Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Βαλβέρδε δεν βρίσκεις εύκολα...

Η αναζήτηση προπονητή στον Ολυμπιακό έχει ξεκινήσει και ήδη τα πρώτα ονόματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Με βάση το ρεπορτάζ, φαίνεται πως η ισπανική αγορά βρίσκεται και πάλι στην κορυφή των Ερυθρόλευκων προτιμήσεων. Κάτι μάλλον φυσιολογικό και αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς πως Ερνέστο Βαλβέρδε και Μίτσελ Γκονσάλες –οι δυο πιο πετυχημένοι τεχνικοί των τελευταίων ετών- προέρχονται από τη συγκεκριμένη αγορά. Η αλήθεια είναι πως το να εντοπισθεί ένας νέος Βαλβέρδε και να πειστεί να έρθει στο λιμάνι μόνο εύκολο και απλό δεν είναι. +/- Δείτε τη συνέχεια

Και αναφέρομαι στον Βαλβέρδε (και όχι στον Μίτσελ, για παράδειγμα), επειδή πιστεύω πως το «πακέτο» που διαθέτει ο Βάσκος είναι και πιο πλήρες, αλλά και πιο κοντά σε αυτό που μοιάζει «ιδανικό» για τον πάγκο των Πειραιωτών. Ιδού γιατί: Η επιτυχία ενός προπονητή ομάδας σαν τον Ολυμπιακό είναι βεβαίως συνάρτηση των τίτλων (αλίμονο!) αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Ο Βαλβέρδε ήταν ο τελευταίος προπονητής που ΔΙΔΑΞΕ πράγματα στους Ερυθρόλευκους παίκτες.Θα σας το επιβεβαιώσει αβίαστα όποιος ποδοσφαιριστής, που αγωνιζόνταν τότε στην ομάδα, ερωτηθεί σχετικά. Και σίγουρα ήταν ο μοναδικός, στην μετά Μπάγεβιτς εποχή, που κατάφερε να κρατήσει τόσο καλά τα εξαιρετικά δύσκολα αποδυτήρια της ομάδας.

Είχε τον τρόπο του ο «τσινγκούρι» να κάνει τους πάντες να τον σέβονται. Η φιλοσοφία του και ο τρόπος δουλειάς απέπνεαν δικαιοσύνη και ίσες αποστάσεις. Οι ποδοσφαιριστές έβλεπαν πως μαζί του η καριέρα τους πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά. Κι αυτό το εκτιμούσαν και το σέβονταν. Ο έλεγχος στα αποδυτήρια δεν χάθηκε ποτέ. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα του Βάσκου τεχνικού, το οποίο μάλιστα επιβεβαιώθηκε, με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, όταν αποχώρησε.

Ας μη ξεχνάμε πως ο Μίτσελ έφυγε (παρά την καλή μπάλα που έπαιξε η ομάδα επί των ημερών του και παρά τις επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη), όταν άρχισε να χάνεται ο έλεγχος στα αποδυτήρια. Καλά, για τον Περέιρα δεν το συζητώ... Βαλβέρδε, λοιπόν, δεν βρίσκεται εύκολα. Αυτό είναι δεδομένο.

Αλλά μήπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης... δεν ψάχνει τεχνικό «τύπου Βαλβέρδε»; Μήπως αναζητά κάτι άλλο; Δύσκολο να το υποθέσει κανείς. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού ασφαλώς και θα ήθελε το καλύτερο για την ομάδα του. Κάποιον που θα του διασφάλιζε την εύρυθμη λειτουργία των αποδυτηρίων, το καλό ποδόσφαιρο, τις επιτυχίες. Κι ας ήταν «ξεροκέφαλος» και με απόψεις «τσιμενταρισμένες», όπως ο «τσινγκούρι». Αλλά το πρόβλημα είναι πως Βαλβέρδε δεν βρίσκει κανείς εύκολα...

Γιάννης Μηνδρινός 

(Δημοσιεύτηκε στη Live Sport της Κυριακής)