Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Σταύρο Κοντονή, θα χάσεις!

ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΥΓΙΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ

Ο Σταύρος Κοντονής δεν τροφοδοτεί με τις αποφάσεις του τη διαφθορά, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι θα γίνει θύμα της. Προσωπικά έχω πεισθεί ότι έχει αγαθές προθέσεις για την πάταξη της βίας και τις διαφθοράς, προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις, αλλά δεν είμαι βέβαιος (το αντίθετο μάλιστα) ότι τελικά δεν νικήσει. Ο Κοντονής θα χάσει γιατί είναι μόνος. Γιατί το σύστημα είναι πανίσχυρο και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία – για την ακρίβεια ψάχνει και φτιάχνει ευκαιρίες (τύπου Σπάθα) για να επιβεβαιώσει τη δύναμή του. Ο Κοντονής προσπαθεί να φτάσει στην κάθαρση τρέχοντας πάνω σε διαδρόμους με διαβρωμένα σανίδια – δεν θα τον αντέξουν.
Ο υπουργός θέλει να γίνει η Θάτσερ της Ελλάδας, αλλά είναι αδύνατον! Η λογική του δεν χωράει στην πραγματικότητα. Η Θάτσερ πέτυχε γιατί είχε όπλο της υγιείς μηχανισμούς. Είχε λειτουργούς που δεν μιλούσαν για «δικούς μας προέδρους», είχε συλλόγους έτοιμους να δεχτούν και να υπερθεματίσουν, είχε μια ομοσπονδία ομονοούσα, έναν κρατικό μηχανισμό χωρίς στρεβλώσεις.

Ο Κοντονής, όπως τα κατάφερε, έχει παντού αντιπάλους. Απειλεί την ΕΠΟ με διακοπή του πρωταθλήματος αν συνεχιστούν τα «αλλεπάλληλα κρούσματα επιλεκτικής εφαρμογής των κανονισμών από τους διαιτητές», αλλά το αυτί της Ομοσπονδίας δεν ιδρώνει γιατί περικλείεται από έναν ασφαλή κλοιό προστασίας.

Ο Κοντονής είναι ο πρώτος υφυπουργός αθλητισμού που άφησε τα λόγια και έπιασε τις πράξεις – έστω στραβά και ανάποδα, με νομικά κενά και εξουσίες μονοκράτορα που ώς τώρα τις άσκησε μονόπλευρα. Ο Ζακυνθινός λογοτιμήτης είναι περισσότερο Δον Κιχώτης και λιγότερο – έως καθόλου – Μεγαλέξανδρος της κάθαρσης. Προσπαθεί να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου προχωρώντας ανάποδα: πριν φτιάξει (πλήρως) μηχανισμούς που θα τους εμπιστεύεται.

Δεν βλέπει, δεν καταλαβαίνει, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μια σκακιέρα που συνεχώς αδειάζει από αξιωματικούς, άλογα, πύργους – όλοι ηττημένοι! – και μένουν ελάχιστα πιόνια, με τον βασιλιά να κινείται ανενόχλητα στο άδειο από αντιπάλους πεδίο. Ο Κοντονής θα παλέψει (και ας τον βοηθήσουν όσοι απελπισμένοι μπορούν) αλλά είναι πολύ πιθανό ότι φεύγοντας θα δει, κοιτάζοντας τον καθρέφτη, τα ξέφτια της μονοκρατορικής δύναμής του να ανεμίζουν.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύτηκε στη Live Sport στις 21 Ιανουαρίου)