Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ο θρίαμβος του «ΟΧΙ» και οι παγίδες της επόμενης ημέρας

Λοιπόν, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά και όποιος αρνείται να δει την πραγματικότητα, απλά χώνει το κεφάλι του στην άμμο, όπως η στρουθοκάμηλος. Έχουμε και λέμε:
-Το 61% στο ΟΧΙ με κλειστές τις τράπεζες, δεν αποτελεί απλά και μόνο έναν θρίαμβο της κυβέρνησης. Αποτελεί πρώτα και πάνω από όλα μια συντριπτική ήττα όλου του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος. Το οποίο, αν είχε λίγη τσίπα, θα έπρεπε να παραιτηθεί σύσσωμο.
+/- Δείτε τη συνέχεια

-Ο θρίαμβος του ΟΧΙ αποτελεί προσωπική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ο λαός εμπιστεύεται απόλυτα ως το μόνο καθαρό πολιτικό πρόσωπο αυτή την εποχή στην Ελλάδα. Ειλικρινά απορώ πώς ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε τόσο πολύ στην καρέκλα του, μετά από τις βαριές ήττες στις ευρωεκλογές, στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις εθνικές εκλογές, και κυρίως στο δημοψήφισμα. 4-0 είναι το σκορ, μέσα σε λίγους μήνες, αν δεν το έχετε καταλάβει.
-Η ξαφνική εμφάνιση όλων των «ζόμπι» της πολιτικής σκηνής, που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του «ναι», αποδείχτηκε πως ήταν η καλύτερη διαφήμιση του «όχι»! Είναι φανερό πως ο λαός θεωρεί όλους αυτούς τους πολιτικούς αποκλειστικά υπεύθυνους για την κατάσταση στην οποία έφτασε η χώρα κι έστειλε το μήνυμα πως δεν θέλει να τους ξαναδεί μπροστά του. Τόσο απλά.
-Είναι σαφές πως ο λαός, προς το παρόν, βάζει σε δεύτερη μοίρα τα όποια λάθη (και είναι πολλά...) της κυβέρνησης Τσίπρα. Τη συγχωρεί και της δίνει εντολή (και «όπλα») να παλέψει. Συνεπώς όσο βουλευτές και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βγαίνουν στα κανάλια και λένε διάφορα μάλλον καλό κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά κακό.
-Το «ΟΧΙ» της Ελλάδας είναι η πρώτη γροθιά στο στομάχι των ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας. Δυνατή γροθιά, αδύναμη, θα δείξει. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες. Από άλλους λαούς της Ευρώπης. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε...

Πάμε, τώρα, στα δύσκολα: Αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ είναι βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει λαϊκός ήρωας. Οι Έλληνες δεν θα αρνηθούν να στηρίξουν τα όποια μέτρα πάρει. Ακόμη κι ένα νέο μνημόνιο! Αρκεί να πεισθεί πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Αν, όμως, η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε Grexit και επιστροφή στη δραχμή, η καταστροφή θα είναι ολική. Και τότε δεν ξέρω αν θα υπάρχουν αντοχές για ουρές και για τρόφιμα ή καύσιμα για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ειλικρινά εύχομαι να μην συμβεί το καταστροφικό σενάριο. Γιατί, εκτός όλων των άλλων, σε εποχές μεγάλων καταστροφών βρίσκουν πρόσφορο έδαφος δράσης και εξωτερικοί, αλλά και εσωτερικοί εχθροί...

Υ.Γ.: Πολύ θα ήθελα να έβλεπα τα μούτρα του Σόιμπλε και του Ντάισεμπλουμ όταν πήραν το «ραπόρτο» από την Αθήνα για το 60%.
Υ.Γ.1: Μισή ώρα κουβέντα στον ALPHA για το τι θα γίνει με τα λεφτά και τα κοσμήματα που υπάρχουν στις τραπεζικές θυρίδες! Έλεος! Εδώ δεν έχουμε χρεωστικές κάρτες να πάρουμε τα 60 ευρώ, οι θυρίδες μας μάραναν...
 Υ.Γ.2: Αν το ΚΚΕ συνεχίσει στην ίδια λογική (και ρητορική), λυπάμαι που το λέω, αλλά σύντομα θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

 Γιάννης Μηνδρινός

 (Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport της Δευτέρας)