Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ο Κώστας Φορτούνης «στην τάξη χωρίς βιβλία, αλλά με το ‘Φως των Σπορ’»

ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ LIVE SPORT

Με το «Φως των Σπορ» έχουν μεγαλώσει γενεές φιλάθλων. Οι οποίες ανανεώνονται με το πέρασμα των χρόνων – γερνούν οι παλιές και έρχονται από πίσω οι καινούργιες για να κρατούν την εφημερίδα του Θεόδωρου Νικολαΐδη πάντα στην κορυφή. Αναγνώστης τού «Φωτός» ήταν στα παιδικά του χρόνια και το πρόσωπο των ημερών, ο Κώστας Φορτούνης. Το διάβαζε με αφοσίωση στα περίπου 13-15 χρόνια του, όταν ζούσε στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού στου Ρέντη, και μαθήτευε στο Γυμνάσιο της περιοχής. «Χωρίς τσάντα και βιβλία, αλλά με μια αθλητική εφημερίδα στην τάξη», λέει ένας τότε καθηγητής τού Γυμνασίου στον Νίκο Δελαγραμμάτικα που έγραψε για την κυριακάτικη Live Sport ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Φορτούνη, με πολλές μαρτυρίες και συνοδευόμενο από αθλητικές και οικογενειακές φωτογραφίες εκείνων των χρόνων. Αν … βρεθείτε σε περίπτερο, μην χάσετε τη Live, αξίζει να την αγοράσετε και όχι μόνο γι’ αυτό το θέμα.
Παρακάτω, ένα απόσπασμα (από την δήλωση του παλιού καθηγητή του για τις (μη…) σχολικές επιδόσεις του μέσα στην τάξη και άλλη μία παιδική φωτογραφία από εκείνες που δημοσιεύει η κυριακάτικη Live. Στο Γυμνάσιο στου Ρέντη – γράφει ο Νίκος Δελαγραμμάτικας – όπου πήγε για τρία χρόνια ο Κώστας, δηλαδή όσο διάστημα ζούσε στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού, ακόμα τον θυμούνται κι ας έφυγε από εκεί το 2008, στα 15 του. Εκπαιδευτικός που τον είχε μαθητή, μας διηγείται:

«Πολύ καλό παιδί, θαυμάσιος χαρακτήρας. Ομως, ήταν αδιάφορος για τα μαθήματα του. Ερχόταν δίχως τσάντα και βιβλία στο σχολείο. Κρατούσε μόνο μία αθλητική εφημερίδα, το ‘‘Φως’’ ήταν συνήθως, καθόταν στην τελευταία σειρά και τη διάβαζε. Δεν έκανε φασαρία, αλλά, δεν είχε συμμετοχή στο μάθημα. Εμεινε σε τρία μαθήματα που δίδασκε η ίδια καθηγήτρια. Οταν ήλθε ένας κύριος από τα Τρίκαλα, ο κ. Μπέντας, για να μας ζητήσει να τον βοηθήσουμε, γιατί έπρεπε το παιδί να γυρίσει στο σπίτι του, η καθηγήτρια ήταν συνεργάσιμη. Ηταν, άλλωστε, ο μόνος μαθητής στην τάξη που δεν έκανε φασαρία και δεν την κούραζε».

** Στην πρώτη φωτογραφία με τους γονείς του και τον αδερφό του, Θόδωρο. Στη δεύτερη στιγμιότυπο από προπόνηση.