Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ξαφνικά έσβησε τη μηχανή

Τον Οκτώβρη του 2013 ο Ρομπέρτο αποθεώθηκε στις Βρυξέλλες και ανέβηκε στο βάθρο της πανελλήνιας εκτίμησης. Ήρωας! Τον Φεβρουάριο του 2016 στην ίδια πόλη, στο ίδιο γήπεδο, με την ίδια αντίπαλο έκανε το λάθος που έκρινε τον αγώνα. Μοιραίος! Παρ’ όλα
αυτά το παιχνίδι ΔΕΝ το έχασε ο Ρομπέρτο. Το έχασε ο Ολυμπιακός, με το βάρος να πέφτει, όπως εξελίχθηκε, στον Σίλβα.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο εικοσάλεπτο του δεύτερου μέρους (αλλά και στην αρχή του αγώνα) ήταν πολύ καλός. Θα τον λέγαμε εξαιρετικό αν η πίεση που άσκησε στους Βέλγους σε αυτό το διάστημα του απέφερε ένα γκολ – ιδιαίτερα στο θαυμάσιο φάουλ του Ντουρμάζ που απέκρουσε χαμηλά, στο δεξιό του δοκάρι, με τα ακροδάχτυλα του ο Προτό. Ο Ολυμπιακός ελέγχεται γιατί μετά το (φτηνό) γκολ που δέχτηκε, έσβησε τη μηχανή. Η ομάδα που σε 20 λεπτά (46΄-65΄) έκανε 3-4 τελικές, χάθηκε. Τη ρούφηξε το άγχος. Και κατέρρευσε η αυτοπεποίθηση που έδειξε σε όλο το προηγούμενο διάστημα, ως εκείνη που ήθελε πιο πολύ τη νίκη αγνοώντας το ντεζαβαντάζ της έδρας. Γιατί ήταν – και είναι – καλύτερη. Γι’ αυτό δεν κατέφυγε στο «σετ παιχνίδι», ανοίχτηκε, είχε σαφώς μεγαλύτερη κατοχή (πάνω από 60% στο πρώτο ημίχρονο) και πλησίασε περισσότερο το γκολ με το δοκάρι του Ιντέγε στο 9΄. Ήταν μια φάση που έδειξε ότι αυτό το βράδυ η τύχη δεν βρισκόταν, όπως το ’13, από την ελληνική πλευρά.

Το 1-0 είναι δύσκολο αποτέλεσμα. Πονηρό. Θέλει προσοχή και προσεκτικό παιχνίδι. Ωστόσο ο Ολυμπιακός παραμένει το φαβορί με αντίπαλο αυτήν την Άντερλεχτ που πήρε το ματς χωρίς ουσιαστικά να απειλήσει. Μια ομάδα με νοοτροπία φοβισμένου αουτσάιντερ, που κάνει μέσα στη έδρα της καθυστερήσεις, διώχνει όπως όπως, δεν προσπαθεί για δεύτερο γκολ και προκαλεί, κάποια στιγμή, τις αποδοκιμασίες της δικής της εξέδρας. Αν ο Ολυμπιακός χάσει την πρόκριση θα μιλάμε για μια ακόμα ευρωπαϊκή αγωνιστική αυτοκτονία του. Για άλλο ένα «κατόρθωμα». Αλλά με τον φετινό Ολυμπιακό, τον Ολυμπιακό του Σίλβα, είναι δύσκολο να συμβεί ό,τι τις προηγούμενες φορές που κατέβηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ στο ΟΥΕΦΑ.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 
Γιάννης Μηνδρινός (στη Live): Ηττημένος ο καλύτερος