Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Τα μονόστηλα δεν κρύβουν τις αλήθειες (ή Γεια σου, ρε Live!)

Εντάξει, εμπεδώσαμε τα μαθήματα νομικής περί τεκμηρίου αθωότητας, αλλά ώσπου να αρχίσει η δίκη και να φτάσουμε στην πιθανή αθώωση (εξέλιξη που ουδείς δικαιούται να αποκλείσει) πείτε/γράψτε μας την είδηση:
** ότι υπάρχει κατηγορία,
** ότι υπάρχουν καταγεγραμμένοι διάλογοι – καθόλου αθώοι,
** ότι χρησιμοποιούνταν τρόποι επικοινωνίας (πακιστανικά-κινέζικα τηλέφωνα) που δείχνουν ότι κάποιοι (πολλοί κάποιοι) ήθελαν κάτι να κρύψουν και κάπως να κρυφτούν,
** ότι τελικά διέρρευσαν τα ονόματα και οι ΕΠΙΣΗΜΕΣ κατηγορίες, όχι οι καφενειακές. 
Το «πείτε/γράψτε» απευθύνεται σε εκείνη τη μερίδα του Τύπου που σιγεί και υποβαθμίζει. Και η οποία πιθανόν πιστεύει ότι οι σχέσεις με τους ισχυρούς ωριμάζουν και διατηρούνται στη σιωπή. Ωστόσο, η αλήθειες δεν κρύβονται σκεπασμένες με μονόστηλα που ελαχιστοποιούν μεγάλα γεγονότα. +/- Δείτε τη συνέχεια

Κοιτάξτε τον χθεσινό Τύπο, αθλητικό και πολιτικό, και δείτε πόσες εφημερίδες (και πώς) κάλυψαν πρωτοσέλιδα το πόρισμα Κορέα που διέρρευσε με θόρυβο ποταμού, αλλά από μερικούς παρουσιάστηκε σαν ρυάκι, ενώ από άλλους αγνοήθηκε σε βαθμό απόλυτης εξαφάνισης.

Γενικά, απέναντι στο ουρλιαχτό αυτών των γεγονότων ο Τύπος μοιάζει να είναι σε κατάσταση ύπνωσης – σε εκείνην την κατάσταση που ούτε μπορείς κοιμηθείς ούτε να ξυπνήσεις ολότελα. Χωρίς καμιά ανησυχία για τη συγγένεια του ποδοσφαίρου με τη διαφθορά, χωρίς καμιά διάθεση αυτός ο Τύπος να αντιμετωπίσει την επικαιρότητα με τις παλιές ξεχασμένες αξίες της δημοσιογραφίας. Μία από τις οποίες είναι το ρεπορτάζ. Όπως είναι η αποκάλυψη, η ανάλυση, η δημοσίευση αυτού που ξέρεις και το οποίο, αν είναι δημοσιεύσιμο, δεν το παίρνεις μαζί σου στο μαξιλάρι όπως έκανε σε μια άλλη είδηση η γνωστή τηλεπερσόνα-πολιτικός. Μιλάμε για στοιχεία που όλο και περισσότερο υποχωρούν αφήνοντας χώρο στα non paper, στην εξυπηρετική πληροφορία, στον προπαγανδισμό, στην εκδούλευση και όχι στη δημοσιογραφική δουλειά.

Γι’ αυτό χαίρομαι εκείνα τα Μέσα που εξακολουθούν να διατηρούν – μέσα σε τεράστιες δυσκολίες – ένα μίνιμουμ από τις αρχές της Δημοσιογραφίας. Όπως χαίρομαι που τούτη η εφημερίδα δημοσιεύει στη σωστή τους διάσταση αυτά που αλλού συρρικνώνονται σε ελάχιστες αράδες. Χαίρομαι και δεν μπορώ να μη τη χαιρετήσω:
– Γεια σου ρε Live!

Διον. Βραϊμάκης 

(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport της Μεγάλης Πέμπτης)