Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Μια γιατρίνα συγγραφέας...

Η Ευρυδίκη Νικήτα είναι γιατρός. Πειραιωτάκι! Αλλά σπουδασμένη στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Δερματολογία το αντικείμενο των σπουδών της, αν ενδιαφέρει. Αλλά καθόλου επιδερμικό το θέμα της, αν κρίνουμε από όσα διαβάζουμε σε ενημερωτικό σημείωμα που λάβαμε για το πρώτο βιβλίο της - μια νουβέλα με τίτλο «Οδοντωτή μνήμη». Πρόκειται για δύο αλληλοσυνδεόμενες ιστορίες εξάρτησης. Δύο παράλληλες, όχι χρονικά αλλά συναισθηματικά, ιστορίες ζωής.
Ίσως και αγάπης, εάν η αγάπη φτάνει ως εκεί που βλέπει κανείς τα λάθη του στο πρόσωπο του άλλου ή βλέπει στο πρόσωπο αυτό τη σωτηρία από αυτά τα λάθη. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, κάποτε γονιών, πατέρας-θύμα του πατέρα και μητέρα-θύμα εκείνου. Ένα ζευγάρι νεαρών, άντρας-θύμα του εαυτού και κοπέλα-θύμα της μητέρας της.

Ο καιρός κυλά μέσα σε τεχνητές χαρές, δάκρυα δειλίας, αλλά και αχτίδες ελπίδας, γιατί κάποτε κάποιος χόρεψε πάνω στην μπαλαρίνα με τα κερασένια χείλη του λούνα παρκ, κάποια κολύμπησε ξέγνοιαστα σ’ ένα κυκλαδίτικο νησί, κάποιος άλλος ζωγράφιζε τα χωράφια του χωριού του και κάποια άλλη αποκοιμιόταν στο σαλόνι μυρίζοντας την πίπα του πατέρα της. Στη νουβέλα επιχειρείται να να απαντηθεί το ερώτημα: «Στ’ αλήθεια, γινόμαστε αυτό που μας κάνουν οι γονείς μας;»

Η γιατρίνα από τον Πειραιά και το... Μιλάνο κάνει την πρώτη εμφάνιση της στα γράμματα με βιβλίο. Καλές οι θετικές επιστήμες, αλλά το γράψιμο, το συναίσθημα, οι ιδέες είναι «άλλο πράμα».