Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2016

Η απάντηση του Β. Μπραουδάκη για το αλαλούμ και ο ρόλος της ΕΣΗΕΑ

AN ΕΙΧΑΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ GOAL NEWS ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ; «ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΠΟΥ «ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΑ»

Τελικά ποιος φταίει για το αλαλούμ ως προς την ημέρα της πρωτοχρονιάτικης έκδοσης των αθλητικών εφημερίδων; Ο Πήγασος; Η ΕΣΗΕΑ; Ή τα πρακτορεία διανομής του Τύπου, όπως ισχυρίζεται ο διευθυντής της Goal News, Βαγγέλης Μπραουδάκης; Ο τελευταίος απαντώντας μέσω του facebook στο σχόλιο του Harddog με τίτλο «Α ρε ΕΣΗΕΑ, πώς τα κατάφερες;» (δείτε εδώ), το οποίο ανάρτησε συνάδελφος στο μέσον κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι τα πρακτορεία διανομής «ενημερώθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου ότι η Goal News θα κυκλοφορήσει στις 2 Ιανουαρίου». Συνεπώς, αναρωτιέται ο Β.Μ., «γιατί να φταίει το GOAL ή η ΕΣΗΕΑ», αν «τα πρακτορεία ενημέρωσαν αρμοδίως και δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία;». Μετά από αυτό, δημιουργούνται τα ερωτήματα:

1. Ενημέρωσαν το «Άργος» και η «Ευρώπη» τις υπόλοιπες αθλητικές εφημερίδες; Το προφανές είναι όχι, γιατί ουδεμία ήξερε ότι δεν ισχύει αυτό που όριζε η ΕΣΗΕΑ, δηλαδή κυκλοφορία των πρωινών φύλλων την Πρωτοχρονιά και συνεπώς αργία για τους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Δεν είναι λογικά δυνατόν να ενημερώθηκαν, αλλά ΟΛΕΣ ή, έστω η συντριπτική τους πλειοψηφία (Φως, SportDay, Live, Πρωταθλητής, Γαύρος κλπ) να μην έδωσαν την «πρέπουσα σημασία». Κάποια θα ήταν προσεκτική και δεν θα αιφνιδιαζόταν. Αυτή η μαζική… άνοια δεν δικαιολογείται.

2. Αφού, λοιπόν, τα πρακτορεία διανομής ήξεραν, γιατί δεν ενημέρωσαν; Από αμέλεια; Από βαρεμάρα; Από πρόθεση; Και ποιος πρέπει να τα εγκαλέσει για την αμέλεια, βαρεμάρα ή πρόθεση αν αυτή δεν είναι η ΕΣΗΕΑ αφού δικά της μέλη ταλαιπωρήθηκαν;

3. Αν η ΕΣΗΕΑ ήξερε και δεν έφταιγε, γιατί στην ανακοίνωσή της δεν άφηνε ανοικτή την ημερομηνία της αργίας, για να αποφασίσουν με απευθείας συνεννόηση οι εφημερίδες, όπως έχει συμβεί στον παρελθόν; Αν ήξερε την πρόθεση του Πήγασου και άφησε τις αθλητικές εφημερίδες να πέσουν στη λούμπα (και να μην κυκλοφορήσουν την ίδια ημέρα με την Goal News), τότε το πράγμα γίνεται πολύ σοβαρό. Από την άλλη, αν δεν ήξερε και τώρα της καταλογίζουν ότι ήξερε, ας ψάξει και ας ψαχθεί.

4. Δέχεται η ΕΣΗΕΑ μια εφημερίδα να καθορίζει πότε θα πρέπει να γίνει κάποια θεσμοθετημένη αργία και όλες οι άλλες «να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν ή όχι»; Δέχεται, δηλαδή, μόνο ένας εκδότης να επιβάλει πώς και πότε θα εργαστούν οι δημοσιογράφοι όλων των άλλων εφημερίδων σε ημέρες αργίας;

5. Δέχεται η ΕΣΗΕΑ, αν ισχύουν τα όσα αναφέρει ο Β.Μ., να έχει ρόλο γραμματέα που καταγράφει απλώς τα όσα της υπαγορεύει μόνο ένας εκδοτικός οργανισμός για λογαριασμό όλων των άλλων;

«Ούτε στα Φώτα»

Η ανάρτηση-απάντηση του συνάδελφου Βαγγέλη Μπραουδάκη (που περιπλέκει και δεν λύνει το θέμα των ευθυνών) εμπεριέχει και μια ακόμα πληροφορία. Ότι «ΟΥΤΕ στα Φώτα θα ακολουθηθεί η αναχρονιστική ανακοίνωση». Αν το κατάλαβε η ΕΣΗΕΑ, της ρίχνουν πάλι το γάντι. Να δούμε αν θα σκύψει να το σηκώσει (ως κάποτε πανίσχυρος συνδικαλιστικός φορέας που δεν ανεχόταν μύγα στο σπαθί του) ή θα συνεχίσει να παίζει ρόλο θεατή. Αυτόν που όλο και περισσότερο της ταιριάζει.

Η απάντηση 

Η ανάρτηση-απάντηση στο fb από τον διευθυντή της Goal News έχει ως εξής:

«Επειδή έχουν γραφτεί πολλά και ως συνήθως έχουν ειπωθεί περισσότερα, ας ξεκαθαρίσω το εξής; Τα πρακτορεία διανομής ενημερώθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου ότι το GOAL θα βγει 2 Ιανουαρίου. Και ενημερώθηκαν τόσο νωρίς, πριν από οποιαδήποτε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να το κοινοποιήσουν στις υπόλοιπες εφημερίδες για να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν ή όχι. Κανένας αιφνιδιασμός. Θα ήταν και αστείο αφού έτσι κι αλλιώς η διαφήμιση για την ημέρα θα έπαιζε μια εβδομάδα νωρίτερα. Αν τώρα τα πρακτορεία ενημέρωσαν αρμοδίως και δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία γιατί να φταίει το GOAL ή η ΕΣΗΕΑ; Επιπλέον η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ (δυστυχώς) αφορά άλλες εποχές. Τότε που υπήρχαν πρωινές και απογευματινές. Υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός πια; Και για να το κλείσω. ΟΥΤΕ στα Φώτα θα ακολουθηθεί η αναχρονιστική ανακοίνωση. Τα πρακτορεία το ξέρουν μέρες τώρα. ΕΛΠΙΖΩ και οι εφημερίδες. Καλή χρονιά».

Υστερόγραφο: Ανεξάρτητα με όλα αυτά, παραδεχόμαστε ότι το Σάββατο ως ημέρα έκδοσης είναι σαφώς πιο εμπορικό σε σχέση με το «καμένο» φύλλο που κυκλοφορεί Πρωτοχρονιά, όταν πολλά σημεία πώλησης είναι κλειστά και οι αναγνώστες  πάνε για ύπνο μετά το ξενύχτι της αλλαγής του χρόνου. Άλλο αυτό και άλλο η ενημέρωση που δεν έγινε - από τα πρακτορεία ή την Ένωση, αν δεχτούμε τον ισχυρισμό του Β. Μπραουδάκη.