Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Στη Δραπετσώνα έχουνε ζωή…

Το πρωί της Κυριακής ο «Ιστορικός περίπατος» στη Δραπετσώνα, ήταν μια διαδρομή στο χρόνο. Η πόλη-μήτρα του ρεμπέτικου, βασανισμένη, πολυτραγουδισμένη, πονεμένη – εκεί που κάποτε οι άνθρωποι «δεν είχαμε ζωή» – ανιχνεύτηκε με μια οργανωμένη από τον Δήμο βόλτα που άρχισε από το λιμάνι, ανέβηκε την πεζογέφυρα του Αγίου Διονυσίου και πέρασε από κομμάτια της πόλης. Τα οποία δεν είχαν κάτι αξιοθέατο, αλλά είχαν τη φόρτιση των γεγονότων, πυκνών και έντονων σε βάθος κοντά ενός αιώνα. Ήταν μια ιστορική ξενάγηση με αναφορές στα Βούρλα (πρώτα πορνείο, μετά φυλακές), στους παραγκομαχαλάδες, στο πιο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα που δέχτηκε μία και μόνη περιοχή, στο ρεμπέτικο, στην «Ξάκουστη τετράδα» (Μάρκος, Μπάτης, Παγιουμτζής, Δελιάς), στη μεγάλη απόδραση των Βούρλων, στους τεκέδες, στη Μάχη της Ηλεκτρικής, στη Μάχη της Παράγκας. Ένας όμορφος μαζικός κυριακάτικος περίπατος, με πλήθος κόσμου και με πλήθος από αναμνήσεις.  +/- Δείτε τη συνέχεια

Οι παλιές γραμμές του ΟΣΕ (κάποτε ΣΕΚ) είναι το σύνορο της Δραπετσώνας με τον Πειραιά (πάνω)  

Άποψη από Καστράκι, στα υψώματα της Δραπετσώνας, άλλοτε γεμάτο από υπηρεσίες του λιμανιού. Τώρα μια όμορφη θέα. Στο βάθος (στο κτίριο με το γκράφιτι) το μεγάλο σιλό του λιμανιού.

Σε αυτό το σημείο άρχισε το 1970 το ξήλωμα της παραγκούπολης. Είχε προηγηθεί τη 10ετία του '60 η Μάχη της Παράγκας, όταν οι κάτοικοι σταμάτησαν τα σχέδια οικοδόμησης γιατί δεν εμπιστεύονταν το κράτοςΕδώ, σε αυτήν την πλατεία (αλλά εκτείνονταν περισσότερο) τα Βούρλα - το πορνείο που αργότερα έγινε φυλακές για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους.