Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Ο Ολυμπιακός της Ευρώπης, ο Ολυμπιακός της Ελλάδας

Ο Ολυμπιακός της Ευρώπης φτιάχνει κοσμηματοθήκες συνεργατών έχοντας κατά καιρούς στο επιτελείο του Καρεμπέ, Κοβάσεβιτς, Γκαλέτι, Αμπιντάλ και ποδοσφαιριστές με παγκόσμια ακτινοβολία. Ο Ολυμπιακός της Ελλάδα έχει (και) παλαιομοδίτες λαϊκιστές παράγοντες, όπως έχει ανθρώπους που επενδύουν στο φόβο, στην αθυροστομία και στην επιθετικότητα.
Ο Ολυμπιακός που έχει περάσει τα σύνορα της χώρας, συνδιαλέγεται με μεγάλους μάνατζερ και του αφιερώνουν τιμητικές παρουσιάσεις έντυπα τεράστιας απήχησης όπως η Marca (μεγάλο ρεπορτάζ για Μίτσελ με πρωτοσέλιδη προβολή). Ο Ολυμπιακός της Ελλάδας αγκαλιάζεται από Τύπο τού τύπου «Να σας τον βάζει ο Μήτρογλου και να σκούζετε» (πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος την επομένη παλιότερου αγώνα με την ΑΕΚ). +/- Δείτε τη συνέχεια

Το κύρος του Ολυμπιακού τής Ευρώπης, που από αύριο στο Κίεβο ξαναφτιάχνει όνειρα για νέες διεθνείς διακρίσεις, πήρε χθες ένα ακόμα χρυσό αστεράκι. Ήταν η αποκάλυψη του Αμπιντάλ στο France Football ότι ανάμεσα στην πρόταση της Μπαρτσελόνα και εκείνη του Ολυμπιακού προτίμησε τη δεύτερη, γιατί τη βρήκε πιο βολική για τον ίδιο, αλλά και επειδή του έγινε από έναν σύλλογο που εκτίμησε.
Ο Ολυμπιακός της Ευρώπης είχε τη βαριά, μασίφ, αυτοπεποίθηση που του επέτρεπε να προτείνει συνεργασία στον Γάλλο, μολονότι ήξερε ότι εκείνος διέκοπτε το ποδόσφαιρο ύστερα από πρόταση τού ισπανικού ποδοσφαιρικού γίγαντα.
Ο Ολυμπιακός τής Ελλάδας δεν (;) νιώθει ακόμα τόσο ασφαλής και χρειάζεται το σύστημα που χρησιμοποιείται κατά κόρον από χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δηλαδή συμμαχίες και συμμαχικές ποδοσφαιρικές ενώσεις, παράγοντες θετικά προσκείμενους, ΠΑΕ έτοιμες να ψηφίσουν ό,τι ψηφίσει.
Ο Ολυμπιακός της Ελλάδας υποφέρει από προσκείμενες δημοσιογραφικές πένες (τρόπος του λέγειν «δημοσιογραφικές») γνωστές και με προσωνύμια που παραπέμπουν σε απόπατο. Από τις οποίες πένες θα μπορούσε να απαλλαγεί απλά, σαν να έξυνε χαλικάκι στη σόλα τού παπουτσιού του, αλλά δεν το έκανε.
Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός της Ευρώπης και του πολιτισμού, ο Ολυμπιακός της αξίας που παράγει υπεραξία, κερδίζει έδαφος, κύρος και νέα πρόσωπα με τεράστιο ειδικό βάρος. Αυτός ο Ολυμπιακός είναι που τελικά θα κερδίσει. Σιγά σιγά θα αφήσει πίσω όλα τα βαρίδια που δυσκολεύουν το πέταγμά του ως ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική δύναμη. Και θα ξεφύγει.

Διον. Βραϊμάκης

(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)