Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Παρίσι, η Βηρυτός της Ευρώπης

Διανύουμε την εποχή της μετάλλαξης. Ο κόσμος αλλάζει με την ταχύτητα της σφαίρας των τζιχαντιστών που έπληξε εκατοντάδες αθώους της Δύσης – όπως η Δύση έχει πλήξει χιλιάδες απελπισμένους και ανέστιους της άλλης πλευράς. Οι ειδήσεις μπαγιατεύουν σαν ψάρια ξεχασμένα κάτω από καυτό ήλιο. Οι – μεταλλαγμένες και αυτές – αθλητικές εφημερίδες βγήκαν χθες στις πρώτες τους σελίδες με τον τρόμο στα γήπεδα και την αναβολή του αγώνα στο Ανόβερο, αλλά ώσπου να ξημερώσει και να κρεμαστούν στο μανταλάκι, το κροτάλισμα των όπλων – σε κάτι σαν οδομαχία
ανάμεσα σε στρατό, αστυνομία και τρομοκράτες – είχε ξυπνήσει τη γαλλική πρωτεύουσα. 
Παντού μετάλλαξη. Τα αθλητικά Μέσα ενημέρωσης γίνονται πολιτικά, τα θέατρα από χώροι ψυχαγωγίας μεταβάλλονται σε εστίες φόβου και η εφησυχασμένη Ευρώπη εξελίσσεται σε πεδίο μάχης.
Είναι πικρό αστείο και οξύμωρο: κάποτε λέγαμε πως η Βηρυτός είναι το Παρίσι της Μέσης Ανατολής αλλά η μετάλλαξη έφτασε έως εδώ και το Παρίσι έγινε η Βηρυτός της Ευρώπης. Οι περιδεείς Δυτικοί πολίτες χτυπούν ενδεείς αλλόχρωμους Μουσουλμάνους. Ο φόβος μεταλλάσσεται και αυτός σε ακραία ισλαμοφοβία. Σε ό,τι δηλαδή επιδιώκουν οι τζιχαντιστές: να νιώσουν οι απανταχού στη Δύση ομόθρησκοί τους απομονωμένοι, διωκόμενοι και ανασφαλείς για να γίνουν υποχείρια, συνεργάτες ή οπαδοί των τρομοκρατών.
Στον πολιτισμένο Καναδά έκαψαν τζαμί, στο Όρεγκον οργανώθηκαν μεγάλες αντιισλαμικές διαδηλώσεις, παντού στη Γαλλία γίνονται επιθέσεις σε τζαμιά, αλλά και σε καταστήματα που ανήκουν σε μουσουλμάνους, στη Φλόριντα έφτασαν σε ισλαμικό κέντρο μηνύματα που απειλούν για τοποθέτηση βόμβας.
Ο κόσμος – ολόκληρος ο κόσμος – ζει σε μια πρωτοφανή (πρωτοφανή για το είδος της) παράκρουση. Το δυστύχημα είναι ότι δεν έχει καθαρό μυαλό για να το αντιμετωπίσει. Πρέπει να είσαι φωτισμένος νους για αντιδράσεις όπως ο Γάλλος δημοσιογράφος, ο Αντουάν Λιρί, που έχασε τη γυναίκα του στη «Μάχη του Μπατακλάν». Μόνος πια, με ένα γιο 17 μηνών, έγραψε για τους δολοφόνους:
 «Μου κλέψατε την αγάπη της ζωής μου, την μητέρα του γιου μου. Αλλά δεν θα έχετε το μίσος μου. Δεν θα σας κάνω το δώρο να σας μισήσω. Αυτό είναι που διακαώς ζητάτε».
Συγκλονιστικός και μεγαλειώδης.

Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης)

ΔΙΑΒΑΣΤE ΑΚΟΜΑ:
1) Οικονομικοί τζιχαντιστές προ των πυλών
2) Έχουμε πόλεμο; Δυστυχώς έχουμε!
3) Αυτοί που γέννησαν την παράνοια (Η Ευρώπη σε δωμάτιο πανικού)