Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Οι «αυθεντικοί» Παριζιάνοι τη σνομπάρουν

Η ΓΡΗΓΟΡΗ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΝΕΑ ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΙ FC ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΑ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΗ

Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα. Σοφό γνωμικό βγαλμένο απ’ τη ζωή. Και δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι της Παρί FC, της ομάδας που φέτος συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β’ Γαλλίας, το βιώνουν στο πετσί τους 40 χρόνια τώρα. Το ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ πρώτη προτεραιότητα στο Παρίσι. Οι πρωτευουσιάνοι είχαν να ασχοληθούν με έρωτες και βόλτες στο Σηκουάνα αντί να κυνηγάνε το πετσί. Τη δεκαετία του 1960 η Γαλλία έφτασε στο σημείο να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που η
πρωτεύουσά της δεν είχε καν ομάδα στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος!

Το 1969 οικονομικοί παράγοντες του Παρισιού αποφάσισαν να… κατασκευάσουν μια ομάδα, για να σώσει την ποδοσφαιρική τιμή τους. Κι επειδή βιάζονταν, τους πέρασε η ιδέα να… μεταφέρουν στο Παρίσι έναν ήδη υφιστάμενο σύλλογο, με άδεια συμμετοχής στην πρώτη κατηγορία. Η Σεντάν αρνήθηκε, η Σταντ Σεν Ζερμέν δέχτηκε. Έτσι δημιουργήθηκε η Παρί Σεν Ζερμέν. Όρος απαράβατος και…διαφημιστικός, το όνομα της ομάδας να περιέχει το Παρίσι. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα συνέχισε να αγωνίζεται στο Σεν Ζερμέν, ένα προάστιο 20 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Εκεί βρισκόταν και ο κύριος όγκος των οπαδών της.

Οι «αυθεντικοί» Παριζιάνοι συνέχισαν να τη σνομπάρουν. Η συνεργασία των δύο συλλόγων δεν πήγε καλά. Υπήρχαν συνεχείς προστριβές από τους χρηματοδότες που ήθελαν να εγκατασταθεί η ομάδα στο Παρίσι και τους παλιούς παράγοντες της Σταντ Σεν Ζερμέν, που ήθελαν να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς και να εκμεταλλευθούν τα (πολλά) λεφτά που έρρεαν από τους επιχειρηματίες, αλλά και τις δημοτικές αρχές της πόλης. Το τελικό χτύπημα ήλθε από τον… Ζακ Σιράκ! Ναι, τον μετέπειτα πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος ανακατευόταν με τα κοινά του Παρισιού για χρόνια και διετέλεσε δήμαρχος της πόλης αργότερα.

Ο Σιράκ θέλησε να τραβήξει το σκοινί στην αντιπαράθεση και να εκβιάσει την μετεγκατάσταση της ομάδας στο 1ο διαμέρισμα, στο κέντρο του Παρισιού. Είπε ότι δεν μπορεί ολόκληρη η πόλη να χρηματοδοτεί μια ομάδα που έχει έδρα σε προάστιο. Ο κύβος ερρίφθη. Οι διχασμένοι παράγοντες, από καιρό μαλωμένοι, αποφάσισαν ότι ήλθε η ώρα να χωρίσουν τα τσανάκια τους. Κι αισθάνθηκαν, μάλιστα, ανακουφισμένοι που έγινε γρήγορα.

Για το ποιος θα κρατούσε τα προνόμια, τα λεφτά, τους καλούς παίκτες και τη θέση στην Α’ κατηγορία, δεν ετέθη καν ζήτημα. Η Παρί FC συνέχισε να αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία και σ’ αυτήν συνέχισε όλη η ανδρική ομάδα. Η Παρί Σεν Ζερμέν, που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τη… διάσπαση και επέμεινε να έχει έδρα στο προάστιο, ξεκίνησε από τη Γ’ κατηγορία και πήρε μόνο τους παίκτες των τμημάτων υποδομής για να συμπληρώνει αποστολές! Πανηγύριζαν οι άνθρωποι της Παρί με την κουτοπόνηρη λογική τους. Κράτησαν όλα τα καλά κι απαλλάχθηκαν από τα βαρίδια. Ίσως, μάλιστα, αυτή ήταν και η πρόθεσή τους εξαρχής. Να «πιάσουν» τη θέση στην Α’ κατηγορία και να πετάξουν από το παράθυρο όσους στέκονταν εμπόδιο.

Η συνέχεια αποτελεί ένα από τα παράδοξα της ποδοσφαιρικής ιστορίας. Που αποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη δύναμη για έναν σύλλογο δεν είναι ούτε τα λεφτά, ούτε οι εγκαταστάσεις, αλλά το «γκελ» που κάνει στον κόσμο και τα πλήθη που την ακολουθούν. Η Παρί ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά δεν έφτιαξε ποτέ μια γερή οπαδική βάση. Σιγά-σιγά το πρότζεκτ μαράθηκε, η ομάδα έχασε νωρίς τα μεγαλεία της Α’ κατηγορίας κι έφτασε να βολοδέρνει σε τοπικές κατηγορίες.

Η συμμετοχή της φέτος στη Λιγκ 2 θεωρείται μεγάλη επιτυχία, αν και με τα αποτελέσματά της δύσκολα θα μείνει στην κατηγορία. Την ώρα που η Παρί FC ψυχορραγεί, η αντίπαλός της ανθίζει. Η Παρί Σεν Ζερμέν στηρίχθηκε στην αγάπη των φανατικών, κρατήθηκε πάνω τους, αναπτύχθηκε και γρήγορα έφτασε στην Α’ κατηγορία. Γνώρισε τα πάνω και τα κάτω της μέχρι που ήλθαν οι Άραβες και την απογείωσαν οικονομικά και ποιοτικά.

Τώρα πια είναι… trendy να υποστηρίζεις την Παρί Σεν Ζερμέν. Οι δε φανατικοί φίλοι της ομάδας, πολλοί εκ των οποίων έχουν κατηγορηθεί για ρατσιστική και ακροδεξιά ρητορική, τείνουν να εξαφανιστούν από το «Παρκ ντε Πρενς»…

 Αργύρης Παγαρτάνης
 (Δημοσιεύτηκε στη Live Sport της Κυριακής με τίτλο «Η ''κανονική'' Παρί παίζει στη Β’ Εθνική»)