Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Αυτό είναι το πραγματικό grexit, κυρία ΕΠΟ, όχι εκείνο που απειλείς

Τα μέλη της ΕΠΟ πορεύονται προς τα δικαστικά εδώλια απτόητα, άτρωτα και πάντα στη θέση τους. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου, που απέρριψε την προσφυγή της ΕΠΣ Θεσσαλίας, ήταν μια ακόμα αναπνοή από τη μάσκα οξυγόνου για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, που έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με της έννοιες ευθιξία, ευαισθησία, δεοντολογία. Η επιχειρηματολογία του στην εκδίκαση της προσφυγής βασίστηκε, κυρίως, στο προϊόν που οι Έλληνες καταπίνουν σε δολοφονικές ποσότητες εδώ και πέντε χρόνια: στην κινδυνολογία. +/- Δείτε τη συνέχεια

Έβαλαν στο δικαστήριο το δίλημμα πως αν δικαίωνε την ΕΠΣ Θεσσαλίας και όριζε προσωρινό Δ.Σ, η FIFA θα ενεργοποιούσε την απειλή-μπαμπούλα: grexit! Ποιος δικαστής θα έπαιρνε την ευθύνη να αφήσει έξω από τις διεθνείς διοργανώσεις ομάδες και Εθνική; Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί από τους κινδυνολόγους είναι ότι θα γκρεμιζόταν το ποδόσφαιρο. Η Διοίκηση τής ΕΠΟ ρίσκαρε να αναμετρηθεί δικαστικά με ένα μέλος της, αντί να παραιτηθεί, αδιαφορώντας για το grexit που εκείνη θα προκαλούσε με την ανυποχώρητη στάση της.

Σημασία γι’ αυτήν έχει η διατήρηση μιας εξουσίας που στα χέρια της δεινοπάθησε, εξόκειλε και, στο τέλος, φορτώθηκε με βαριές κατηγορίες. Αγνόησε προκλητικά την ηθική αρχή ότι αυτός που βαρύνεται με ποινικά αδικήματα δεν μπορεί να διοικεί Ενώσεις, δεν μπορεί να ηγείται ομάδων και ανθρώπων, δεν είναι δυνατόν να παίρνει αποφάσεις.

Όλα αυτά η ΕΠΟ τα αμπαλάρισε και τα πέταξε από το παράθυρο του δικαστηρίου. Εκείνο που την ενδιέφερε ήταν να μείνει στην καρέκλα τής εξουσίας. Ζήτησε από το δικαστήριο να ξεπεράσει τις τυπικότητες και να κοιτάξει την ουσία. Δηλαδή τον κίνδυνο grexit από την αμαρτωλή, υπόδικη και δεμένη με χειροπέδες FIFA. Η δοκιμασμένη συνταγή πέρασε – δοκιμασμένη όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε πολύ πιο μεγάλη κλίμακα, αν γίνομαι κατανοητός…

Διονύσης Βραϊμάκης 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 11 Ιουνίου, στη Live Sport, στην καθημερινή στήλη του υπογράφοντα, με τίτλο «Κρατήθηκαν στις καρέκλες τους». Αναδημοσιεύεται σήμερα εδώ, με τη δυσάρεστη ευκαιρία της ταπεινωτικής δεύτερης ήττας της Εθνικής από τους μεροκαματιάρηδες (κυριολεκτικά) ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές των Νήσων Φερόε. Αυτήν την ομάδα, την ελληνική, την κατάντησε εκεί η τωρινή ΕΠΟ. Είναι έργο της αγέρωχης Ομοσπονδίας που παραμένει αμετακίνητη απειλώντας με ποινές και για grexit του ποδοσφαίρου. Αλλά το πραγματικό grexit είναι αυτό που συντελέστηκε το βράδυ του Σαββάτου, κύριοι της ΕΠΟ.