Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Γερμανικός ποιμενικός

Ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ, Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αυτή τη φορά ούρλιαξε, και όχι απλώς γαύγισε, ο κυνισμός τού γερμανικού ποιμενικού. Αν καταφέρει η Ελλάδα να βγει από την κρίση, είπε ο Σόιμπλε, οι Έλληνες θα πρέπει του στήσουν ανδριάντα. Καλή ιδέα. Ένας ανδριάντας στο Σύνταγμα, ει δυνατόν πλάι στον Άγνωστο Στρατιώτη. Μένει να βρεθεί η στάση, το θέμα. Να αναπαρίσταται με το δόντι του βρικόλακα, μήπως; Ως Γερμανός νεοφορερίσκος, ενδεχομένως; Με μαστίγιο και σατανικό χαμόγελο, πιθανόν;

Αφήνουμε την ιδέα για τον γλύπτη του μέλλοντος. Ίσως και για τη φαντασία των παιδιών που λιποθυμούν στα σχολεία, των χρονίως ανέργων, των επιχειρηματιών που αφανίζονται, των νεόπτωχων αστέγων, των οικογενειών που έχασαν ανθρώπους με αυτοχειρία (ακόμα και στην πλατεία Συντάγματος), αλλά και εκείνων τους είδαν να φεύγουν από τη ζωή με το ξεχαρβάλωμα των νοσοκομείων.
Όπως προχθές, όταν 55χρονη πέθανε στο «Σωτηρία» από εποχική γρίπη, επειδή δεν βρισκόταν – πουθενά στην Αθήνα – ελεύθερο κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ελλείψει προσωπικού! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που περνάει η χώρα μετά τον πόλεμο. Τον δικό τους καταστροφικό πόλεμο που κήρυξαν και υποστήριξαν οι παππούδες και οι πατεράδες τους γονατίζοντας την Ευρώπη, για την ενότητα της οποίας σήμερα οι απόγονοί τους κόπτονται.

Ο πρόστυχη ειρωνεία του Σόιμπλε για τον ανδριάντα, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, από τον άνθρωπο που κρατάει στο χέρια του την Ευρώπη. Η επόμενη κίνηση κυνισμού μπορεί να είναι η υπόδειξη ερανικής επιτροπής για να συγκεντρωθούν τα έξοδα ανέγερσης του μνημείου. Έχει πολλούς επώνυμους θαυμαστές στη χώρα μας για να το κάνουν. Τους ξέρεις, τους ευγνωμονεί, τον ευγνωμονούν. Δεν θα δυσκολευτεί τώρα να αποσπάσει τη συναίνεσή τους.

Η γερμανική οικονομική πολιτική που στραγγαλίζει κοινωνίες και χώρες ολόκληρες, θα μείνει το κακό σπυρί στη νεότερη ιστορία της Ευρώπης. Γιατί οι Γερμανοί – κάποιοι Γερμανοί, για να είμαστε δίκαιοι – είναι οι «Πέρσες» της εποχής που ζητούν «Γην» (υπέδαφος) «και ύδωρ» (εταιρίες, δικαιώματα, σπίτια, περίθαλψη και ό,τι άλλο). Το λουρί του πολιτισμού που φορούν, αυτοί οι κάποιοι, δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν να έχουν συμπεριφορά άγριου γερμανικού ποιμενικού.

Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύτηκε στη LIve Sport του Σαββάτου, 6 Ιανουαρίου)

** Η εικονογράφηση του θέματος έγινε με επεξεργασμένη φωτογραφία που βρήκαμε στο altsantiri.gr