Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Το πρωτότυπο πρωτοσέλιδο της ημέρας

Η διαδραστικότητα ανάμεσα σε δημοσιογράφο και αναγνώστη ή ακροατή έχει παγιωθεί στα Μέσα. Άρχισε δειλά από το ραδιόφωνο, όταν η ελεύθερη ραδιοφωνία της 10ετίας του ’80 έβγαλε το μικρόφωνο από τα στούντιο, το έβαλε ακόμα και στα τηλέφωνα των περιπτέρων για μετάδοση άμεσου ρεπορτάζ, ας πούμε από τη διαδήλωση, τότε που δεν υπήρχαν κινητά. Κατόπιν ήρθε η ενημέρωση του ίντερνετ. Μαζί και η βαλλόμενη αρθρογραφία. Σχόλια στα σχόλια του σχολιαστή. Καρφί και αντίκαρφο. Πολλές φορές καυτά σχόλια, υποτιμητικά που σε στήνουν στον τοίχο ή σε αδικούν. Η διαδραστική δημοσιογραφία ελάχιστα ευδοκίμησε ουσιαστικά στην τηλεόραση – πέρα από κάτι «Χρυσά κουφέτα» και «Ερωτοδικεία». +/- Δείτε στη συνέχεια μια δυο σκέψεις για τη διαδραστικότητα στον παραδοσιακό Τύπο

Στον παραδοσιακό Τύπο η διάδραση είναι, λόγω του είδους του Μέσου, ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Μόνο κάτι ρεπορτάζ στους δρόμους με τον πανταχού παρόντα Αυτόπτη. Και οι επιστολές αναγνωστών που κάποτε ήταν καλά χαρτιά για τις εφημερίδες - είχαν συμμετοχή επιστολογράφων και σταθερό κοινό αναγνωστών.
Το σημερινό Έθνος, ωστόσο, δίνει στην πρώτη του σελίδα εικόνα από τον «λαό». Καλυμμένη σε μεγάλο μέρος από πρόσωπα (από «κεφαλάκια» που τα λέμε στη γλώσσα μας) και μαζί ερωτήματα όλου αυτού του κόσμου για τους πρωταγωνιστές της βραδινής τηλεμαχίας των αρχηγών. Αυτονόητα ερωτήματα που τα έχουμε στο στόμα μας – χωρίς να παίρνουμε απαντήσεις. Αλλά καλό είναι να ακούγονται και να γράφονται παντού.
Δεν θα έλεγα ότι το σημερινό τού Έθνους είναι το καλύτερο πρωτοσέλιδο πολιτικής εφημερίδας των τελευταίων μηνών (εξακολουθώ να θεωρώ ότι ήταν αυτό εδώ), αλλά είναι ένα από τα καλά, τα ευρηματικά.

Υστερόγραφο (με lol που λέει ο ιντερνετικός κώδικας): Πάντως, τα πολλά «κεφαλάκια» πουλάνε άμα αγοράσουν το φύλλο οι εικονιζόμενοι. Χώρια οι συγγενείς που θα ειδοποιηθούν: «Πάρε Έθνος να με δεις».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMA ΣΤΟΝ HARDDOG:
1) Δημοσιογράφοι σκοτώνουν τη γλώσσα
2) Γιατί έφυγε η Ακριβοπούλου από τον Real; Μια εκτίμηση και μια πιθανότητα
3) Το σύνολο των θεμάτων του Τύπου στο μπλογκ