Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ο Κούγιας και ανθρωπιστής φούρναρης της Λάρισας σε ρόλο τραυματιοφορέα

Σύμφωνοι, έχουν συμβεί πολύ χειρότερα που δυσφημούν το ελληνικό ποδόσφαιρο από όσο το δυσφήμησαν οι αψίθυμοι τραυματιοφορείς τής Λάρισας στον αγώνα με τον Εργοτέλη. Έχουν γίνει καταγγελίες για εκβιασμούς, πιστόλια, στημένα με απειλές, στημένα οικεία βουλήσει, δολοφονικές επιθέσεις με λοστούς, τηλεπικοινωνίες με τη βοήθεια της πακιστανοκινεζικής τεχνολογίας και άλλα. Και, πάλι σύμφωνοι, προηγούμενοι φορείς απόδοσης δικαιοσύνης επέλεγαν ενόχους αντί να βρίσκουν τους πραγματικούς και μοίραζαν αφειδώς συχωροχάρτια για άλλους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το περιστατικό στη Λάρισα, που έγινε τηλεοπτικό σόου σε δεκάδες σταθμούς ανά τον κόσμο, θα πρέπει να περάσει έτσι. Και πολύ καλά έκανε ο αθλητικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου που κάλεσε την ΑΕΛ να δώσει εξηγήσεις για τα περαιτέρω.


Η Αλέξης Κούγιας δεν «άδειασε» τους δύο τραυματιοφορείς που άδειασαν (κυριολεκτικά) σαν τσουβάλι τον τραυματισμένο ποδοσφαιριστή του Εργοτέλη. «Τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι», είπε η ιδιοκτήτης της ΑΕΛ, κατά πάγια τακτική των ΠΑΕ να μη «δίνουν» τους οπαδούς τους, με τον φόβο ότι θα τους πουν καρφιά, ρουφιάνους, δοσίλογους, καταδότες – ή ό,τι άλλο συνώνυμο βάζει ο νους σας. Μάλιστα για τον έναν από τους δύο ο Κούγιας είπε ότι είναι «φούρναρης στο επάγγελμα και το κάνει (σημ. τον τραυματιοφορέα) με ανιδιοτέλεια και αλτρουιστική διάθεση εδώ και είκοσι χρόνια»

Η συγκίνηση για τον ανθρωπιστή φούρναρη είναι βαθιά. Ο άνθρωπος στέλνει το μήνυμα της ιδέας τού εθελοντισμού πετώντας στο έδαφος τον Κούτρη με την αηδία που πετάς την τρίχα από το ζυμάρι. Γιατί έκανε καθυστερήσεις. Και γιατί η ομάδα έπρεπε να προλάβει να σκοράρει – δεν μπορεί να την εμποδίσει ο κάθε Κούτρης κάνοντας τον τραυματισμένο.

Το ανδραγάθημα του εθελοντή φούρναρη αν δεν επιβραβεύεται από την ΑΕΛ τουλάχιστον εφοδιάζεται με ελαφρυντικά από τον ποινικολόγο πρόεδρο: «Είχε κόπωση από το βάρος ο άνθρωπος, ήταν κατάκοπος». Είτε ο αλτρουιστής εθελοντής είναι σαράντα χρόνια φούρναρης είτε είκοσι χρόνια τραυματιοφορέας, σημασία έχει ότι ο φούρνος της Λάρισας αποκτά τη δίκη του ιστορία. Σαφώς καλύτερη από τον άλλον φούρνο, στην Καλαμάτα, που τον τίναξαν στον αέρα. Χωρίς – τουλάχιστον τότε – η περίπτωσή του να πολυσυγκινήσει τους φορείς που είπαμε ποιο πάνω

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύτηκε στη Live Sport του Σαββάτου)