Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Ο θάνατος της δημοσιογραφίας, η NOVA και ο ήχος τής μάχης χωρίς εικόνα...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗ (*)

 Για τους λόγους που αναβλήθηκε το ντέρμπι των “αιωνίων” στο ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να γράψω λέξη. Οι συνάδελφοι καλύπτουν επαρκώς το ρεπορτάζ κι η άποψή μου είναι πως κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε -για λιγότερο σοβαρούς λόγους από τον τραυματισμό (από φωτοβολίδα σε ευθεία βολή) ενός παίκτη- να διακόπτονται αγώνες, μπας και αλλάξουμε νοοτροπία. Για τη διαφορά ανάμεσα στους Έλληνες που έφεραν (και) τον αθλητικό πολιτισμό στην Ευρώπη (όταν εμείς κάναμε Ολυμπιακούς Αγώνες,
εσείς κατεβάζατε μπανάνες από τα δέντρα), δεν έχει κανείς παρά να δει παράλληλα Novasports και ΟTE TV. Στο ένα το ντέρμπι που ποτέ δεν άρχισε, στο άλλο η Μπαρτσελόνα νικούσε στο ημίχρονο 2-0 τη Ρεάλ στο Μπερναμπέου και δεν άνοιξε μύτη.

Το post game του συνδρομητικού καναλιού είναι για μένα το πιο ενδιαφέρον, καθώς σηματοδοτεί το τέλος, τον θάνατο της δημοσιογραφίας. Γιατί, δεν μπορεί, δεν γίνεται, να βλέπουμε 3-4 δημοσιογράφους να συνομιλούν, να ακούμε τις εκρήξεις από τις φωτοβολίδες κρότου και να μην γυρίζει η κάμερα να δείξει τα γεγονότα.

 Από τη στιγμή που το γεγονός αποσιωπείται, επειδή οι υπεύθυνοι του συνδρομητικού καναλιού θεωρούν το ποδόσφαιρο (και το μπάσκετ, κι όλα τα άλλα) “προϊόν” κι όχι είδηση, δεν υπάρχει δημοσιογραφία. Γιατί η δημοσιογραφία είναι ενημέρωση κι η εικόνα είναι η πιο περιγραφική της καλύτερης περιγραφής.

Μοιάζει με ανέκδοτο να έχουμε δει βίντεο από το Μπατακλάν, από τις επιχειρήσεις των αστυνομικών στο Παρίσι, από εκτελέσεις (συμπεριλαμβανομένων αποκεφαλισμών) από την πλευρά των Τζιχαντιστών, το τέλος του Σαντάμ Χουσεΐν, ή του Καντάφι, αλλά να μην βλέπουμε εικόνα από τη Λεωφόρο (ή το Καραϊσκάκη, την Τούμπα κι όποιο άλλο γήπεδο συντελούνται ασχήμιες). 

Υποχρέωσή μας είναι η ενημέρωση. Κι ακούστε κι αυτό: Όσο κι αν η εικόνα αποκρύπτεται, οι κάμερες των κινητών καταγράφουν και είναι μαθηματικά βέβαιο πως όσα δεν έδειξε η τηλεόραση, με τις πολλές κάμερες, αυτήν που ίπταται πάνω από τα κεφάλια των παικτών (οσάκις οι τελευταίοι καλούνται να αγωνιστούν), θα δούμε στο Youtube. Γι’ αυτό και το internet, που μπορεί να είναι το νεότερο χρονικά ΜΜΕ, αλλά κρατά παραδοσιακή λογική απέναντι στα γεγονότα, θα εκτοπίζει μέρα με τη μέρα τα κανάλια. Γιατί αντιμετωπίζει ακόμα την είδηση ως είδηση κι όχι ως προϊόν. Δεν είναι όλες οι ειδήσεις όμορφες, όμως είναι ειδήσεις. Το… μότο της ΕΣΗΕΑ είναι “η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης“. Η αποψινή κάλυψη (η ποια;) των γεγονότων στη Λεωφόρο ήταν άψυχη…

(*) Ο Γιώργος Κογκαλίδης είναι καλός συνάδελφος και συνεργάτης μας κατά τη διαδρομή μας στον Τύπο. Το εξαιρετικό άρθρο του σχετικά με την τηλεοπτική (μη) κάλυψη των επεισοδίων της Λεωφόρου, το Σάββατο, έχει τίτλο «Ο θάνατος της δημοσιογραφίας» και δημοσιεύτηκε στο σάιτ WE24. Θα το βρείτε εδώ. Οι υπογραμμίσεις και τα bold έγιναν από εμάς.