Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Μπαμπινιώτης: Θα πληρώσουμε ακριβά για τα γκρίκλις!

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ... ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΤΑ «ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΑ» ΠΟΥ ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΤΟΝ HARDDOG ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΕ

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, σε πρόσφατη ομιλία του,
επισήμανε τον κίνδυνο της «αποξένωσης» από την εικόνα των ελληνικών λέξεων, λόγω της αυξανόμενης χρήσης των «greeklish». «Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που
μας …ακούει: ‘’τη γλώσσα και τα μάτια σας’’. Θα έλεγα ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας. Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία». 

Αναφερόμενος στην ευρέως διαδεδομένη χρήση των «greeklish» είπε: «Τα greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό… μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα, και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της».
** Από το City free press, δείτε εδώ

(Αφιερωμένο στον ιντερνετικό... γλωσσολόγο που έκανε συντακτικές υποδείξεις στον Harddog -για ολόσωστη αναφορά - υπό την επιδοκιμασία δημοσιογράφου που απαντά «το κατάλαβα» (το ανύπαρκτο λάθος!) αλλά μας έκανε τη χάρη να «μην γκρινιάξει και γι' αυτό». Δείτε εδώ το θέμα και αν σας ενδιαφέρει περισσότερο δείτε ΚΑΙ ΕΔΩ! Θα επανέλθουμε. Χρωστάμε απαντήσεις, μας χρωστάνε μια συγγνώμη! Οι απρέπειες δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες. Ούτε οι αθλιότητες για «κατευθυνόμενα δημοσιεύματα»)