Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Ο επινοητικός Καρακούσης και ο ισορροπιστής στη στέγη του vima.gr

Πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Ο Αντώνης Καρακούσης όταν έχει έμπνευση και, πιθανόν, μεγαλύτερες εκκρίσεις αντικυβερνητικού δηλητήριου από τις συνήθεις, κάνει πετυχημένες εικονογραφήσεις στα θέματά του. Εικόνες-ασορτί με το βαθμό κινδυνολογίας τού κειμένου, όπως σε προηγούμενο σχόλιο που είχαμε γράψει σχετικά, όταν ανάρτησε έναν πίνακα-ψυχεδέλεια (δείτε εδώ). Στο χθεσινό του άρθρο, στο vima.gr, ήταν πάλι εύστοχος στην πρόκληση φρίκης για τον αναγνώστη: σε μουντό φόντο, με ηλιοβασίλεμα (τρομερός στην αλληγορία), κάποιος ισορροπούσε σε τεντωμένο σχοινί πάνω από σκοτεινές στέγες. (Πώς δεν σκέφτηκε να βάλει και μια ένθετη φωτογραφεία να τον δείχνει τσακισμένο, κομματισμένο, στο δρόμο μετά την πτώση;). +/- Δείτε τη συνέχεια

Δεν χρειαζόταν να διαβάσεις τίποτα στο άρθρο. Για να καταλάβεις αρκούσε η φωτογραφία και ο τίτλος «Η Ελλάδα ξανά στο όριο - O κ. Τσίπρας ξεμένει από λεφτά και συμμάχους». Το βράδυ το πρωινό άρθρο (για τους συμμάχους που ξεμένει ο Τσίπρας) έπαιζε μπουνιές με το αισιόδοξο θέμα που αναγκάστηκε να αναρτήσει το Βήμα για την κοινή ανακοίνωση Τσίπρα-Γιούνκερ. Κάτι που έκανε τον Αντώνη Καρακούση να ανεβάσει σήμερα το πρωί, αξημέρωτα, στις 6, νέο άρθρο, επικαιροποιημένο, αλλά χωρίς να δίνει θάρρητα. Τίτλος: «Ώρα για τη μεγάλη στροφή». Χα! 

Υστερόγραφο 1: Μετά τον «ισορροπιστή στη στέγη» και τις εξελίξεις που ακολούθησαν, ο Καρακούσης έγραψε αμέσως άρθρο, ενώ συνήθως εμφανίζεται σχολιογραφικά κάθε 2-3 ημέρες.

Υστερόγραφο 2: Το ότι δεν άξιζε να αφιερώσεις χρόνο για να διαβάσεις το νέο καρακούσειο πόνημα – γιατί καταλαβαίνεις τι λέει – το επιβεβαίωνε και το μοναδικό στις πρώτες ώρες σχόλιο αναγνώστη που έσπευσε, ανωνύμως, να επιδοκιμάσει: «Σωστά. Μην παίρνουμε αέρα γιατί είμαστε ακόμα στον αέρα». Ο έξοχος στίχος με την ομοιοκαταληξία συμπλήρωνε το κενό της έλλειψης εικαστικής κάλυψης που είχε αυτό το άρθρο. Να μη μας λείψει και η ευρηματικότητα.