Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Η Μπιλμπάο... σκουραίνει!

ΜΟΝΟ ΒΑΣΚΟΙ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΟΜΑΔΑ «ΟΣΟ ΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ», ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ... ΒΑΣΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΑΦΡΙΚΗΣ!

«Καλησπέρα σας από το Σαν Μαμές, έτοιμη η Αθλέτικ να μπει στο γήπεδο, ας ρίξουμε μια ματιά στην ενδεκάδα της: Αγκεγκνέχου, Εϊρντ, Μπουέτο, Ελ Χαντισί, Νγκουγέν, Ουιμπουάλα, Ελ Ιντρίσι, Τιραπού, Μπουμ, Τζαμέλ, Ουίλιαμς…». Η φωνή από τα μεγάφωνα του γηπέδου της Μπιλμπάο καταβάλλει προσπάθεια να προφέρει σωστά τα ονόματα, αλλά να μεταδώσει και τον ανάλογο ενθουσιασμό στον κόσμο. Η Αθλέτικ μπαίνει στο γήπεδο για πρώτη φορά στην ιστορία της χωρίς
«καθαρόαιμο» Βάσκο ποδοσφαιριστή στην ενδεκάδα της! Σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι το πρώτο που περνάει από το μυαλό. Ακόμα κι αυτοί που ασχολούνται επιδερμικά με το διεθνές ποδόσφαιρο θα’ χουν ακούσει για την πολιτική της Αθλέτικ Μπιλμπάο να επιλέγει μόνο Βάσκους ποδοσφαιριστές. Αν λάβουμε, μάλιστα, υπ’ όψιν και τη δήλωση του Χοσέ Ουρούτια, του προέδρου του συλλόγου, ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί «όσο γυρίζει ο κόσμος», όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό που περιγράψαμε στην αρχή του κειμένου μοιάζει με χονδροειδές ψέμα. Κι όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εφικτό σε λίγα χρόνια…

Ο άνεμος διαμαρτυρίας κατά της καταπίεσης των μεταναστών, που κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια και την Ισπανία, έφερε την Αθλέτικ και την πολιτική της σε θέση κατηγορούμενου. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν και για «ρατσιστική» πολιτική, καλυμμένη πίσω από την προστασία της βασκικής εθνικής ταυτότητας. Η Αθλέτικ ήταν επί χρόνια η μοναδική ομάδα που παρουσίαζε αμιγώς «λευκή» ενδεκάδα στους αγώνες της. Αυτό αποτέλεσε μία ρετσινιά, την οποία η Αθλέτικ φαίνεται ότι προσπαθεί, επιμελώς πια, να αποφύγει.

Η ομοχρωμία… έσπασε το 2011, όταν στην ενδεκάδα της εμφανίστηκε ο Χοσέ Ραμάγιο, ένα παιδί γεννημένο στο Μπαρακάλδο μεν, αλλά από Αγκολέζο πατέρα. Η μητέρα του έχει βασκική καταγωγή, άρα μπόρεσε εύκολα να πάρει το απαραίτητο… πιστοποιητικό για να ενταχθεί στην «λεζάμα», το σύστημα ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της Αθλέτικ. Το 2013 η Μπιλμπάο προχώρησε ένα ακόμα βήμα πιο μακριά, όταν πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ινιάκι Ουίλιαμας (φωτο), γεννημένο μεν στο Μπιλμπάο, αλλά από Γκανέζο πατέρα και Λιβεριανή μητέρα. Η μοναδική του σχέση με τη χώρα των Βάσκων είναι ότι γεννήθηκε εκεί.

Μάχη με τη Ρεάλ για ένα 15χρονο! 

Το αμέσως επόμενο βήμα έγινε το 2014, κι ας μην έχει περάσει ούτε καν στα ψιλά των εφημερίδων. Η Αθλέτικ έδωσε μάχη με τη Ρεάλ Μαδρίτης για να εξασφαλίσει την υπογραφή ενός 15χρονου, του Πιέρ Λοϊκ Μπουμ, ο οποίος αγωνιζόταν στην παιδική ομάδα της Οσασούνα. Γεννημένος στη Ντουάλα του Καμερούν, με γονείς «καθαρόαιμους» Καμερουνέζους, που μετανάστευσαν στο Μπιλμπάο όταν ο Λοϊκ ήταν μικρός, απέκτησε τη βασκική «υπηκοότητα» αφού πρώτα η Αθλέτικ αποφάσισε να… ξεχειλώσει την ερμηνεία του κανονισμού που η ίδια θέσπισε. Ο Μπουμ ήδη θεωρείται ταλεντάρα στη θέση του αμυντικού χαφ και δεν αργεί η ημέρα της πρώτης του εμφάνισης με τη φανέλα της ανδρικής ομάδας.

Αν κάποιος χαζέψει στην επίσημη ιστοσελίδα της Αθλέτικ, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι ομάδες της (ακόμα κι αυτές των 10χρονων και 11χρονων!) θα διαπιστώσει ότι σχεδόν όλες έχουν ένα ή δύο παιδιά με καταγωγή από την Αφρική. Και, φυσικά, δεν είναι μόνο το χρώμα που ξεχωρίζει. Οι μικρές ομάδες της Αθλέτικ σιγά, σιγά γεμίζουν από παιδιά μεταναστών, όχι μόνο της μαύρης Αφρικής, αλλά και του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία κτλ.), των αραβικών χωρών, ακόμη και της Άπω Ανατολής, όπως οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ!

Απολύτως λογικό είναι αυτό. Το Μπιλμπάο, αλλά και η χώρα των Βάσκων γενικότερα, είναι η πιο βιομηχανική περιοχή της Ισπανίας, με εργοστάσια όλων των ειδών και κυρίως σιδήρου. Εκτός από την εσωτερική μετανάστευση κυρίως από την Ανδαλουσία, την οποία οι Βάσκοι αντιμετωπίζουν δεκαετίες τώρα, οι μετανάστες που αποτελούν το πιο φτηνό εργατικό δυναμικό κυρίως εκεί αναζητούν την τύχη τους. Όσοι απ’ αυτούς είναι τυχεροί, πιάνουν δουλειά και εγκαθίστανται στην πόλη, έχουν τύχη να δουν τα παιδιά τους να αγωνίζονται ως «καθαρόαιμοι» Βάσκοι στην Αθλέτικ.

Ο Χοσέ Μαρία Αμορόρτου, τεχνικός διευθυντής της Αθλέτικ και παλιός ποδοσφαιριστής της, εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία. Την περασμένη Πέμπτη ο σύλλογος ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου του Ουίλιαμς ως το 2021 με ρήτρα μεταγραφής 50 εκ. ευρώ (!) και ο Αμορόρτου δήλωσε: «Ο Ινιάκι πρεσβεύει αυτό που θέλει ο σύλλογος, την διατήρηση της ταυτότητάς μας και παράλληλα τον σεβασμό προς την περιοχή μας, όπου ανθίζουν πια πολλοί πολιτισμοί». Ο Ουίλιαμς συμπλήρωσε «αισθάνομαι Βάσκος, αλλά δεν ξεχνώ τις αφρικάνικες ρίζες μου».

Αργύρης Παγαρτάνης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Κυριακής με τίτλο «Αθλέτικ Μπιλμπάο χωρίς Βάσκους!»)