Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η κατσαρόλα των δημοσκόπων

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ, Η ΥΠΟΨΙΑ, Η ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ... ΜΠΕΝ ΧΟΥΡ ΧΩΡΙΣ ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

Για περίπου έναν μήνα πριν από τις εκλογές τούς παίρνουμε στα σοβαρά και μόλις κλείσουν οι κάλπες τους πιάνουμε στο ψιλό. Αλλά εκείνοι συνεχίζουν απτόητοι και εμείς εξακολουθούμε να τους εμπιστευόμαστε έως το επόμενο ξεγύμνωμα μιας επιστήμης που – όπως την κατάντησαν οι αλλεπάλληλες αποτυχίες – ελάχιστα διαφέρει ως προς το αποτέλεσμα από την αστρολογία. Και σε αυτές τις εκλογές το βιογραφικό των δημοσκόπων γέμισε αστοχίες. Έπεσαν έξω πάνω από πέντε μονάδες στην πρόβλεψη για τη διαφορά ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο κόμμα, άφηναν οριακά εκτός Βουλής τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έβαζαν επίσης οριακά εντός τη Λαϊκή Ενότητα και προκάλεσαν τον ίδιο πάταγο που είχε η αποτυχία τους τον Ιούλιο στο δημοψήφισμα. +/- Δείτε τη συνέχεια

Σε εποχές που η συνωμοσιολογία πιάνει υψηλές τελικές ταχύτητες με ένα απλό άγγιγμα στο γκάζι της υποψίας, είναι εύκολο το μυαλό να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις για το τεράστιο μέγεθος της αποτυχίας. Παλιός εκδότης, με πείρα χρόνων στο παρασκήνιο, έλεγε για τις δημοσκοπήσεις που δημοσίευε στην εφημερίδα του, «σιγά μην παραγγείλω εγώ έρευνα και δεν θα έχει τα ποσοστά που θέλω».

Ψέματα; Αλήθεια; Πλάκα; Σημασία έχει το αποτέλεσμα: ο εκτροχιασμός των προβλέψεων. Μια παλιά εκλαϊκευμένη και υπεραπλουστευμένη ανάλυση παρομοίαζε τη δημοσκόπηση με κουταλιά από την κατσαρόλα του φαγητού που βράζει. Φυσικά, αφού δεν μπορείς να φας ολόκληρη την κατσαρόλα, ούτε καν ολόκληρο πιάτο για να καταλάβεις το τελικό αποτέλεσμα, δοκιμάζεις μια ελάχιστα δόση, και από το «ολίγον» διαπιστώνεις στο περίπου πώς πάει το «όλον» του τέντζερη. Απλοϊκό, αλλά καλό το παράδειγμα. Μόνο που με όσα γίνονται είναι σαν να δοκιμάζουν οι δημοσκόποι μας από άλλες κατσαρόλες, μπορεί και από άλλες κουζίνες.

Το σενάριο της χειραγώγησης των προβλέψεων ίσως είναι υπερβολικό, σύμφωνοι. Τότε; Τότε μπορούμε να μιλάμε για επαγγελματική ανεπάρκεια. Ή για πλάκα των ερωτώμενων απέναντι στους ερωτώντας. Ή, ακόμα, για μια διαδικασία τελείως άχρηστη στις εκλογές. Θα μου πείτε προεκλογική περίοδος χωρίς γκάλοπ είναι σαν το «Μπεν Χουρ» χωρίς τη σκηνή της αρματοδρομίας. Ξενέρωμα. 

Διον. Βραϊμάκης 
(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Να κοπεί η πλάκα των δημοσκοπήσεων από σήμερα (enimerosi24)