Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Παναθηναϊκός: Μήπως τελικά έχει δίκιο ο «τρελός του χωριού»;

Ο Στραματσόνι είναι για τον Παναθηναϊκό η καινούργια ελπίδα. Μόλις εκτελωνίστηκε, παραλήφθηκε και βγήκε ολοκαίνουργια από το κουτί. Τίποτα δεν βεβαιώνει ότι η κίνηση θα φέρει ανάταση σε μια ομάδα κατασπαραγμένη από τα λάθη της. Κυρίως από δικά της λάθη, αλλά όχι μόνο από αυτά. Το έχουμε ξαναπεί, το έχουμε ξαναγράψει. Οι συνεχείς διαμαρτυρίες τού Παναθηναϊκού για τη διαιτησία – ειδικά όταν ο ίδιος με τα δικά του δάχτυλα έχει βγάλει τα μάτια του – φτάνουν κάποιες φορές στα όρια της γραφικής υπερβολής. Και σε τέτοιο βαθμό που να προσπερνάς τις φωνές του κι όταν ακόμα πρέπει να σταθείς για να ακούσεις. Τουλάχιστον όπως θα άκουγες τον «τρελό του χωριού» που φωνάζει, παρλάρει και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή. Όμως…
Όμως, το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει και σύγχρονα χειρουργεία. Άψογα αποστειρωμένα από συνεργεία απολύμανσης της ΕΠΟ και της ΚΕΔ. Πλέον την πολλή δουλειά – ή, έστω, ένα μεγάλο μέρος της – την κάνουν οι βοηθοί.

Θυμηθείτε το χέρι του Μανιάτη στον τελικό Κυπέλλου το 2013. Μήτε ο Γιάχος το είδε μήτε ο Τριτσώνης, ο βοηθός στη γραμμή πίσω από την εστία.
Θυμηθείτε τα γελοία οφσάιντ που σταματούσαν τον Αστέρα στον αγώνα με την ακόμα πιο γελοία διαιτησία του Σπάθα, πέρσι στην Τρίπολη.
Θυμηθείτε και τα δύο οφσάιντ – και κυρίως εκείνο με το Μπεργκ – που ανακάλυψε ο βοηθός του Κύζα το Σάββατο στο Περιστέρι.
Δύο ολοκάθαρες περιπτώσεις εξελίσσονταν σε τετ α τετ αλλά το σημαιάκι τις σταμάτησε αυθαίρετα. Και δεν μιλάμε για τα πέναλτι στα οποία μπαίνουν άλλα δυσδιάκριτα κριτήρια. Μιλάμε για καραμπινάτες περιπτώσεις ΜΗ οφσάιντ, με πιο χαρακτηριστική εκείνη του Σουηδού που καλυπτόταν καθαρά δια γυμνού οφθαλμού, χωρίς να χρειάζονται αδιάκοπα ριπλέι για να το ξεχωρίσεις.

Δυστυχώς, η διαιτησία εξακολουθεί να παραμένει το σκουριασμένο καρφί που εξέχει στην ξύλινη στέγη τού ποδοσφαιρικού παραπήγματος. Αλλά ο Παναθηναϊκός με αυτήν την αδιάκοπη γκρίνια-ψιλή βροχή εξάντλησε τις δυνατότητες να πείθει ότι έχει δίκιο. Και σε περιπτώσεις σαν εκείνη του Σαββάτου δεν κάθεσαι να τον ακούσεις, αν και πρέπει. Αλλά κάποιες φορές (κάποιες, είπαμε) ο «τρελός του χωριού» φαίνεται να έχει δίκιο

Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)