Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Το Penthouse κλείνει, η μνήμη ανοίγει στη γυμνή φωτογράφιση της Ρούλας...

...ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΕ ΤΗ «ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ» ΑΛΙΚΗ (ΕΞΩ- ΦΥΛΛΟ)

 Το Penthouse κλείνει, το Playboy – η παγκόσμια Ακρόπολις του Γυμνού – αποφάσισε να ρίξει ένα ρουχαλάκι πάνω του και η μπέρτα του ίντερνετ που περιβάλλει την υδρόγειο αλλάζει τον κόσμο από τα μύχιά του. Το κλείσιμο ή η συρρίκνωση έντυπων εκδόσεων με τεράστια απήχηση – πραγματικά τεράστια και όχι σχηματικά – μετράνε το απύθμενο βάθος στην κρίση του Τύπου. Είναι εύκολη και
πρόχειρη προσέγγιση ότι οι εφημερίδες - και τα περιοδικά - δεν πουλάνε (όπως και οι ελληνικές που έχουν καταβαραθρωθεί) επειδή δεν προσφέρουν ποιότητα – κάτι που ως έναν βαθμό ισχύει, αλλά δεν είναι το βασικό.

Το Playboy, μια παγκόσμια εκδοτική αυτοκρατορία, πουλάει σήμερα 800.000 τεύχη. Μεγάλο νούμερο για τα ελληνικά μέτρα, πολύ μικρό αν το μετρήσεις με μεζούρα της δεκαετίες του ’70 ή του ’80 όταν γινόταν ανάρπαστο με κυκλοφορία που έφτανε τα έξι εκατομμύρια τεύχη!

 Το Playboy αντέχει ακόμα και αποφάσισε να ανασχεδιάσει τις σελίδες του και να διαφοροποιήσει την ύλη του – τέρμα το γυμνό που αφθονεί πλέον στον κυβερνοχώρο. Το Penthouse, αντίθετα, δεν αντέχει και εγκαταλείπει τον κόσμο των εκδόσεων. Όπως τον εγκατέλειψε πριν από τρία χρόνια το Newsweek (δείτε πιο κάτω το λινκ, σε ένα παλιότερο άρθρο στον Harddog).

Το Penthouse διέγραψε διαδρομή μισού αιώνα και κυκλοφόρησε, πέρα από τη αμερικανική, σε πολλές εθνικές εκδόσεις, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική. Στα καθ’ ημάς ξεχωρίζει η φωτογράφιση δύο Ελληνίδων με εθνική απήχηση.
- Της εθνικής σταρ Αλίκης τον Δεκέμβριο του 1991 (τότε ήταν 58 χρόνων)
- και της εθνικής τρηλεπερσόνας Ρούλας τον Φεβρουάριο του 1999 (με τον γαργαλιστικό τίτλο «Gυμνή το κρεβάτι).
Ας θυμηθούμε εκείνα τα τεύχη από τη ζωή στην Ελλάδα του ετοιμοθάνατου Penthouse.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG
1) Το τέλος του Newsweek και οι συνεχείς «κηδείες» τών ελληνικών εκδόσεων (2013) 
2) Δημοσιογραφία με ταχυδακτυλουργίες και ένα ροζ ρεπορτάζ με... κόλπο