Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Δηλητηριώδες σχόλιο του Α. Πανούτσου για το λευκό πρωτοσέλιδο της SportDay

Σε μια (ακραία!) πρωτοτυπία η Sport Day κυκλοφόρησε την Παρασκευή με ολόλευκο πρωτοσέλιδο και επίσης ολόλευκο οπισθόφυλλο, στα οποία αναγραφόταν μόνο η φράση «Η ουσία βρίσκεται στο περιεχόμενο». Ένα πρωτοσέλιδο ιδιότυπο που προκάλεσε αίσθηση και - ανεξάρτητα αν άρεσε ή όχι - το σίγουρο είναι ότι συζητήθηκε. Υπήρξαν και δηκτικά (έως δηλητηριώδη) σχόλια, όπως αυτό του Αντώνη Πανούτσου στο στο Panoutsos Daily του gazzetta.gr με τίτλο «Το τέλος των πρωτοσέλιδων». Με λιντ «Ο Αντώνης Πανούτσος πήρε την Sportday της 16/10 στα χέρια του και βεβαιώθηκε ότι μετά το πρωτοσέλιδο της "Η ουσία βρίσκεται στο περιεχόμενο" στον αθλητικό Τύπο ότι έγινε δεν έχει πια σημασία». ο Α.Π. γράφει:  

Στην διάρκεια της ζωής μου αρκετές φορές «γράφτηκε ιστορία». Από την δικτατορία της 21ης Απριλίου και το 8.90 του Μπίμον στο Μεξικό, που όλοι καταλαβαίνανε την σημασία του γεγονότος της στιγμή που συνέβαινε, μέχρι το αήττητο του Παναθηναϊκού το ’64, που όταν συνέβαινε κανένας δεν φανταζόταν ότι 51 χρόνια αργότερα το ρεκόρ θα είχε μείνει ακατάρριπτο. Η 16 Οκτωβρίου για τον αθλητικό Τύπο είναι στιγμιαία επέτειος. Η Sportday έγινε η πρώτης εφημερίδα που βγήκε με λευκό πρωτοσέλιδο. Με μικρά γραμματάκια «Σημασία έχει το περιεχόμενο».

Προσοχή όχι επειδή υπήρχε λόγος. Στο παρελθόν και άλλες εφημερίδες έχουν βγει μονόχρωμες, από την Liberacion μέχρι την Ελευθεροτυπία επειδή κάτι πένθιμο είχε συμβεί. Η Sport Day όμως βγήκε άσπρη γιατί έτσι. Για την αλητεία. Όχι θα κάτσουμε να παρακαλάμε με τα πρωτοσέλιδα να μας αγοράσετε. Ετσι του ήρθε του Περικλή του Γκιόλια και έριξε τα άσπρα.

Και εδώ και δύο μήνες η εφημερίδα προειδοποιούσε ότι θα κάνει την μεγάλη κίνηση με το πρωτοσέλιδο με τα κουτάκια. Μια κωδική κεντρική λέξη που επαναλαμβανόταν σε παραλλαγές στα υπόλοιπα κουτάκια του πρωτοσέλιδου. Δηλαδή αν ο κεντρικός τίτλος έλεγε «Καλοκουρδισμένη Ορχήστρα ο ΠΑΟΚ», ο διπλανός θα ήταν «Σονάτα για Καπετάνο στην Ξάνθη», ο παραδιπλανός «Τρεις τενόροι. Με γκολ των Νάνο, Καρέλη και Ατζαγκούν ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Λεβαδειακό» και ο τελευταίος «Τενόρο καστράτο. Τραγικό ατύχημα στην Αρση Βαρών. Γλίστρησε η μπάρα αθλητή και του έπεσε στα cojones».

Κανένας δεν περίμενε όμως το χτύπημα με το λευκό πρωτοσέλιδο. Το ερώτημα τι είναι το επόμενο που θα σκαρώσει ο Γκιόλιας. Θα βγάλει την Sportday με κανονικά και οι μέσα σελίδες θα γράφουν «η ουσία βρισκόταν στο πρωτοσέλιδο»; Θα την βγάλει με τελίτσες να την διπλώνουνε χωνί και να την φοράνε καπέλο; Δεν θα βγάλει καθόλου με ραδιοφωνική διαφήμιση «Χθες δεν μας αρέσανε τα νέα» ; Θα βγάζει δύο εκδόσεις. Μία ακριβή με όλες τις λέξεις και μία φτηνή που δεν θα έχει ρήματα; Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο αθλητικός Τύπος που ξέρατε πέθανε. Στις 16/10.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ H.D.: Για την απομάκρυνση του Α. Πανούτσου από την SportDay, και τους λόγους του διαζυγίου, ο Harddog είχε αναλυτικό ρεπορτάζ στις 25 Ιουνίου (διαβάστε εδώ)