτά. Το «κάποια» υπήρχε στα μικρότερα γράμματα.
Το πρωτοσέλιδό της ήταν ολόκληρο ένα κήρυγμα αγάπης, ομόνοιας και πολιτισμού: «Μην παρασυρθείτε από την πόλωση, μην μπείτε σε διαδικασία πολέμου επειδή το θέλουν κάποια Μέσα. Έπαιξαν οι δυο καλύτερες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος. Παράπονα και αντεγκλήσεις θα υπάρχουν πάντα στα μεγάλα ματς» έγραφε σε διαδοχικούς υπέρτιτλους.

Τη «διαδικασία πολέμου» τη θέλουν κατά την εφημερίδα «κάποια Μέσα». Και οι παράγοντες τι θέλουν; Ειρήνη; Και βοηθούν με τις δηλώσεις τους; Με τις πράξεις τους; Με τον αθλητικό – και όχι μόνο – βίο τους; Κιχ γι’ αυτούς. Σιωπή! Γιατί η σιωπή δεν κάνει εχθρούς. Και, κυρίως, δεν προκαλεί τηλεφωνήματα στον «μεγάλο» (ή στον λίγο κάτω από τον «μεγάλο», πιθανόν), όπως λέγεται ότι έγινε – αυτό τουλάχιστον ανέφεραν οι πληροφορίας μας – μετά από το ανατριχιαστικό πρωτοσέλιδο περί AIDS μιας «άρρωστης ομάδας»!

Αλλά, βέβαια, εδώ υπήρχε ένα ντέρμπι, ένα αποτέλεσμα, μια νικήτρια. Έπρεπε κάτι να πει και γι’ αυτό. Και το είπε σε έναν τίτλο-τιράντα, που άρχιζε το πρωί και τελείωνε το βράδυ: «Μαγικό… αντρικό… αληθινό… ντέρμπι με νικήτρια την ΑΕΚ!» έγραφε στον βασικό τίτλο μιας πρώτης σελίδας με ειδική (μη) δημοσιογραφική αντίληψη.

Από την επομένη η SporDay επανήλθε στα πρωτοσέλιδα του Πυθαγόρα, με τη γεωμετρική τους συμμετρία. Αλλά μέσα, σε εσωτερική σελίδα, συνεχίζει καθημερινά να σχολιάζει, κάποτε και να χλευάζει – όπως εδώ και καιρό κάνει –, άλλες εφημερίδες, αθλητικές τε και πολιτικές! Εντάξει παιδιά, μάχη δίνετε, μάχη δίνουμε όλοι από τα δημοσιογραφικά μας ταμπούρια. Ανταγωνισμός είναι. Αλλά ας είναι υγιής και ευθύς. Αφού «το ’χετε», κηρύξτε ΚΑΙ την ευγενή άμιλλα.

Εμείς περιμένουμε 

Κατά τα άλλα η συγγνώμη που περιμένουμε για την απρέπεια – τουλάχιστον απρέπεια – κατά του Harrdog από άλλη δημοσιογραφική πλευρά, δεν ήρθε όπως πρέπει: Θαρραλέα, ειλικρινής και φανερή προς όλους, όχι με οφ δι ρέκορντ μήνυμα. Δηλαδή περιμένουμε:
Α) Να ανακληθεί το περί «δελτίου Τύπου» για είδηση του μπλογκ. Δελτίο Τύπου! Και μάλιστα, από πού υπονοούσαν ότι το πήραμε και το παρουσιάσαμε ως δικό μας; Από την SportSay! Έλεος.
B) Την καθαρή αποδοκιμασία σχολίου – που στέλεχος της εφημερίδας το επιδοκίμασε με λάικ – περί «κατευθυνόμενων» (εμείς είμαστε οι «κατευθυνόμενοι»). Δεν (μας) φτάνει μόνο η διαγραφή τής ύβρεως στο facebook και μάλιστα μετά από πολλές μέρες και όταν κανείς πια δεν έβλεπε την ανάρτηση. Θέλουμε τον καταδικασμό της.
Γ) Την αποδοκιμασία της ανόητης και προσβλητικής παρατήρησης για τα ελληνικά του Harddog που επίσης επιδοκιμάστηκε όχι μόνο με λάικ αλλά και με σχόλιο ότι και εκείνοι είδαν το (ανύπαρκτο!) λάθος, αλλά μας έκαναν τη χάρη «να μην γκρινιάξουν και γι' αυτό».
Περιμένουμε καθαρή απάντηση για τα τρία σημεία. Είναι η τελευταία φορά που το λέμε πριν μιλήσουμε διαφορετικά: περιμένουμε! Γιατί τα γραπτά μένουν. Για τα ηλεκτρονικά γραπτά, εννοούμε, εν προκειμένω…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
1) Μιχάλης Τσόχος: Γι' αυτό το θέμα, κύριοι της ΕΣΗΕΑ, απεργία δεν έχουμε κάνει
2) Το ντέρμπι και τα μαθήματα ανεξαρτησίας στον Τύπο από τον Θεόδωρο Νικολαΐδη με το Φως
3) Ο Τύπος που σκοτώνει τη γλώσσα