Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Οι τρικλοποδιές στη Φώφη από τον αποτυχημένο ηγέτη, τον Βενιζέλο

Ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης, της Εφημερίδας των Συντακτών, χαρακτηρίζει τις αρχηγικές εμφανίσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ως έντονη αυτόνομη πολιτική και κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Εμείς το λέμε «τρικλοποδιές στη Φώφη». Δεν θα μπορούσε ποτέ το πληθωρικό Εγώ του Βενιζέλου να παρκάρει στα απλά βουλευτικά έδρανα. Γεννημένος για προβολή, εξουσία και αυταρχισμό («απολύτως!») ο Βενιζέλος αδυνατεί - ούτε το θέλει - να νικήσει τον ναρκισσισμό του. Και θα κινείται πάντα πότε μπροστά και πότε πίσω από τη σκηνή. Επιμένει να παίζει ρόλο ηγέτη, αν και παντού, όπου προσπάθησε
να ηγηθεί, απέτυχε. Το πρώτο βαρίδι του ΠΑΣΟΚ (με δεύτερο τον Ανδρέα Λοβέρδο) δεν θα αποσυρθεί αλλά θα σέρνεται πολιτικά από το πάθος του για  εξουσία . Βέβαια ό,τι και να κάνει στα μάτια του λαού θα παραμείνει εξοφλημένο γραμμάτιο, ένα κληρωμένο λαχείο. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, το άρθρο στην ΕφΣυν χαρτογραφεί την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ αυτήν την στιγμή με τους ελιγμούς Βενιζέλου. Γι αυτό
και το αναδημοσιεύουμε ολόκληρο. Διαβάστε το παρακάτω, αν και θα ήταν καλύτερο και δικαιότερο να το διαβάσετε από εδώ, δηλαδή στην πηγή του.

Εντονη πολιτική και κοινοβουλευτική δραστηριότητα επιδεικνύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ακολουθεί σταθερά αυτονομημένη προσωπική γραμμή, δημιουργώντας προβληματισμό στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ποικίλους συνειρμούς για την εν λόγω στάση.

Περίπου έναν μήνα μετά τις εκλογές, ο τέως (πλέον) πρόεδρος του Κινήματος εμφανίζεται να μην αρκείται στα τυπικά καθήκοντα του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παρεμβαίνοντας με κάθε τρόπο σε όλα τα μικρά και μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο, τη χώρα αλλά και τις τύχες του ΠΑΣΟΚ. Αξιοποιώντας την εμπειρία αλλά και τη ρητορική του ικανότητα, ο κ. Βενιζέλος έχει λάβει τον λόγο σε όλες τις κρίσιμες μέχρι στιγμής κοινοβουλευτικές μάχες, δίνοντας σε πολλούς την εντύπωση ότι η προεδρική του θητεία παραμένει ακόμη σε ισχύ. 
Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες παρεμβάσεις του στο νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών -όπου σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της εκπροσώπησης του κόμματος- και η σφοδρή αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

Ομως το ίδιο συχνά εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης, όπου επικεντρώνεται στην άσκηση δριμείας κριτικής εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού. Εσωκομματική ηρεμία Στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, δεν ενθουσιάζονται από τη «σπουδή του Βαγγέλη» να παίρνει θέση επί παντός επιστητού, κάνοντας αρκετούς να πιστεύουν ότι επιθυμεί να «καπελώσει» την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ή να την έχει στη «σκιά» του.

Ωστόσο, αποφεύγουν να θέσουν δημοσίως ζήτημα, κρίνοντας ότι προέχει η διατήρηση της εσωκομματικής ηρεμίας που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, κλίμα που βοηθά στην υλοποίηση της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του χώρου.

Ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πάντως ότι οι στόχοι μεταξύ Φώφης και Ευάγγελου για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και ιδίως για την προοπτική του Κινήματος σε αυτό το εγχείρημα δεν συμπίπτουν. Η κ. Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να έχει κεντρικό ρόλο και να είναι ο κορμός των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ στον αντίποδα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος, «δεν περιορίσαμε ποτέ τον χώρο αυτό στη λεγόμενη Κεντροαριστερά, θέλουμε να συσπειρωθούν οι δυνάμεις του μεσαίου χώρου, του προοδευτικού Κέντρου και βέβαια έχουν πολύ μεγάλη σημασία και οι εξελίξεις στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας».

Εγκυρες κομματικές πηγές δίνουν και μια άλλη, πιο προωθημένη ερμηνεία. Διακρίνουν ότι ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μια εμφανώς πιο αντι-ΣΥΡΙΖΑ λογική σε σχέση με τη διάδοχό του, αλλά η βαθύτερη αιτία των διαφορετικών τους «συχνοτήτων» δεν αποκλείουν να είναι το γεγονός ότι συνυπάρχουν εξ ανάγκης και η Χαριλάου Τρικούπη θα διευκολυνόταν αν ο κ. Βενιζέλος επέλεγε «να καθίσει στον πάγκο».

Από το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου ατύπως απαντούν ότι δεν βλέπουν «πού έγκειται το πρόβλημα για κάποιους» και θα εξακολουθήσει να λέει την άποψή του με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Παράλληλα αρνούνται τους ισχυρισμούς ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά, σημειώνοντας με νόημα ότι «εκφράζει τις θέσεις που είχε το ΠΑΣΟΚ και οι οποίες ελπίζουμε να μην αλλάξουν...».