Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

«Κωλόπαιδα» (αντιγραφείς των σάιτ) «θα συναντηθούμε στα δικαστήρια»!

Τα ρεπορτάζ, οι αποκλειστικότητες, οι συνεντεύξεις έχουν πίσω τους δουλειά, «ανθρωποώρες» όπως μάθαμε να λέμε τις ώρες εργασίας. Συχνά έχουν μεράκι, προσωπικό ταλέντο, επαγγελματική δεξιότητα, γνωριμίες, τρέξιμο, αναμονή, πολλά τσιγάρα για να τα γράψεις. Όλα αυτά δηλαδή που δεν έχει η πιστή άκοπη αντιγραφή και το ατέλειωτο copy pasting από σάιτ σε σάιτ. Ασεβείς κοπιπεϊστεράδες σαρώνουν τον καθημερινό Τύπο και πλασάρουν θέματα στο κοινό τους πριν καν φτάσουν στον αναγνώστη τού εντύπου όπου αποτελούν πρωτογενές υλικό. Και συχνά τα γρήγορα ηλεκτρονικά ψαλίδια των σάιτ, με τους 4-5 συνεργάτες, δεν αναφέρουν καν την πηγή. +/- Δείτε τη συνέχεια

Θέματα από τα οποία η εφημερίδα προσδοκά πωλήσεις, αλλά και εύσημα, ανεβαίνουν διαδικτυακά και αναπαράγονται σαν Άλιεν από την στιγμή που τα πρώτα δέματα με τα φύλλα φτάσουν από τα πιεστήρια στους πάγκους τής Ομόνοιας. Κατακυριεύουν έτσι το διαδίκτυο, σαν μύκητας που απλώνεται, και αχρηστεύουν την αξία του πρωτότυπου.
Το κακό έχει παραγίνει και στον ορίζοντα δεν φαίνεται λύση. Πρόκειται για μια αιμορραγία που περιορίζει ακόμα περισσότερο τους ορίζοντες της έντυπης δημοσιογραφίας και αυτό εξοργίζει τους ανθρώπους τού Τύπου. Όπως εξόργισε το γνωστό για την πραότητα και την ευγένεια συνάδελφο, τον Πανορμίτη Κωνσταντινίδη, το ένα μέλος από το διευθυντικό δίδυμο της «Πράσινης». Ο οποίος εξανέστη από την εκτενή αντιγραφή τής συνέντευξης Ζέκα που δόθηκε αποκλειστικά στην εφημερίδα του για την έκδοση της Τρίτης και το βράδυ της ίδιας ημέρας στο facebbok ξέσπασε. Τον κατανοούμε και τον… αντιγράφουμε – φυσικά χωρίς εμείς να του κάνουμε επαγγελματική ζημιά. Έγραψε ο Πανορμίτης:

«Και τώρα που βράδιασε για τα καλά, όλοι εσείς που αναδημοσιεύσατε τη συνέντευξη του Ζέκα στην ΠΡΑΣΙΝΗ, δίχως άδεια, και δίχως πηγή, να ξέρετε ότι θα συναντηθούμε στα δικαστήρια. Άντε κωλόπαιδα, πολύ σάς ανεχτήκαμε» 

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχόλιο άλλου συναδέλφου ότι επιτέλους κάποιος έκανε την αρχή και ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η ιστορία», πρόσθεσε:

«Εμείς πάντως αρχίσαμε. Και για να μην γενικεύουμε, υπάρχουν και κάποια sites που πληρώνουν κανονικά και τηρούνται οι κανόνες της δημοσιογραφίας. Κι είναι παράδειγμα προς μίμηση».