Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Να λέει αλήθειες στον εαυτό του

Το χειρότερο για τον Παναθηναϊκό σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο του μαρασμού, είναι να αρχίσουν τα λαϊκά δικαστήρια. Ο σύλλογος τα έχει ζήσει στον πόλεμο του εμφύλιου σπαραγμού και τα πλήρωσε – ηθικά και υλικά. Την Κυριακή το «λαοδικείο» λειτούργησε έξω από το γήπεδο με – ας πούμε – επιείκεια, χωρίς διάθεση για βαριές ποινές, αλλά έδωσε μήνυμα: είμαστε εδώ. Θα μιλούσαμε για περιστασιακή κατάσταση αλλά τα δείγματα είναι πολύ σοβαρά, ιδιαίτερα με την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη. Το ερχόμενο κρίσιμο τετραήμερο, από Πέμπτη έως την Κυριακή, μπορεί να φέρει τα χειρότερα σε αυτόν τον Παναθηναϊκό της ένδειας που είδαμε με την Εστορίλ και με τον ΟΦΗ. +/- Δείτε τη συνέχεια

Το Τριφύλλι περνάει τη χειρότερη πορεία τής διαδρομής του από τότε που άρχισε η νέα Ανανέωση – χειρότερη και από την εποχή που έφυγε με τριάρα από τη Νέα Σμύρνη. Την ίδια ώρα η Αναστασίου βρίσκει δικαιολογίες στο αντιποδόσφαιρο των αντιπάλων και ο Αλαφούζος λίγη ώρα πριν αρχίσει κυριακάτικο παιχνίδι προβλέπει, μιλώντας στους Συμμάχους, «λυσσαλέα αντίσταση του ΟΦΗ, γιατί υπάρχει ένα σύστημα ομάδων που είναι εναντίον μας». Ε, και λοιπόν; Αν αυτό το σύστημα δεν μπορείς να το βραχυκυκλώσεις παίζοντας στο γήπεδό σου με τον ΟΦΗ, τότε ψάχνεις να βρεις το δικό σου πρόβλημα που το γνωρίζεις αλλά δεν το αναγνωρίζεις. Λες και ο αντίπαλος της Κυριακής δεν έπαιξε για τον εαυτό του αλλά για το σύστημα. Και λες πως ο ΟΦΗ ήταν σε άλλο σύστημα τον Απρίλη, όταν τον φόρτωνες με τρία γκολ για το Κύπελλο στη Λεωφόρο – και ας έπαιζε όσο λυσσαλέα ήθελε σε έναν αγώνα που είχε χαρακτήρα ιστορικού σταθμού γι’ αυτόν.
Εκεί που έφτασε ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη, βασικά και κύρια, από ψυχραιμία. Και κατόπιν χρειάζεται να λέει αλήθειες στον εαυτό του και στους φίλους τους. Η μετατόπιση της ευθύνης στους «λυσσασμένους αντιπάλους», στο αντιποδόσφαιρο που παίζουν και στους «κλεμμένους τίτλους» ούτε πείθουν ούτε εξυπηρετούν. Αυτήν την στιγμή (ξανά: αυτήν την στιγμή, όχι στο παρελθόν) οι αιτίες της κακής πορείας είναι συγκριμένες, ορατές και δεν έχουν καμιά σχέση με θεωρίες συνωμοσίας.

Διον. Βραϊμάκης

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)