Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Απάντηση στην GUCCI μετά από δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ (*)

Πριν από λίγες ημέρες, η εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής», δημοσίευσε την απολογία της GUCCI και της δημιουργού Ντέρια Τσακιρσόι στην δημόσια καταγγελία του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, που αφορά την απαράδεκτη «καλλιτεχνική» παρέμβαση με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων δεν αποδέχεται την απολογία της Εταιρείας εφόσον οι φωτογραφίες προβάλλονται ακόμα στο instagram, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν να εκτιμούν τη διαφορά της τέχνης από τον καρναβαλισμό και καλεί την Εταιρεία GUCCI να αποδείξει έμπρακτα ότι «Τρέφει τον μέγιστο σεβασμό για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική τέχνη», ανακαλώντας τις εν λόγω φωτογραφίες.
Η τέχνη είναι ελεύθερη όταν δεν την δεσμεύει το κέρδος. Σε διαφορετική περίπτωση δεν ονομάζεται τέχνη αλλά διαφήμιση. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται για «ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης» εφόσον οι δημιουργίες υπόκεινται στον περιορισμό να «στολίσουν» διάσημα έργα τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών απ” όλον τον κόσμο, με σύμβολα και προϊόντα της GUCCI. Είναι φανερό ότι πρόκειται για εμπορική διαφημιστική ενέργεια κι όχι ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικότητας.
Να σημειωθεί ότι η απάντηση της GUCCI καθιστά σαφές ότι η Εταιρεία δεν διαθέτει την προβλεπόμενη άδεια εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω φωτογραφιών. Παράλληλα με έμμεσο τρόπο, η Εταιρεία μεταφέρει την ευθύνη στην Ντέρια Τσακιρσόι, κάτι που αρνούμαστε να αποδεχτούμε.
Κλείνοντας θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όλους τους συνανθρώπους μας να επιδείξουν έμπρακτα την συμπαράστασή τους υπερψηφίζοντας την δημοσκόπηση που ξεκίνησε η εφημερίδα LIFO στον σύνδεσμο http://www.lifo.gr/now/culture/85319 και να συνεχίσουν να καταγγέλλουν τον εν λόγω καρναβαλισμό στην επίσημη σελίδα της gucci στο instagram στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.instagram.com/p/_w1YnOkGyp/ 
https://www.instagram.com/p/_weipjkG7g/
https://www.instagram.com/p/_wLwMQkG2K/

Απάντηση της GUCCI στο «Εθνος της Κυριακής»: 

H Gucci επιθυμεί να διευκρινίσει ότι ουδέποτε είχε την πρόθεση να προσβάλει με τη δημοσίευση ανεξάρτητων έργων τέχνης στον λογαριασμό της στο Instagram. Τρέφει τον μέγιστο σεβασμό για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική τέχνη. Μάλιστα είναι ένας από τους στόχους της Gucci να ενθαρρύνει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και την καινοτόμο δημιουργικότητα, αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση προσβολής της Ελλάδας και του πολιτισμού της ή οποιουδήποτε άλλου πολιτισμού. Οι εικόνες είναι μέρος της ψηφιακής πρωτοβουλίας με τίτλο «#Guccigram», που έχει ως στόχο να προσκαλέσει online ταλέντα, εικονογράφους και στυλίστες από όλο τον κόσμο, καταξιωμένα ονόματα αλλά και ανερχόμενα – να φανταστούν έργα τέχνης που να περιλαμβάνουν δύο από τα πιο πρόσφατα και διάσημα σύμβολα της Gucci, τα λουλούδια «Gucci Blooms» και το μοτίβο «Gucci Caleido». Τα έργα τέχνης που ακολούθως υποβλήθηκαν επαναδημιουργούν αριστουργήματα από οποιαδήποτε χώρα, οποιονδήποτε πολιτισμό ή ιστορική περίοδο.

Απάντηση της δημιουργού Ντέρια Τσακιρσόι στο «Εθνος της Κυριακής»: 

Στο Instagram ή το Ιντερνετ μπορείς να βρεις εκατοντάδες εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από καλλιτέχνες και που χρησιμοποιούν ελληνικά αγάλματα. Αγαπώ την Ελλάδα, την ελληνική τέχνη και τον λαό σας. Λυπάμαι για τις διαμαρτυρίες, αυτό είναι τέχνη και είμαστε όλοι στη γενιά του Διαδικτύου. Το Guccigram είναι μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία, όπου καλλιτέχνες δημιουργούν ελεύθερα και συνδυάζουν μοτίβα της Gucci με σχεδόν ό,τι θέλουν. Δεν είχα κάποιο σχέδιο γι” αυτό και όταν συνειδητοποίησα ότι τα χέρια των αγαλμάτων ήταν άδεια σαν να κρατούσαν κάτι σαν κινητό τηλέφωνο, εμπνεύστηκα και αποφάσισα να δουλέψω με αυτά, επειδή ήταν project στο Instagram. Κοιτούσα κάτι παλιές φωτογραφίες στο κινητό μου και βρήκα αυτήν από την Ελλάδα και συνειδητοποίησα ότι κάτι λείπει από το χέρι του. Σκέφτηκα να του δώσω ένα κινητό. Οταν ο Αλεσάντρο Μισέλ (creative director της Gucci) έκανε like στο βίντεό μου ενθουσιάστηκα. Επίσης έλαβα ένα μήνυμα από έναν πολύ ξεχωριστό άνθρωπο της Gucci για το βίντεό μου.

(*) Το κείμενο είναι από δελτίο Τύπου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων