Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

«Αναμνήσεις Κατοχής», ένα συγγραφικό ντοκιμαντέρ της Μνήμης

Τα βιώματα, οι αναμνήσεις, ο πόνος τω παιδικών χρόνων, η απόγνωση που γίνεται δύναμη, είναι σταγόνες ζωής που έπεσαν στο τυπογραφικό χαρτί, διαχύθηκαν και σχημάτισαν μια ανθρώπινη μορφή: τη μορφή τού Κώστα Κινή. Ο καλός φίλος (μια πολυσχιδής προσωπικότητα που ανάλωσε τις δεκαετίες της ζωής του στο Θέατρο, στη Μουσική, στην Ποίηση και στη Συγγραφή) μετάγγισε ένα κομμάτι του βίου του – το πιο σκληρό, αλλά και το πιο ζωντανό – στις «Αναμνήσεις Κατοχής» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Μένανδρος». +/- Δείτε τη συνέχεια

Γνωρίζοντας, από τα νιάτα μας ακόμα, πόσο βαθιά έχουν χαράξει οι παιδικές μνήμες τη ζωή τού Κώστα Κινή, ξέραμε ότι δεν θα εύρισκε ησυχία και λύτρωση αν δεν τις αποτύπωνε συγκεντρωμένες (και όχι σποραδικά όπως γινόταν πρώτα) σε ένα ολοκληρωμένο έργο. Και το έκανε! Οι «Αναμνήσεις Κατοχής» είναι οι ετεροχρονισμένες διηγήσεις ενός παιδιού (θα τολμούσα να το πω παιδί-θαύμα της εποχής του) για την σκληρή πρώτη περίοδο της ζωής του.

Ζωντανές εικόνες όχι μόνο από τα κατοχικά χρόνια του σύγχρονου «Μεγάλου Θανατικού» στον Κόσμο, αλλά και από την περίοδο που η Ελλάδα εύρισκε σιγά σιγά τον χαμένο παλμό της, την ανάσα και το βήμα της. Εικόνες πολεμικές, κοινωνικές, πολιτιστικές - ολοζώντανα κομμάτια μιας εποχής ακραίων εντάσεων.

Φαίνεται αδόκιμος ως χαρακτηρισμός, αλλά θα τον τολμήσω: το έργο του Κινή είναι ένα «ντοκιμαντέρ Μνήμης» και ένα συμπλήρωμα στη νεότερη Ιστορία της χώρας με μικρές στιγμές από μια μεγάλη τραγωδία.

Δ.