Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Η Χάννα και το ένοχο εθνικό παρελθόν τού Σόιμπλε

 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ '44 ΜΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟ '42

Δεν ξέρω αν πρόκειται για αστικό μύθο ή για πραγματική δήλωση του Τσόρτσιλ. Ότι δηλαδή η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε πενήντα χρόνια και αυτή ξέρει το λόγο. Αληθινά ή επινοημένα, τα λόγια (;) του Βρετανού αποκτούν επικαιρότητα στις μέρες μας για μια χώρα που προκάλεσε δυο παγκοσμίους πολέμους και ηγείται της πρώτης παγκόσμιας οικονομικής απολυταρχίας, απειλώντας με εκατόμβες φτωχών. Τα λέγαμε και εχθές: οι Γερμανοί κατακτητές της Ευρώπης δεν σέβονται τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια των γονατισμένων εταίρων. Οι πιο ακραίοι ασεβούν απέναντι σε αυτές τις αξίες και σέβονται υποσυνείδητα το ένοχο παρελθόν τους. Στηρίζουν την ισοπεδωτική πολιτική του Σόιμπλε όπως πριν από τον πόλεμο του ’40 οι πατεράδες και οι παππούδες τους ομόθυμα και ολόψυχα στήριζαν το πολεμοχαρές καθεστώς που οδήγησε σε παγκόσμιο όλεθρο. +/- Δείτε τη συνέχεια

Κάντε κλικ για μεγέθυνση και ανάγνωση
Τώρα, η σκληρή τακτική τής κυβέρνησής τους, ανταμείφθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση με άνοδο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος κατά 3,5 μονάδες! Οι Γερμανοί προσπαθούν να αποενοχοποιηθούν από τις ιστορικές μνήμες τών εγκλημάτων, και επιτίθενται με διαφορετικό τρόπο. Γράφοντας αυτό άρθρο για τη Live θυμήθηκα μια αυτοκριτική αναφορά στο καταπληκτικό μυθιστόρημα «Διαβάζοντας στη Χάννα» του αξιοθαύμαστου Μπέρναρντ Σλινκ. Μου πήρε χρόνο να βρω τη σελίδα με το απόσπασμα που με ενδιέφερε. Το εντόπισα στην 160 και το αντέγραψα:

«…οι γονείς (μας) ήταν οι αποτυχημένοι τού Τρίτου Ράιχ ή τουλάχιστον της μεταπολεμικής εποχής. Πώς μπορούσαν να πουν κάτι στα παιδιά τους αυτοί που διέπραξαν, είδαν ή καμώθηκαν πως δεν είδαν τα ναζιστικά εγκλήματα ή αυτοί που μετά το 1945 ανέχθηκαν ή και δέχτηκαν ανάμεσά τους τους εγκληματίες πολέμου (…) Δεν αφορούσαν μόνο όσα συνέβησαν στο Τρίτο Ράιχ. Το γεγονός ότι εβραϊκά μνήματα ρυπαίνονταν με αγκυλωτούς σταυρούς, ότι τόσοι παλιοί ναζί σταδιοδρομούσαν στον δικαστικό κλάδο, στη διοίκηση και στα πανεπιστήμια (…) όλα αυτά μας γέμισαν ντροπή έστω και αν μπορούσαμε να δείχνουμε τους ενόχους με το δάχτυλο». 

Ο Σλινκ, ο συγγραφέας της «Χάννας», είναι γεννημένος το 1944 και ανήκει στη γενιά του Σόιμπλε που γεννήθηκε το 1942. Τα διδάγματα που πήραν και οι δύο από το εθνικό παρελθόν τους απέχουν ολόκληρους γαλαξίες.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύτηκε στη Live Sport χθες, Πέμπτη)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν με φώχεια