Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ένα γήπεδο-θερμοκήπιο!

ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΓΡΟΙΛΑΝΔΩΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ... ΜΠΑΛΑ, ΣΤΟΙΧΊΖΕΙ 1.876.198,52 ΕΥΡΩ

Πόσο κοστίζει να γίνεις μέλος της ΦΙΦΑ και να πάρεις μέρος στα προκριματικά του Μουντιάλ; Για τις περισσότερες χώρες-μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου το ερώτημα είναι ρητορικό, ίσως και ανύπαρκτο. Για τη Γροιλανδία έχει σαφή απάντηση: Το ποσό των 1.876.198,52 ευρώ. Τόσα χρειάζονται για να υπερπηδηθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο του μεγαλύτερου και πιο παγωμένου
νησιού της υφηλίου για την ποδοσφαιρική του ολοκλήρωση: Η κατασκευή ενός ολότελα κλειστού γηπέδου, που θα φιλοξενεί τους αγώνες της εθνικής ομάδας. Γροιλανδία σημαίνει «πράσινη γη» (Green Land). Έτσι την ονόμασε ο Ερρίκος ο Ερυθρός, ο ατρόμητος αυτός θαλασσοπόρος του βορρά, πριν από περίπου 1.200 χρόνια. Επίτηδες έδωσε αυτό το ολότελα παραπλανητικό όνομα, ώστε να προσελκύσει περισσότερους αποίκους στο επόμενο ταξίδι του στην παγωμένη αυτή γη. Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι αυτή η απουσία του πράσινου θα εμπόδιζε τη γη αυτή να αναγνωριστεί ως αυτόνομη ποδοσφαιρική πατρίδα.

Ο πληθυσμός της Γροιλανδίας σύμφωνα με την τελευταία απογραφή είναι 55.984 κάτοικοι. Στα αρχεία της τοπικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι γραμμένα 5.013 ονόματα, δηλαδή ο ένας στους 11 πολίτες της Γροιλανδίας είναι ενεργός ποδοσφαιριστής! Αυτό το ποσοστό (9% του πληθυσμού) είναι το υψηλότερο στον κόσμο, όπως και η αναλογία ποδοσφαιρικών συλλόγων στον πληθυσμό. Η ομοσπονδία έχει 53 ενεργούς συλλόγους, με άλλα λόγια αντιστοιχεί ένας σύλλογος σε κάθε 1.056 άτομα! Αυτό το θεσμοθετημένο πια πάθος για τη μπάλα θα έπρεπε να είχε πείσει τους ανθρώπους της ΦΙΦΑ ότι η Γροιλανδία δικαιούται μια θέση στην παγκόσμια ομοσπονδία. Τουλάχιστον δικαιούται μια θέση το ίδιο όπως και άλλες λιλιπούτειες περιοχές στην Ευρώπη, όπως η Ανδόρα, το Γιβραλτάρ και το Σαν Μαρίνο, όπου το πάθος για τη μπάλα είναι σαφώς ηπιότερο. Κι όμως, η ΦΙΦΑ δεν έκανε καμία παραχώρηση, άσχετα αν με άλλες περιοχές του πλανήτη έκανε τα στραβά μάτια.

Στις πρώτες… ενοχλήσεις του Γροιλανδού προέδρου της ομοσπονδίας Λαρς Λούντμπλαντ προς τον Σεπ Μπλάτερ, ο πρώην πια πρόεδρος της ΦΙΦΑ είχε απαντήσει ότι η Γροιλανδία δεν δικαιούται να αιτηθεί να γίνει μέλος επειδή δεν είναι ανεξάρτητο κράτος. Οι Γροιλανδοί επέστρεψαν σπίτι με κυρίαρχη την αίσθηση της αδικίας, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η ΦΙΦΑ έχει στη δύναμή της 22 περιοχές που δεν είναι ανεξάρτητα κράτη. Μία απ’ αυτές είναι και τα (διάσημα πια στην Ελλάδα…) Νησιά Φερόε, τα οποία αποτελούν αυτόνομη κομητεία της Δανίας, ΑΚΡΙΒΩΣ όπως και η Γροιλανδία.

Όταν πια αυτό το επιχείρημα ξέφτισε, η ΦΙΦΑ προέβαλε το θέμα του γηπέδου. Το «εθνικό στάδιο» στην πρωτεύουσα Νούουκ δεν έχει καν κερκίδες και ο αγωνιστικός χώρος είναι στρωμένος με κάτι που μοιάζει με λάσπη, πάντως όχι χορτάρι. Πώς θα μπορούσε η Γροιλανδία να φιλοξενήσει διεθνή ματς; Με την οικονομική βοήθεια της Δανίας, αλλά και χρήματα από το Goal Programme της ΦΙΦΑ, κατασκευάστηκε ένα γήπεδο με συνθετικό χορτάρι τρίτης γενιάς στο Κακορτόκ, μια μικρή πόλη 3.000 κατοίκων στη νότια μύτη της Γροιλανδίας, όπου η θερμοκρασία είναι μεν χαμηλή, αλλά… ανεκτή τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Το γήπεδο το εγκαινίασε ο ίδιος ο Μπλάτερ το 2010, ωστόσο οι παρασκηνιακές προσπάθειες των Γροιλανδών έπεσαν πάλι στο κενό.

Όταν η ΟΥΕΦΑ έκανε δεκτό στις τάξεις της το Γιβραλτάρ, και του έδωσε μάλιστα το δικαίωμα να αγωνίζεται εντός έδρας σε… άλλη χώρα (συγκεκριμένα στο Φάρο της Πορτογαλίας) αφού το μοναδικό γήπεδο του βράχου δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει διεθνές ματς, οι Γροιλανδοί πήραν και πάλι θάρρος. Ζήτησαν μέχρι και να παίζουν εντός έδρας στη Δανία (!) μέχρι να ετοιμαστεί το γήπεδό τους. Η πρόταση της τοπικής κυβέρνησης να εξοικονομηθούν πόροι 14 εκ. δανέζικων κορωνών (περίπου 1,87 εκ. ευρώ) ήταν από τις λίγες που ψηφίστηκαν από το σύνολο των βουλευτών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κατασκευαστεί στο Νούουκ ένα γήπεδο 3.500 θέσεων, απολύτως κλειστό και με ελεγχόμενη θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου, στο οποίο θα καλλιεργηθεί φυσικό χορτάρι. Ακριβώς σαν θερμοκήπιο! Στόχος των Γροιλανδών είναι να γίνουν μέλη της ΟΥΕΦΑ, αλλά αν τα δουν δύσκολα, τότε θα… κρυφοκοιτάξουν προς την ομοσπονδία της Βόρειας Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF). Σε αυτή τη ζώνη είναι ενταγμένη η εθνική ομάδα χάντμπολ της χώρας, που όχι μόνο έχει αναγνωριστεί από αυτή την παγκόσμια ομοσπονδία, αλλά έχει προκριθεί και τρεις φορές στην τελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Αργύρης Παγαρτάνης 
(Δημοσιεύτηκε στη Live Sport της Κυριακής με τίτλο «Το ποδόσφαιρο του θερμοκηπίου»)