Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Η μαμά ΕΡΤ έχει για όλους

Ξεκαρδισμένος 1 (για τον Ελύτη και τη Σκανδιναβή) 
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ HISTORY ΣΤΟΝ OTE TV – Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΡΑΛΗΣ, ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ… ΜΠΑΝΙΣΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ!

«Καμιά φορά ευχαριστείς τον Θεό που γεννήθηκες και ζεις αυτά τα θαυμάσια πράγματα». Λόγια του Γιάννη Μόραλη, ακούγοντας τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Μπαχ, από παλιό πιμπινόφωνο, σε ηχογράφηση του 1939, «με χίλιους εκτελεστές, όπως λένε», διευκρίνισε γεμάτος θαυμασμό. Αυτά σε ντοκιμαντέρ του προβλήθηκε χθες, την πρώτη ημέρα του «History», του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV. Πολύ ωραία
δουλειά του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου στο… μακρινό 2005, τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατο του ζωγράφου. Ο οποίος στα βαθιά του γεράματα ήταν εξαιρετικός στα πολυήμερα γυρίσματα. Περιγραφικός για τα παλιά και για τους παλιούς, διηγήθηκε περιστατικά, ανέκδοτα, ιστορίες. Χωρίς ίχνος γλυκερής νοσταλγίας, απλά και ανθρώπινα. Για τον Κουν, τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι, τον Παρθένη και πολλούς άλλους. Ανάμεσά τους και για τον Οδυσσέα Ελύτη περιγράφοντας ένα περιστατικό που φανερώνει ότι και οι γίγαντες τους πνεύματος είναι γήινοι.

Η Σκανδιναβή με το τόπλες

Ξεκαρδισμένος 2 (για τον Ελύτη και τη Σκανδιναβή) 
Έκαναν ηλιοθεραπεία, διηγήθηκε, στην προβλήτα της Αίγινας («και λιάζαμε τις πλάτες μας») όταν εμφανίστηκε μια κοπελίτσα «είκοσι δεν θα ήτανε, το πολύ 18, Σουηδέζα, ΝορβηγέζΑ – Σκανδιναβή προφανώς. Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τόπλες, με κάτι στηθάκια ωραία (κίνηση των χεριών τα αναπαριστά). Εκείνη δεν μας έδωσε σημασία και εμείς για να τη βλέπουμε (πονηρό χαμόγελο και κίνηση με τα χέρια) ξαπλώσαμε μπρούμυτα έτσι (παριστάνει σταυρώνοντας τα χέρια) και βλέπαμε (γέλιο). Οπότε λέει ο Οδυσσέας, ρε Γιάννη σαν ακροβολιστές είμαστε τώρα. Ωραίο δεν ήτανε;» (σκάει στα γέλια).
Λεπτομέρεια: ο ΟΤΕ TV άρχισε με ντοκιμαντέρ για τον Μόραλη (παραγωγή «Περίπλους») που πρωτοπαίχθηκε από τη μάνα τής τηλεόρασης, από την ΕΡΤ. Τη μαμά που έχει υλικό για όλους, δορυφορικούς ή επίγειους, αποκλειστικά δικό της ή φτιαγμένο, κυρίως, γι' αυτήν και πρωτοπαιγμένο στις συχνότητές της.

** Το ντοκιμαντέρ υπάρχει στο διαδίκτυο. Διαρκεί 1 ώρα και 20΄. Η αφήγηση του περιστατικού με τον Ελύτη και τη Σκανδιναβή τουρίστρια αρχίζει από το 51΄50΄΄. Στις φωτογραφίες 1 και 2 τη στιγμή που ο Μόραλης τελειώνει την αφήγηση και ξεκαρδίζεται. Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το βρείτε εδώ.