Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

«Τα μάτια της μικρής τα είδα στον ύπνο μου, δεν θα τα ξεχάσω ποτέ» (φωτό)

Ειδομένη, από φίλο γιατρό που πήγε χτες: «Βρεθήκαμε μπροστά σε μιαν αληθινή κόλαση 7-8000 εγκαταλελειμμένων ανθρώπων. Μανάδες με παιδιά μηνών, άλλες εγκυμονούσες, άνθρωποι με εγκεφαλικά που δεν μπορούσαν να περπατήσουν, τυφλή γιαγιά που πνίγηκε ο άντρας της και τα παιδιά της και βρέθηκε στα σύνορα, στην Ειδομένη, να της σπρώχνουν το καρότσι άγνωστοι άνθρωποι (να φτάσει που άραγε;). Μια 2 χρονη μόνη της (είχαν πνιγεί ο άνδρας της και το τετράχρονο παιδί της έξω από τη Λέσβο) να γεννάει προχθές νεκρό το παιδί που ήδη κυοφορούσε. +/- Δείτε τη συνέχεια

Ανείπωτη φρίκη σε έναν περιβάλλοντα χώρο σκέτο σκουπιδότοπο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν υποσιτισμένοι, αφυδατωμένοι αλλά παρόλα αυτά εξαιρετικά αξιοπρεπείς, με μίαν ανείπωτη θλίψη και απόγνωση στο βλέμμα τους. Φεύγουν σαν σμάρια από πουλιά. Πετάνε.
Είκοσι μπάτσοι να γαβγίζουν, να σκυλοβρίζουν και να τους βάζουν τρικλοποδιές ενώ αυτοί προσπαθούσαν να διέλθουν από τα συρματοπλέγματα.
Και από την άλλη 5 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού να παλεύουν ατελείωτες ώρες μόνοι τους, χωρίς καμιά ιατρική ή νοσηλευτική αρωγή, χωρίς στοιχειώδη φάρμακα. Άλλα 5-6 παιδιά εθελοντές από την Αρσις, το Στέκι Μεταναστών και καμιά 10αρια από τον ΟΗΕ.
Ο τοπικός πληθυσμός, Ιατρικοί Σύλλογοι κλπ απόντες. Δεν κλείσαμε μάτι όλο το βράδυ, τα δε παιδιά συγκλονισμένα. Ανέβασε καμοά φωτό, αν θες, από αυτές που σου στέλνω. Τα μάτια και το χαμόγελο της μικρής τα είδα στον ύπνο μου. Δεν θα τα ξεχάσω σε όλη μου τη ζωή»

 Σεβαστιάννα Φωκά (από το fb)
** Οι φωτογραφίες είναι αυτές που έστειλε ο γιατρός από την Ειδομένη και ανάρτησε η Σεβαστιάννα στη σελίδα της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Θέματα για την προσφυγιά γραμμένα από εθελοντές που τη ζουν «σε πρώτο πλάνο».