Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Και ο Μάνος (Τσιλιμίδης) σιώπησε...

Ο ΧΡΟΝΑΣ, Ο ΜΑΡΞ, Ο ΠΑΒΕΖΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΑΡΟΛΑ!

Μάνος Τσιλιμίδης. Τα έχουμε πει για τις εκπομπές του στον Real. Καλές, προσεκτικά οργανωμένες, με ρυθμό, αλλά ορισμένες (ελάχιστες) φορές βγάζουν κάτι ανάγωγο απέναντι σε ακροατές. Εντάξει, δεν κλείνεις γι’ αυτό το ραδιόφωνο. Άλλωστε, ο Τσιλιμίδης κάνει τα Σαββατοκύριακα και πολύ καλές συνεντεύξεις με εξαιρετικούς συνεντευξιαζόμενους – χαίρεσαι να τους ακούς. Όπως άκουγες (το
περασμένο Σάββατο ή Κυριακή, δεν θυμάμαι ακριβώς ) τον Γιώργο Χρονά, τον συγγραφέα και ποιητή. Ευχάριστος λόγος και εδώ. Ξεπερνούσες κάποια οίηση στις αναφορές του (λόγου χάρη μάς απαρίθμησε, χωρίς να ερωτηθεί, πού έχει δώσει συνεντεύξεις ), αλλά δεν ξεπερνούσες κάτι που ακούστηκε σαν παρόλα – τουλάχιστον για την πηγή που επικαλέστηκε.

Αφού έβαλε τον φασισμό (ακόμα και τον χιτλερικό φασισμό αν δεν κάνω λάθος) στο ίδιο τσουβάλι με τον κομμουνισμό, του ήρθε να πει – πάλι χωρίς ερώτηση – για το Μαρξ ότι έγραψε κάποτε, όταν ήταν σπουδαστής, στον πατέρα του: «Βρήκα έναν τρόπο για να τρελάνω τον κόσμο».

Ποια η πηγή της τεράστιας αποκάλυψης του ποιητή Χρονά; Η Λαμία! Του το είπε, λέει, ένας φίλος του, μεταφραστής του Παβέζε που ζει στη Φθιώτιδα. Μιλάμε για ιστορικό… ντοκουμέντο. Τόσο που το επανέλαβε και δεύτερη φορά. Πάντα ενώπιον του σιωπούντος Μάνου. Που δεν εξέφρασε καν επιφυλάξεις για την ιστορική αλήθεια ή το ιστορικό ψέμα της επίμαχης μαρξιστικής φράσης. Έτσι, απλά και μόνο για την τιμή του δημοσιογραφικού λόγου που υπηρετεί χρόνια, όταν εγκατέλειψε την υποκριτική τέχνη.

(Τα δημόσια πρόσωπα, και ιδιαίτερα οι πνευματικοί άνθρωποι, δεν μπορούν να κάνουν αναπαραγωγή ιστοριών που μοιάζουν με αστικούς μύθους και με υλικό καφενειακών συζητήσεων).