Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Περιμένοντας να καθαρίσει ο λασπότοπος του ποδοσφαίρου

Το ελληνικό ποδόσφαιρο προχωράει συντεταγμένα προς τα δικαστικά έδρανα. Μόνο που αυτή η προωθητική κίνηση μοιάζει με παρέλαση που κρατάει χρόνια. Μια παρέλαση-λούπα, σαν να κάνει αενάως τον γύρο τής ίδιας πλατείας, επανέρχεται στο ίδιο σημείο και παιανίζει τον ίδιο ρυθμό στον στίχο «Το μαχαίρι στο κόκαλο».
Η χρονική απόσταση 2011-2015 είναι πολύ μεγάλη για να δείξεις κατανόηση αποδεχόμενος ότι γίνεται ερευνητική δουλειά σε βάθος στην ιστορία των στημένων και γι’ αυτό η τόσο μεγάλη καθυστέρηση – κυρίως όταν σε αυτή τη διαδικασία έχουν αλλάξει τρεις ανακριτές. Χθες βγήκε ότι ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Πούλιος κατέθεσε στην Εισαγγελία πρόταση για την υπόθεση των στημένων και ότι ο αριθμός των κατηγορουμένων έχει εκτοξευτεί στους 160! Εντυπωσιακό νούμερο, αλλά και εντυπωσιακή η περίπου τετραετία από τότε που σηκώθηκε ο κουρνιαχτός και μετά η σκόνη κατακάθισε σαν πιτυρίδα στο σακάκι της μνήμης. +/- Δείτε τη συνέχεια

Από την άλλη, η περιβόητη υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» όλο έρχεται και όλο την περιμένουμε στην αφετηρία. Τα ρεπορτάζ προδίκαζαν ότι από Σεπτέμβριο θα υπήρχαν εξελίξεις, μετά ότι από τον Οκτώβριο θα είχαμε απόδοση κατηγοριών, ύστερα η αναμονή μετατέθηκε για μετά τις γιορτές. Υποθέταμε ότι τα ρεπορτάζ εννοούσαν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά το πράγμα μοιάζει να αφορά τις γιορτές του Μιλένιουμ 2100.
Όταν θα έχουμε καταδικαστικές ή αθωωτικές αποφάσεις, είναι άγνωστο πόσοι από εμάς θα υπάρχουμε, πόσοι θα θυμόμαστε και πόσοι θα ενδιαφερόμαστε πλέον να μάθουμε τι γίνεται σε αυτόν τον σκατοχώρο που λέγεται βαθύ παρασκήνιο του ποδοσφαίρου. Όταν στο παρελθόν αυτού του χώρου έχουν περάσει ανώδυνα καραμπινάτες υποθέσεις διαφθοράς – και αναφέρομαι σε βάθος δεκαετιών, όχι μόνο στις πρόσφατες υποθέσεις – είναι φυσικό να προβληματίζεσαι αν και οι καινούργιες θα ολοκληρωθούν χωρίς παρεμβάσεις και ότι θα έχουμε σε ένα λογικό χρονικό διάστημα απαντήσεις που θα πείθουν.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, περιμένουμε υπομονετικά και καλόπιστα την απόδοση ευθυνών με το καθάρισμα του λασπότοπου ή την αποκατάσταση σπιλωμένων αθώων. Αφήνουμε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και παρακαλούμε να είμαστε όλοι καλά όταν θα έρθει η ώρα των αποφάσεων. Εντάξει, εντός του αιώνα, ποιο Μιλένιουμ;

Διον. Βραϊμάκης 

(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)