Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Θέμα πολιτικής βούλησης η κάθαρση

Τις τελευταίες μέρες ακούγονται πολλά σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καθαρίσει το χώρο του ποδοσφαίρου. Η απόφαση για αναστολή διαξαγωγής της αγωνιστικής αυτού του Σαββατοκύριακου έκανε πολλούς να χαμογελάσουν ειρωνικά, θεωρώντας πως ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού βαδίζει απλώς στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί του. Δεν ξέρω αν είναι έτσι τα πράγματα... Εκείνο που γνωρίζω καλά είναι πως έτσι και αποφασίσει μια κυβέρνηση να καθαρίσει ένα χώρο από τη σαπίλα (οποιονδήποτε χώρο), έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Εύκολα και απλά. Νομοθετώντας, φυσικά. +/- Δείτε τη συνέχεια

Κι αν τολμήσει η ΕΠΟ να επικαλεστεί το περίφημο αυτοδιοίκητο κι αρχίσει να στέλνει επιστολές μυξοκλαίγοντας που της παίρνουν το παιχνιδάκι από το χέρι, η λύση είναι απλή: Πατάς πόδι σ΄ αυτό το περιβόητο αυτοδιοίκητο κι ας έρθουν μετά η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ να αποκλείσουν την Εθνική ομάδα και τους συλλόγους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σιγά τα ωά! Αυτές οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στο έσχατο σημείο, στον πάτο, στο μη παρέκει.

Τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ είναι η βασικότερη αιτία της σημερινής κατάντιας. Άσε που όταν υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν αυτά τα χρήματα (ή και εκείνα του Γιουρόπα Λιγκ), προσωπικά πιστεύω πως οι ιδιοκτήτες θα βρουν τη λύση σε μια βραδιά. Κυριολεκτικά! Και το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα ετοιμαστεί σε χρόνο dt και οι κάμερες θα λειτουργήσουν για να «τσακώνουν» τους ταραξίες, μη σας πω ότι θα δούμε και αστυνομικούς με σκυλιά εντός του αγωνιστικού χώρου.

Όλα θα γίνουν για να μη χαθεί το παραδάκι. Κι όταν το παιχνίδι αρχίσει να παίζεται με ίσους όρους για όλους, να δείτε για πότε θα επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο... Όχι σαν φέτος, στον πρώτο γύρο, που ο ΠΑΟΚ πήγαινε για πρωτάθλημα και η Τούμπα ήταν άδεια...

Το θέμα, λοιπόν, είναι η πολιτική βούληση. Υπάρχει; Ιδού η απορία. Αν δεν υπάρξει, ωστόσο, από την παρούσα κυβέρνηση, δεν πρόκειται να υπάρξει από καμία άλλη. Η ιστορική ευκαιρία είναι τώρα. Και για να μην αδικήσω κανέναν, έχω τη διάθεση να περιμένω λίγες εβδομάδες, πριν ασκήσω κριτική στον κ. Κοντονή, του οποίου η πρώτη απόφαση (η αναστολή του πρωταθλήματος, δηλαδή) με απογοήτευσε. Το ακριβώς θα περιμένω; Αν θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αυτές. Η δήλωση του υφυπουργού πως δεν πιστεύει στην αυτοκάθαρση και πως θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες, αναμφισβήτητα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Όπως σωστή ήταν και η ενέργειά του να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης να «τρέξουν» όλες οι υποθέσεις που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το θέμα, ωστόσο, είναι να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. Κι αυτά μόνο με νομοθετικές πρωτοβουλίες θα έρθουν. Η ώρα να σπάσουν αβγά στο χώρο του ποδοσφαίρου, έφτασε.

Γιάννης Μηνδρινός 

(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου)